Hopp til innhold

Brasiliansk statsadvokat tilbakeviser Hydros rapport

Statsadvokaten i den brasilianske delstaten Pará mener Hydro gjorde vondt verre da de i dag avviste at Alunorte-anlegget har forurenset brasiliansk drikkevann. – Det kan gå lang tid før anlegget er i full drift igjen, advarer han.

Statsadvokat Ubiratan Cazetta i Brasil mener Hydro er partiske

– Hydro manglet riktig lisens for sin drift. Anlegget deres er ikke stort nok til å tåle helårsdrift. Vi kan ikke godta at de har flere slike utslipp i året. De sier det ikke er beviselige problemer med vannet, men det er det, sier statsadvokat Ubiratan Cazetta til NRK.

Alunorte rapport.

AVVISER: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg avviser at Hydro har forurenset drikkevannet ved Alunorte-anlegget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Hydro la i dag fram to rapporter som tilbakeviser mange av anklagene mot selskapets virksomhet i Brasil. Men Cazetta avviser tvert Hydros konklusjon om at Alunorte-anlegget ikke har hatt skadelige utslipp for drikkevannet og miljøet.

– Jeg stoler ikke på konklusjonene i rapporten, for de er ufullstendige. De har bare sett på noen enkeltfaktorer, som pH-verdien i vannet, sier Cazetta.

Halv kapasitet

Hydro har vært i hardt vær etter at et voldsomt regnskyll 16. og 17. februar forårsaket utslipp av ubehandlet regnvann fra vannrenseanlegget. Lokale myndigheter mener også at vann fra rødslamdeponiene ved anlegget har lekket ut, og at dette forurenset det lokale drikkevannet.

Hydro innrømmer at det har foregått utslipp av regn- og overflatevann fra anlegget, men avviser at det har ført til forurensning.

I dag kjører anlegget på halv kapasitet, etter pålegg fra en brasiliansk domstol. Det kan bli situasjonen i overskuelig fremtid, advarer Cazetta.

– Når de sier at alt er i orden og de ikke trenger å gjøre noe, så kan jeg ikke se hvordan de kan gjenoppta full drift. Vi forutsetter at de må fortsette med en drift på 50 prosent kapasitet til de kan bevise at det ikke er problemer, sier han.

– Hvordan ser fremtiden ut for Hydros drift nå?

– Enten kan de samarbeide og forsøke å løse problemet. Da må de snakke med oss og innse at de har utfordringer. Alternativet er at saken går sin gang i rettsvesenet. Da vil saken minst ta seks til åtte måneder, sier Cazetta.

Concrete pipes connecting the bauxite residue deposit to its water treatment station are pictured at the alumina refinery Alunorte, owned by Norwegian company Norsk Hydro ASA, in Barcarena

Rør på Hydros Alunorte-anlegg i Brasil.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

Fant tungmettaller i vannet

Rapportene som Hydro la fram i dag, er utført av en intern ekspertgruppe og et brasiliansk konsulentfirma som Hydro har engasjert. Rapportene står i sterk kontrast til konklusjonene fra det brasilianske miljøinstituttet Instituto Evandro Chagas (IEC).

IEC har lagt fram målinger fra elver rundt anlegget som fant arsen, bly, mangan, sink, kvikksølv, sølv, kadmium, krom, nikkel, kobolt og uran i vannet. De mener det er sannsynlig at tungmetallene stammer fra Alunorte-anlegget.

Hydro viser til at IEC mangler ISO-sertifisering. Dette kaller Cazetta en formalitet, og sier instituttets analyser følger internasjonale standarder.

– Hydro sier de har god dialog med myndighetene i Brasil. Er det slik du oppfatter det?

– Nei. Vi har selvfølgelig forsøkt å ha en dialog med selskapet, men vi står så langt fra hverandre at det er vanskelig å se noen løsning, sier statsadvokaten.

– Gjorde de det verre med rapporten de la fram i dag?

– Ja. For vi har et problem med vannet. De har hatt utslipp, og det er forurensning. Vi må forstå hvorfor og hvor stor skaden er, svarer Cazetta.

Ønsker god dialog

NRK har konfrontert Hydro med kritikken fra Cazetta. Informasjonssjef Halvor Molland svarer følgende:

– Vårt svar til Cazetta er at vi ønsker en god dialog med brasilianske myndigheter, på et korrekt, faktabasert grunnlag.

Hydro ønsker ikke å kommentere kritikken ytterligere, men henviser til dagens presentasjon.

AKTUELT NÅ