Hopp til innhold

Vil bruke kjemikalier for å øke fiskevekt

En av de største norske fiskeprodusentene ber myndighetene tillate bruk av kjemikalier i fisk for å kunne konkurrere med utenlandske bedrifter.

Gunnar Haagensen i Jangaard Export AS

Gunnar Haagensen i Jangaard Export AS vil bruke fosfat i norsk fisk for å konkurrere med europeiske produsenter.

Foto: NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Jangaards ledelse forteller at de blir utkonkurert fordi de ikke får fosfat i fisken.

– De som bruker fosfat øker vekten og bleker fisken så den blir helt hvit og det er det kundene vil ha. Fiskeprodusenter på Island og Færøyene får lov til å gjøre dette, men ikke vi, sier Gunnar Haagensen i Jangaard Export AS.

– Kundene vil ha hvit fisk

– Islendingene bruker både fisk i fisk og fosfat. De får et helt hvitt produkt som sør-europeerne foretrekker fremfor norsk fisk. Vi har prøvd å lage et produkt som er konkurransedyktig, men vi er blitt utkonkurrert i Spania, som var ett av landene som kjøpte aller mest norsk fisk.

Grunnen er, ifølge Haagensen, at kundene vil ha den fisken som er tilsatt fosfat, kanskje uten å vite hva de kjøper. Fosfatet bleker fisken helt hvit, og slik vil kundene ha det.

Haagensen mener at matvarer som kommer fra andre land og som selges i Norge inneholder store andeler tilsetningsstoffer og vann, som gjør at fisken veier mer - dermed gir økt profitt til produsentene.

– Du leverer for eksempel ett kilo fisk til Kina, de tar ut beina og fileterer - men likevel får du mer en ett kilo fisk tilbake.

– Hvordan er det mulig?

– Da er det kjørt inn tilsetningsstoffer og vann.

– Og ingen stopper dem?

– Nei, Mattilsynet her hjemme er mer opptatt av å passe på oss som produserer fisk her i landet enn å passe på maten som kommer inn.

Vil følge EUs regler

Haagensen ønsker å styrke norsk konkurranse mot de utenlandske bedriftene og presser på for at norske myndigheter må godkjenne fosfat i fisken han selv selger.

– Jeg synes det er greit så lenge det er et produkt som markedet vil ha og myndighetene godkjenner det.

Han mener kundene selv må ta litt ansvar, de trenger ikke kjøpe fisk med fosfat hvis de ikke vil ha det.

– Du kan jo velge i disken. Dersom det er et lilla drops så har du muligheten til å velge det vekk. Men dersom det er brukt fosfat så er det viktig at dette står på varedeklarasjonen.

Haagensen vil at Norge skal følge EUs regler.

– Vi følger EU på alle andre punkt, når det gjelder hygiene så er det EU-regler de slår i bordet. Men når det kommer til akkurat dette, så nekter Mattilsynet oss bruken.

– Fisken er ikke viktig nok

Han mener norske bedrifter blir utkonkurrert.

– Vi blir ofret på snillismens alter. Det har alltid vært slik at våre europeiske konkurrenter har fått bedre behandling av offentlige myndigheter enn oss. De ser mer mellom fingrene.

Haagensen mener norske myndigheter ikke bryr seg om hvordan det går med norske produsenter. Grunnen er at norske myndigheter ikke ser fiskeproduksjonen som viktig, mener han.

– Tror du Jens Stoltenberg bryr seg om hvordan det går i fiskeindustrien når han drar opp av Nordsjøen på en dag det vi tjener på ett år? Det tror ikke jeg.

AKTUELT NÅ