Ap vil la deg søke anonymt i skattelistene igjen

Da regjeringen i 2014 fjernet muligheten til å søke anonymt i skattelistene, falt antall søk med 90 prosent.

Marianne Marthinsen, Ap

VIL HA SNOKEMULIGHET: Marianne Marthinsen (Ap) vil ha tilbake muligheten til å gjøre anonyme søk i skattelistene. Finansminister Siv Jensen (Frp) ønsket seg nye regler da de blåblå kom til makta, og i 2014 var det ikke lenger mulig å søke anonymt.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Før var det fritt fram: vi kunne enkelt kunne finne ut hva sjefen eller naboen tjente og betalte i skatt, uten at de fikk vite det. Og nordmenn var nysgjerrige:

I 2012 ble det søkt 16,6 millioner ganger i skattelistene.

Året etter kom regjeringen Solberg til makta, og med det nye regler: du kunne ikke lenger søke anonymt. Resultatet, ifølge tall fra Skatteetaten:

1,5 millioner søk i 2014.

Ap: – Demokratisk verdi

I dag blir skattelistene for 2015 offentliggjort, men vil du inn og snoke litt, er det altså greit å huske på at den du søker på enkelt kan sjekke hvem som har vært inne og sett på deres formue og inntekt.

Arbeiderpartiet vil gjøre om på det.

– Vi mener det har en verdi at du kan søke i skattelistene uten å bli identifisert, sier finanspolitisk talsperson i Ap Marianne Marthinsen.

Sjekker skattelistene

PÅ NETT: Skattelistene legges ut på skatteetaten.no og man må logge inn via Min-ID.

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Da finansminister Siv Jensen (Frp) innførte den nye regelen, begrunnet hun det med retten til privatliv - noe Datatilsynet nikket anerkjennende til. Regjeringen ville ha færre søk som bare ble gjort av ren nysgjerrighet.

Arbeiderpartiet derimot, vil heller legge vekt på at åpne skattelister kan ha en demokratisk verdi.

– Åpne lister kan gi debatt om hvordan skattesystemet fungerer. For eksempel det at man kan gå inn og se hvordan formuesskatten slår ut fra år til år. Det har vært med på å trigge en debatt om hvordan fordelingseffekten i vårt skattesystem ser ut, sier Marthinsen.

I likhet med andre kritikere av det nye systemet, mener hun muligheten til å søke anonymt også kan redusere omfanget av svart økonomi. Norsk Øko-forum, som jobber for å bekjempe økonomisk kriminalitet, uttalte i fjor at det nye «snokevarselet» kan gjøre det vanskeligere å avdekke økonomisk kriminalitet som ellers ville gått under radaren.

Sp har snudd

Trygve Slagsvold Vedum, Sp

SP-LEDER: Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Senterpartiet, som satt i regjering med Arbeiderpartiet fra 2005 til 2013, var enig med Ap den gang. Nå har partiet snudd:

– Vi er opptatt av åpenhet rundt skattelistene. Og den løsninga som denne regjeringa kom fram til, den tror jeg har fungert ganske godt. Man har fått den åpenheten man trenger, samtidig som det kanskje har dempa nysgjerrigheten hos oss alle, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger