Hopp til innhold

ESA vil sjekke fosfat i norsk fisk

De siste dagers fokus på bruk av fosfat i saltfisk har fått kontrollorganet for EØS-avtalen til å reagere.

Video Bleking av fisk

Video: ESA vil undersøke om norsk fisk blekes ulovlig av fosfat.

– Vi vil følge med og se hvordan saken utvikler seg. Svaret vi får fra norske myndigheter i neste uke vil avgjøre om vi vil forfølge saken videre, sier Olafur Valsson, leder for matsikkerhet i ESA.

NRK har i flere saker rettet fokus mot bruken av fosfat i norsk fisk.

Les også: – Har tilsatt vann og fosfat i 15 år | - Vanskelig for folk å oppdage matjuks | – Vil ikke spise fisken selv | Vil bruke kjemikalier for å øke fiskevekt | Pumper opp fisken med avskjær

Ulovlig å øke vekten

Fosfat er et stoff som finnes naturlig i fisk og kjøtt. Det regnes ikke for å være farlig i mindre mengder, men det er likevel strenge regler for hvordan dette skal brukes.

Årsaken er at det kan brukes til å lure folk ved å øke vekten i tillegg til at det bleker fisken slik at selv gammel og dårlig fisk kan se helt fersk ut.

I frossen filet er det lov til å tilsette fem gram fosfat og en mindre mengde vann per kilo fisk for å erstatte vannet som renner av fisken når den tiner.

Men det er ikke lov til å bruke det for å øke vekten.

Har funnet mer fosfat

– Vi har bedt Mattilsynet følge opp saken og sjekke eventuelt bruk av fosfat i produksjonen av saltfisk. Det er fordi det ikke er lov å gjøre dette, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen.

Video Mattilsynet om bleking av fisk

Video: Kjell Jensen i Mattilsynet har gjort nye fosfat-funn ved en fiskefabrikk.

Og nok engang fant Mattilsynet fosfat hos en norsk fiskeprodusent.

– Vi har nå funnet et stoff som heter TQI Anpex 200 som inneholder fosfater, som er ulovlig å bruke i klippfisk og saltfisk industrien, sier Kjell Jensen, seniorinspektør i Mattilsynet.

Avviser

Jangaards Export er en av de største fiskebedriftene i Norge og har denne uka vært i søkelyset fordi ledelsen har bedt myndighetene tillate fosfat i fisk.

De avviser at stoffet som Mattilsynet har funnet i en av deres fabrikker skulle brukes til å øke vekta i salt fisk

– Vi tilsetter ikke fosfat i fisken slik som islendingene gjør. Vi har dette på fabrikken fordi vi bruker det i produksjon av farse, og det er tillatt, sier Gunnar Haagensen, styreformann i Jangaard Export.

Haagensen sier de jobber med et prosjekt for å utvikle et ferskfisk-produkt der det er lovlig å tilsette det stoffet som Mattilsynet fant og at det var derfor stoffet var på fabrikken.

– Vi har forlangt å få en detaljert beskrivelse av det prosjektet, svarer Jensen.

Kommer ESA frem til at det brukes fosfat og at Norge dermed bryter loven kan saken havne EFTA-domstolen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger