Hopp til innhold

Staten mener Breivik håner retten: – Han gjør saken lett for oss

OSLO TINGRETT/SKIEN FENGSEL (NRK): Anders Behring Breivik er den samme oppmerksomhetssyke narsissisten som for fire år siden, sier advokat Adele Matheson Mestad.

Adele Mestad ved Regjeringsadvokaten

HÅN: Advokat Adele Mestad mener Breivik med sin oppførsel i retten håner retten.

Mestad representerer Regjeringsadvokaten sammen med advokat Marius Emberland, og innledet statens sluttprosedyre fredag ettermiddag.

Hun avviser tidlig at massedrapsmannens menneskerettigheter blir - eller har blitt - krenket i fengsel.

– Statens syn kan oppsummeres slik: Saksøker verken er eller har vært underlagt umenneskelig behandling. Hans rett til korrespondanse og rett til privatliv er ikke krenket, sier hun.

Anders Behring Breivik satt stort sett stille på stolen da hans advokat Øystin Storrvik før lunsj la fram argumentene for hvorfor soningsforholdene i Skien og Ila fengsel bryter menneskerettighetene. Storrvik mener blant annet Breivik «framstår som helt absurd», og antydet at dette kan være tegn på isolasjonsskader.

Marius Emberland og advokat Adele Matheson Mestad

Marius Emberland og Adele Matheson Mestad representerer Regjeringsadvokaten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Gjør saken lett for staten

Men Breivik, som gjorde en nazhilsen den første rettsdagen, begynte å rise kraftig på hodet da Mestad i sin prosedyre sa at Staten ikke vil tillegge Breiviks påvirkningskraft for stor betydning. Da Mestad la til at man likevel må begrense Breiviks brevkontakt, fordi man ikke kan se bort fra at «enkelte i nettets mørkeste kroker kan la seg forføre av Breiviks forkvaklede tankegods», gliste terroristen bredt.

Mestad mener Breivik med sin oppførsel i rettssaken har gjort «saken lett for staten», og mener 22. juli-terroristen «håner en rett som tar hans sak på alvor».

– Han gir et tydelig signal om hvilken oppmerksomhet han er ute etter. Det er ikke en knekket mann vi står overfor, det er den samme oppmerksomhetssyke narsissisten vi så for fire år siden, sier hun.

Anders Behring Breivik smiler i retten

GLIS: Anders Behring Breivik har flere ganger den siste uken smilt ironisk når det blir sagt ting han er uenig med.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Posør

Mestad startet sin prosedyre med å snakke om den enorme sorgen Breivik påførte andre mennesker som følge av terrorangrepet på Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Totalt 77 mennsker ble drept, langt flere ble skadet, og de bygningsmessige skadene var enorme.

– På vegne av staten ønsker jeg å uttrykke enorm sympati med pårørende og overlevende som har måttet leve med en stor påkjenning denne uken. Et argument har vært at Breivik dehumaniserte sine ofre. Vi må aldri svare med å dehumanisere Breivik.

– Det er også på sin plass å peke på at han heller ikke må få misbruke disse virkemidlene, sier hun.

Mestad reagerer altså særlig sterkt på Breiviks nazihilsen den første dagen.

– Vi ønsker ikke å tillegge Breivik mer betydning enn han har, men det er viktig at det er noen støttespillere han ikke får ha kontakt med, Vi kan ønske oss at alle avslører ham som den posøren han er, men slik er det ikke, sa Mestad.

Avgjørelse mot slutten av april

Mestad la ned påstand om at menneskrettighetskonvensjonens artikkel åtte, om retten til privatliv, ikke er krenket overfor Breivik. I en todelt avslutningsprosedyre, la advokat Marius Emberland senere ned påstand om at staten også måtte frifinnes for brudd på artikkel tre, som gjelder umenneskelig eller nedverdigende behandling eller stradff.

Vår påstand er også at Staten ved Justis – og beredskapsdepartementet frifinnes, og frifinnes for saksomkostninger, sier Emberland.

Tingrettsdommer Helen Andenæs Sekulic hevet retten like før klokken 15.30 fredag ettermiddag. Hun ville ikke sette en dato for når det foreligger en endelig avgjørelse i saken, men antydet at dommen kommer i slutten av april eller begynnelsen av mai.

Marius Emberland prosederer og ABB rister på hodet.

RISTER PÅ HODET: Anders Behring Breivik ristet på hodet da advokat Marius Emberland sa at staten ikke har endret oppfatning om terroristens soningsforhold.

AKTUELT NÅ