Hopp til innhold

Hydro-eid selskap mistenkes for giftutslipp i Brasil

Bekymrede naboer av det Hydro-eide selskapet Hydro Alunorte i Brasil slo alarm da vannet deres ble farget rødt og luktet vondt. Hydro skal granske påstandene om lekkasjer fra deres anlegg.

Hydros Alunorte i Brasil

STORT ANLEGG: Det Hydro-eide selskapet Hydro Alunorte er det største aluminaraffineriet i verden. Anlegget nord i delstaten Pará i Brasil utvinner bauksitt fra gruvene, og gjør det om til alumina, som igjen blir til aluminium.

Foto: João Ramid / Hydro

Da eksperter ved Instituto Evandro Chagas undersøkte vannet, fant de ut av det var forurenset av ulike metaller, som de mener er en helserisiko for innbyggerne i minst tre nærliggende bebyggelser i delstaten Pará, nord i Brasil.

Helseinstituttet er knyttet til brasilianske myndigheter og miljødirektoratet Ibama, som nå gransker hvor forurensingen i regionen Barcarena kommer fra.

– Det er mulig at forurensningen stammer fra avfall på industriområdet som kan ha lekket ut av rør som følge av flommen i forrige uke, sier Fernanda Pirillo, ved Instiuto Evandro Chagas til avisa Folha.

For ei uke siden ble området i regionen Barcarena rammet av kraftig regn i løpet av en kort periode, som førte til store oversvømmelser.

Hydro: – Ikke dokumentert lekkasje så langt

Halvor Molland

– Vi og brasilianske myndigheter har felles interesse av å finne ut om det skulle ha vært lekkasje på anlegget, men så langt, så ser det ikke ut til å ha vært noe lekkasje, sier informasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland.

Foto: Hydro

– Vi er alltid forsiktige med å gi garantier, men vi har ikke klart å etablere den dokumentasjonen som skal til for å vise at det har vært lekkasjer fra anlegget, og det har heller ikke de mange inspeksjonene som har vært klart å gjøre, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro.

Ifølge Molland samarbeider Hydro godt med brasilianske myndigheter. Selskapet har satt ned en egen ekspertgruppe som skal jobbe videre med å undersøke anlegget og anklagene.

– Vi og brasilianske myndigheter har felles interesse av å finne ut om det skulle ha vært lekkasje på anlegget, men så langt, så ser det ikke ut til å ha vært noe lekkasje.

Ifølge Molland ligger alumnianlegget i et stort industriområde, og at det er uklart hvor metallene i drikkevannet stammer fra.

– Det har vært problemer med drikkevannet i lang tid. Dette er et industriområde, som har eksistert i mange tiår, i tillegg til anlegget som Hydro har i området, sier Molland.

Hydro sier de skal bidra med å dele ut rent drikkevann til lokalsamfunnene som er rammet.

Avviser «hemmelig» rør

Ifølge BBC skal forskingsinstituttet Instituto Evandro Chagas ha oppdaget en «hemmelig rørledning med ubehandlede avløpsutslipp» fra Hydro Alunorte-anlegget under en inspeksjon.

Hydro avviser overfor NRK at røret var hemmelig, men sier røret nå er avstengt.

Ifølge Halvor Molland skal røret ikke ha hatt noen forbindelse til produksjonen i fabrikken. Utslippet i røret skal derfor kun ha vært overflatevann fra nedbør, og ikke avrenning fra produksjonen.

Bøtelagt for tidligere miljølekkasjer

Hydro Alunotre har tidligere blitt saksøkt av lokalbefolkningen i området etter et regnskyll som førte til utslipp fra anlegget til elva Murucupi i 2009.

Selskapet vant 13 av 15 saker som ble ført for domstolen.

Brasilianske myndigheter bøtela Hydro Alunorte for lekkasjene, men selskapet anket bota på 17,1 millioner brasilianske reais (rundt 44 millioner norske kroner), ifølge O Globo.

Bota er fremdeles i rettsystemet, og ikke betalt, bekrefter Hydro overfor NRK. Ifølge Molland har anleggets systemer blitt utbedret siden forrige lekkasje, og skal nå tåle kraftige regnskyll.

Alunorte er ifølge Hydro verdens største aluminaraffineri, med 2000 ansatte. Anlegget i regionen Barcarena i delstaten Pará, nord i Brasil, utvinner bauksitt fra gruvene i området og foredler det til alumina.

Aluminaen blir deretter gjort om til aluminium og aluminiumsprodukter.

Hydro Alunortes anlegg i Barcarena

SISTE NYTT

Siste nytt