Hopp til innhold

Hydro nekter for anklager, men betaler likevel

Konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg hevder fortsatt at Alunorte-anlegget deres i Brasil ikke har hatt giftige utslipp. Likevel vil han stille bankgaranti for 340 millioner kroner og betale til lokalbefolkningen.

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg mener at utslippsvannet kunne drikkes

KUNNE DU DRUKKET VANNET? Konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg om anklagene om giftige utslipp i Brasil.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Konsernsjef i Hydro Svein Richard Brandtzæg, har de siste ukene hatt hendene fulle med situasjonen rundt det mye omtalte Alunorte-anlegget de eier i Brasil.

– Det er vanskeligere å få rett enn å ha rett. Det har vært en vanskelig periode, men nå har også miljømyndighetene i Brasil sagt at det ikke har forekommet utslipp av giftige stoffer, sier Brandtzæg i Torp på NRK onsdag.

Et voldsomt regnvær 16. og 17. februar forårsaket utslipp av ubehandlet regnvann fra selskapets vannrenseanlegg, noe som førte til at myndighetene og lokale forskere mener vann fra rødslamdeponiene ved anlegget har lekket ut, og at dette forurenset det lokale drikkevannet.

– Rapporten myndighetene belager seg på inneholder en rekke feil, og vi har derfor bedt dem om en ny uavhengig rapport, sier Brandtzæg, men legger til at selskapet samtidig vil bistå med humanitær hjelp til det utsatte området.

Hydros Alunorte i Brasil

STØRST I VERDEN: Det Hydro-eide selskapet Hydro Alunorte er det største aluminaraffineriet i verden. Anlegget nord i delstaten Pará i Brasil, utvinner bauksitt fra gruvene og gjør det om til alumina, som igjen blir til aluminium.

Foto: João Ramid / Hydro

Har både beklaget og renvasket

Brandtzæg har både beklaget og renvasket Hydro gjennom en ordkrig med brasilianske myndigheter siden starten av mars.

Da saken først ble kjent la Hydro-sjefen seg flat og beklaget for utslippene, men etter å ha lagt frem to rapporter denne uken som de selv utarbeidet, hevder han at selskapet ikke kan klandres for flere av anklagene.

Rapportene konkluderte med at det ikke hadde lekket tungmetaller ut i drikkevannet. I tillegg skal ikke utslippene ved Alunorte-anlegget ha ført til varig miljøskade.

– Vi baserer oss på fakta, og det fikk vi til slutt gjennom rapporten, i tillegg til at miljømyndighetene også har konkludert med at anlegget vårt ikke har hatt miljøskadelige utslipp, sier Brandtzæg.

Dere har betalt for rapporten deres. Hvorfor skal vi tro dere?

– Da må du også stille spørsmålet om disse selskapene som har hjulpet oss med utarbeidelsen er villige til å sette sin integritet på spill. Dette er nok profesjonelle selskaper som vil vektlegge korrekte data, sier han.

Konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg, forklarer om utslippsskandalen

Rapporten ble raskt tilbakevist av en brasiliansk statsadvokat, som Hydro senere saksøkte.

– De trakk seg fra forhandlingene i forrige uke og da saksøkte vi dem. De er forpliktet til å være med. De er velkomne tilbake rundt forhandlingsbordet. Vi vil jo alle det samme – finne den beste løsningen for lokalbefolkningen, sier Brandtzæg.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta i Brasil mener Hydro er partiske

TROR IKKE HYDRO: Den brasilianske statsadvokaten Ubiratan Cazetta forteller NRK at han ikke tror på innholdet i Hydros rapporter.

Vil likevel betale

Det kommer nærmest hver dag nye krav mot Hydro.

Påtalemyndigheten i delstaten Pará krever at Hydro skal gi «umiddelbar humanitær assistanse» til ofrene rammet.

Part of the rainwater drainage system of DRS2 bauxite residue deposit of the alumina refinery Alunorte, owned by Norwegian company Norsk Hydro ASA, is pictured in Barcarena, Para state, northern Brazil

FORURENSET: Bekymrede naboer av det Hydro-eide selskapet Hydro Alunorte i Brasil slo alarm da vannet deres ble farget rødt og luktet vondt. Bildet viser en demning etter det kraftige regnværet.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

I tillegg ble det kjent tirsdag at selskapet må stille bankgaranti for 340 millioner kroner for å dekke fremtidige krav om erstatning fra myndigheter og beboere i området rundt fabrikken Alunorte.

Dette sier Hydro-sjefen han ikke har noe problemer med.

– Dette skal vi gjøre. Vi er villige til å støtte lokalsamfunnet etter krisen. De har fått ødelagt drikkevannet sitt og brønnene ligger åpne. Fra saken ble kjent har vi bidratt med legehjelp og vil fortsette å hjelpe på lengre sikt, sier Brandtzæg.

Er dette en innrømmelse?

– Det kan nok bli oppfattet slik i Brasil. Det er forskjellige kulturer. For oss er det viktig å hjelpe naboene våre, noe vi har gjort i 112 år. Da får vi gode arbeidsfolk, sier han.

Etter det siste utslippet har Hydro satt finansdirektør Eivind Kallevik til å lede virksomheten ved Alunorte. Tidligere hadde anlegget lokale ledere.

– Jeg følte det var viktig å få vår beste mann til å gjøre dette. Vi ønsket å få inn et syn utenifra for å se på mulighetene vi har i Brasil. Jeg ønsket at denne personen skulle kjenne både anleggene og kontaktene godt, og det gjør Kallevik, sier Brandtzæg.

AKTUELT NÅ