Hopp til innhold

Brasiliansk domstol: Hydro må stille 340 millioner i sikkerhet etter utslippsskandalen

Norsk Hydro ble i går pålagt av en brasiliansk domstol å stille 340 millioner kroner i bankgaranti etter utslippsskandalen ved Alunorte-verket.

Norsk Hydros fabrikk Alunorte i Brasil

UTSLIPP: Et kraftig regnfall over Hydros Alunorte-fabrikk i Brasil førte til utslipp 17. februar i år. Hydro og lokale myndigheter krangler nå om konsekvensene.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Samtidig som Hydro renvasket seg selv på en pressekonferanse i Oslo i går, falt beslutningen i forretningsdomstol nummer 1 i Barcarena.

Statsadvokatene i delstaten Pará fikk delvis medhold i sitt krav, og Hydro ble pålagt å stille bankgaranti for 150 millioner brasilianske real – om lag 340 millioner kroner – for å dekke fremtidige krav om erstatning fra myndigheter og beboere i området rundt fabrikken Alunorte.

Ifølge domstolbeslutningen, som er sitert av den brasilianske TV-stasjonen Globo, skriver dommer Emerson Carvalho at «de påståtte skadene som anføres kan ha vidtrekkende konsekvenser på mange områder, med mulighet for skader på miljø, liv, verdighet og helse til de berørte».

Hydro: – Vurderer dette nå

Hydro pålegges å stille pengene til rådighet for domstolen innen 30 dager, eller risikere dagbøter på i overkant av 200.000 kroner per dag.

Domstolen pålegger også selskapet å presentere en plan for å rense opp i det berørte området innen 60 dager.

Hydros informasjonsdirektør Halvor Molland er ordknapp i sin kommentar til dommen.

– Vi er kjent med beslutningen, og vurderer dette nå, sier Molland til NRK.

– Vi forurenset ikke

Hydro har vært i hardt vært etter at et voldsomt regnskyll 16.–17. februar i år forårsaket utslipp fra Alunorte-verket, som er verdens største Aluminafabrikk.

Senest i går hevdet Hydro at selskapets utslipp 17. februar ikke hadde ført til miljøskade. Selskapet la frem to rapporter, en skrevet av selskapet selv, og en annen ført i pennen av miljøkonsulentselskapet SGW Services, men som Hydro selv har betalt for.

– Begge rapportene bekrefter våre tidligere uttalelser om at det ikke har vært overløp fra rødslamdeponiene, og at det ikke finnes indikasjoner eller bevis på at Alunorte har forurenset lokalsamfunnene i nærheten etter det kraftige regnværet i februar, sa konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en børsmelding mandag.

Svein Richard Brandtzæg

FORURENSET IKKE: Det finnes ikke indikasjoner eller bevis på at Alunorte har forurenset lokalsamfunnene i nærheten, sa Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i går.

Foto: Hydro ASA / SCANPIX

Strid om konsekvenser

Men rapporter skrevet av det brasilianske miljøinstituttet Instituto Evandro Chagas (IEC) har kommet til motsatt konklusjon.

Ekspertene hos IEC mener det er sannsynlig at funn av flere tungmetaller i lokale drikkevannskilder stammer fra Alunorte-anlegget.

IEC viser til målinger fra ulike elver rundt anlegget, og at disse inneholdt blant annet arsen, bly, mangan, sink, kvikksølv, sølv, kadmium, krom, nikkel, kobolt og uran. Videre mener de at disse stoffene også er å finne i kanaler inne på Alunortes område.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta i Brasil mener Hydro er partiske

TROR IKKE PÅ HYDRO: Statsadvokat Ubiratan Cazetta i delstaten Pará tror ikke på Hydros konklusjoner.

Alunorte på halv maskin

Statsadvokatene i delstaten Pará, som nå har tvunget Hydro til å stille sikkerhet for fremtidige erstatningssøksmål, har tidligere vunnet frem med et rettslig pålegg om å redusere driften ved Alunorte-verket til halv kapasitet.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta sa i går til NRK at han tror det blir lenge til Alunorte kan gjenoppta normal drift.

– Når de sier at alt er i orden og de ikke trenger å gjøre noe, så kan jeg ikke se hvordan de kan gjenoppta full drift. Vi forutsetter at de må fortsette med en drift på 50 prosent kapasitet til de kan bevise at det ikke er problemer, sier han.

– Hvordan ser fremtiden ut for Hydros drift nå?

– Enten kan de samarbeide og forsøke å løse problemet. Da må de snakke med oss og innse at de har utfordringer. Alternativet er at saken går sin gang i rettsvesenet. Da vil saken minst ta seks til åtte måneder, sier Cazetta.

AKTUELT NÅ