Hopp til innhold

Forbrukerrådet vil pusse Økokrim på fiskeprodusentene

Etter avsløringene av omfattende juks med vann- og fosfatinnsprøyting i fisk, ber Forbrukerrådet nå Økokrim se på om praksisen kan kalles bedrageri.

Video 0212

SE VIDEO: Skal undersøke bruken av utvannet fisk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Forbrukerrådet så svært alvorlig på NRKs avsløringer om at fiskeforedlingsbransjen pumper opp fisken med vann og fosfat.

Nå har de sendt brev til Økokrim og ber dem se på om dagens praksis er i strid med straffelovens bestemmelser om bedrageri.

«I henhold til norsk og europeisk lovgivning er det ikke tillatt å benytte fosfat som bindemiddel for å manipulere vekt – og dermed pris - på fisk. Dette anser vi som det samme som å manipulere måleinstrumentet» skriver Forbrukerrådet i brevet.

Forbrukerrådet kaller det bedrageri og svindel av norske forbrukere når bransjen selger fisk der vekten er manipulert ved hjelp av fosfat og vann.

– Skjer med overlegg

Audun Skeidsvoll, direktør i Forbrukerrådet

Audun Skeidsvoll, politisk direktør i Forbrukerrådet.

Foto: NRK

– Her jukses det med maten og det er primært knyttet til at man tar seg for mye betalt. Vi har også grunn til å tro at dette skjer med overlegg, altså at det ikke er tilfeldig, sier politisk direktør Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet til NRK.no.

Han sier at Forbrukerrådet er opptatt av at noen må stilles til ansvar for at norske forbrukere hvert år betaler mange millioner kroner for mye for fisken de kjøper i butikken.

– Vi leser denne saken rett inn i bedrageriforskriften, sier Skeidsvoll.

Han sier at Forbrukerrådet er lei av at sakene om denne praksisen i fiskeforedlingsbransjen ikke blir tatt nok på alvor av verken myndigheter eller andre instanser.

Ifølge Skeidsvoll har det vært påfallende stille fra norske myndigheter etter at saken var framme i media i oktober.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen inviterte til debatt med bransjen, men de offentlige instansene kjenner ikke saken eller bryr seg tilsynelatende ikke, ifølge Skeidsvoll.

– Vi er lei av at slike saker veldig fort blir litt utvannet. Nå henvender vi oss til Økokrim for å se om det er veien å gå, og for å høre deres vurdering, sier Skeidsvoll.

800 gram fisk var egentlig 500 gram

I brevet refereres det også til en av Forbrukerrådets tester av 800 gram frossen fiskefilet. Etter ett døgns tining var fileten redusert til 600 gram filet og 200 gram væske. Ved steking forsvant ytterligere 130 gram av bruttovekten. Dermed satt forbrukeren igjen med under 500 gram fisk av noe som i utgangspunktet var merket som 800 gram.

Skeidsvoll sier at det er klar manipulasjon når forbrukeren tror han kjøper 800 gram fisk, mens 200 gram av vekten er bare vann.

– Jeg må jo le litt; på pakken står det at fisken er fisket i Barentshavet, og man får jo faktisk også med en del av havet, sier Skeidsvoll.

Fiskemaskin som øker produktvekt

Fiskemaskinen fra Traust Know How som øker fiskens vekt.

Foto: Traust Know How Ltd.

Kommunikasjonsrådgiver i Økokrim, Mie Skarpaas, kan verken bekrefte eller avkrefte at de har mottatt brevet fra Forbrukerrådet. Hun sier at Økokrim generelt aldri uttaler seg om anmeldelser eller henvendelser de mottar.

Mangelfull merking

Forbrukerrådet har også sendt brev til Forbrukerombudet og Mattilsynet, som først og fremst påpeker mangelfull merking av maten og brudd på markedsføringsloven.

Tidligere har kontrollorganet for EØS, ESA, var i oktober i kontakt med norske myndigheter for å se nærmere på sakene om bruk av fosfat i saltfisk.

Ulovlig å øke vekten

Fosfat er et stoff som finnes naturlig i fisk og kjøtt. Det regnes ikke for å være farlig i mindre mengder, men det er likevel strenge regler for hvordan dette skal brukes.

Årsaken er at det kan brukes til å lure folk ved å øke vekten i tillegg til at det bleker fisken slik at selv gammel og dårlig fisk kan se helt fersk ut.

I frossen filet er det lov til å tilsette fem gram fosfat og en mindre mengde vann per kilo fisk for å erstatte vannet som renner av fisken når den tiner.

Men det er ikke lov til å bruke det for å øke vekten.

I oktober gikk Forbrukerrådet ut og mente at det er altfor vanskelig for forbrukerne å oppdage matjuks, og startet kampanjen «Nei til fiskejuks» på det sosiale nettstedet Facebook.

Video Bleking av fisk

SE VIDEO: Det er ulovlig å bruke fosfat i produksjon av fisk, men Dagsrevyen har i en rekke reportasjer de siste dagene vist at dette likevel skjer. Nå vil ESA undersøke bruken av fosfat i fisk i Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger