Hopp til innhold

Pumper opp fisken med avskjær

En helt ny metode er tatt i bruk i matvarebransjen. Ved å pumpe inn fiskeavskjær i rene fileter kan vekten økes med over 20 prosent. Lureri, mener Forbrukerrådet.

Fiskemaskin som øker produktvekt

Fiskemaskinen fra Traust Know How som øker fiskens vekt.

Foto: Traust Know How Ltd.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Metoden som brukes av flere bedrifter i Norge og utenlands, innebærer at man øker vekten på fisk ved å pumpe inn vann og fiskeavskjær.

Ifølge bransjefolk kan man ved å bruke det vannbindende kjemikaliet fosfat øke vekten med 20 prosent eller mer.

Men metoden er ukjent for butikkunder.

DET BLIR MER OM DENNE SAKEN I BRENNPUNKT PÅ NRK1 I KVELD KLOKKEN 21.30.

Les også: – Har tilsatt vann og fosfat i 15 år | Vil bruke kjemikalier for å øke fiskevekt | – Vil ikke spise fisken selv

– Fisken smaker bedre

Fisken som skal på middagsbordet går gjennom en maskin med nær tusen nåler. Ut av disse pumpes det avskjær fra fisk som er skåret opp og kjørt gjennom en kvern. Ingen kan etterpå se at fileten ikke lenger er ren filet.

Trausti Eriksson

Trausti Eriksson på Island selger maskiner som øker fiskens vekt.

Foto: NRK

– Dette er god bruk av alle deler av fisken, og prosessen gjør at fisken smaker bedre etterpå, forteller Trausti Eriksson, som selger maskinene gjennom selskapet Traust Know How på Island.

– Men tror du kunder i butikken vet om denne metoden?

– Nei, det er ikke sikkert. Kanskje de ikke vet det, men dersom de liker produktet så kjøper de det likevel, sier Eriksson.

Produkter som er blitt behandlet med SuspenTec-teknikk trenger ikke merkes, fordi ingen eksterne kjemikalier er blitt tilsatt

Reklame for Traust Know How Ltd.

Millioner i økte inntekter

Å bruke metoden er ifølge reklamen svært lønnsomt. Avskjæret fra fisk blir i mange tilfeller kastet eller brukt til å lage fiskeboller eller fiskekaker. Å pumpe det inn i filet i steden gir mye bedre lønnsomhet fordi filet selges for flere hundre kroner kiloen.

Fosfat er et stoff som brukes mye i matindustrien fordi det har en sterk evne til å binde vann i fisk og kjøtt. Bruker man fosfat i tillegg til fiskeavskjær i fisken kan vekten på filetene øke med 20 prosent eller mer, og dette kan gi en eventyrlig stor lønnsomhet.

Matvarebransjen i Norge omsetter for milliarder av kroner årlig. En økning på 20 prosent vil raskt utgjøre et tresifret antall millioner i ekstra inntekter.

Brukes som «matsminke»

Fosfat er ikke regnet som farlig i mindre mengder, men det er likevel ikke lov til å bruke stoffet for å øke vekten på fisk, fordi det kan brukes til å lure kundene.

Stoffet har også evnen til å fungere som «matsminke», den får gammel fisk til å se helt fersk ut.

Til tross for regelverket er det brukt i stor utstrekning i hele Europa ifølge bransjefolkene selv, og ifølge reklamen for produktet fra Traust Know How på Island.

I Norge har to store fiskeprodusenter kjøpt utstyret som tilsetter fiskeavskjær i fisken. Begge selger fisk til utlandet. I Europa totalt er det solgt omkring 140 maskiner.

Les også: Rakfisken kan være livsfarlig

Brukes også i kjøtt

Metoden brukes også på kjøtt, og norske bransjefolk hevder at to av de største kjøttprodusentene i Norge er i forhandlinger om å kjøpe utstyret.

Det skal brukes på kjøtt til salg i norsk dagligvare.

Video Kjemikalier i norsk fisk

Video: Tilsetter kjemikalier i norsk fisk.

– Kommer til å bli svært vanlig

Det er det amerikanske selskapet Cozzini som har utviklet metoden som gjør det mulig å omgjøre rester av fisk eller kjøtt til et flytende stoff som kan pumpes inn i ren fisk eller kjøtt.

Cozzini garanterer at det er umulig å se blandingen i filetene dersom tilsetningen holdes til maksimum 18 prosent av vekten

Reklame hos Traust Know How Ltd.

Matvarebransjen i Europa tror de 140 maskinene som til nå er solgt, bare er begynnelsen. Mange mener vi må regne med at denne typen vektøkning i produktene kommer til å bli svært vanlig.

Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet

Audun Skeidsvoll i Forbrukerrådet er redd kvalitetsprodusentene forsvinner.

Foto: NRK

Norske forbrukermyndigheter frykter det samme.

– Vi er bekymret for at det vil føre til et rotterace. De som ikke driver med denne typen tilsettinger blir utkonkurrert fordi de rene varene ikke kan gå så lavt i pris som varer med tilsetninger. Hvis ikke dette blir regulert risikerer man at de som er opptatt av kvalitet blir borte. Kanskje gjør alle dette om ti år, sier leder av forbrukerpolitisk avdeling hos Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll.

– Det er tvilsomt i alle ledd

Forbrukerrådet mener det er uheldig at metoden selges inn med argumenter om at det er umulig å se at noe er blitt tilsatt.

– Dette betyr at jeg kan gå i butikken og kjøpe noe jeg tror er fisk, rent og sunt - også er det manipulert eller forurenset med annen fisk, uten at jeg kan se det på varen. Det er tvilsomt i alle ledd, sier Skeidsvoll.

Han synes det er bekymringsfullt at man ikke kan se om fisken har vært gjennom disse prosessene.

– Dette er jo ikke for å gjøre maten bedre, men for å tjene penger.

– Likt kjøttklister-saken

Skeidsvoll mener det er rart at dette ikke er stoppet av matmyndighetene. Det er nemlig likt metoden med å bruke lim til å sette sammen kjøttrester - som nylig ble forbudt i EU.

Les: Norden vil ikke ha kjøttklister
Les også: EU forbyr puslebiff

– Kjøttklister var en måte å lime sammen kjøttrester på for å lage biff. Forbrukerne i EU sa nei til dette, og dermed ble det forbudt. Fisk i fisk eller kjøtt i kjøtt er jo akkurat det samme, og det er rart at dette skal være lovlig, mener Skeidsvoll.

HVA SYNES DU OM DE NYE METODENE I MATVAREBRANSJEN? DISKUTÉR UNDER!

Lyspunkt

AKTUELT NÅ