Hopp til innhold

– Har tilsatt vann og fosfat i 15 år

Ulovlig økning av vekten til fisk ved å tilsette vann og fosfat har foregått i 15 år. Det hevder flere bransjefolk overfor NRK.

Produktfoto fra Traust Know How Ltd.

Produktfoto fra Traust Know How Ltd. De har maskiner som øker fiskens vekt ved å tilsette fiskeavskjær og vann.

Foto: Traust Know How Ltd.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I bransjen finnes det mange som er motstandere av å selge fiskeprodukter som har gjennomgått slike tilsetninger, fordi de mener norske fisk skal være så ren som mulig.

Les også: Pumper opp fisken med avskjær | Vil bruke kjemikalier for å øke fiskevekt | – Vil ikke spise fisken selv

Det er imidlertid få som ønsker å snakke åpent om dette, men etter flere måneder med research fant NRK en som kunne fortelle hvordan dette foregår. Sindre Synnes er kvalitetsinspektør med fisk som spesialitet. Han forteller at han selv for mange år siden var med på å øke vekten på fisk kunstig, ved å pumpe inn vann og fosfat.

Filetene ser veldig bra ut etter injeksjonen og det er vanskelig å se forskjell til annen fisk. Etter å ha blitt frosset eller saltet er det ingen forskjell. Utrolig, men sant

Reklame hos Traust Know How Ltd.

– Ser tydelig at produktet eser opp

Kvalitetsinspektør Sindre Synnes

Kvalitetsinspektør Sindre Synnes ser tydelige endringer når fisken tilsettes avskjær og fosfat.

Foto: NRK

– Produktet blir hvitere og får en økt vekt, forteller Sindre Synnes.

Den ene metoden de brukte var å legge fisken i et bad, mens den andre innebar å putte det i en lakesprøyte som sprøyter inn fosfat, vann og lake inn i muskulaturen.

– Da ser du tydelig at produktet eser opp.

– Vanskelig å oppdage

Fosfat er et stoff som finnes naturlig i fisk og kjøtt. Det regnes ikke for å være farlig i mindre mengder, men det er likevel strenge regler for hvordan dette skal brukes.

Årsaken er at det kan brukes til å lure folk ved å øke vekten i tillegg til at det bleker fisken slik at selv gammel og dårlig fisk kan se helt fersk ut.

I frossen filet er det lov til å tilsette fem gram fosfat og en mindre mengde vann per kilo fisk for å erstatte vannet som renner av fisken når den tiner.

Men det er ikke lov til å bruke det for å øke vekten.

– Når dere hadde inspeksjon fra myndighetene, oppdaget de det?

– Nei, det er vanskelig å oppdage, rett og slett. Det var jo bortgjemt på en annen etasje, avstengt med dører og slikt, forteller Synnes.

– Hvordan smakte fisken?

– Nei, jeg synes det ble mer som å tygge sand, for å si det sånn. Filetene og klippfisken ble det ikke så god smak på.

Innvirker på bakterienivået

Prosessen med å øke vekten på fisken kan ha innvirkning på bakterienivået i produktene.

Nålene som trenger gjennom fiskekjøtt gang på gang var ikke lett å holde rene, forteller kvalitetsinspektøren.

Synnes forteller at slik vektøkning på produkter foregår fortsatt.

– Jeg har sett det med egne øyne.

Men hvor det foregår ønsker han ikke å gå nærmere inn på.

– Jeg er bundet av taushetsplikten min, men at det foregår er klart.

AKTUELT NÅ