NRK Meny
Normal

Sandberg: Venstre og KrF sår splid

Per Sandberg sier lysten på å få KrF og Venstre med i regjering er dalende. Opposisjonens Utsira-avtale får Frp-nestlederen til å anklage sentrumspartiene for avtalebrudd.

Per Sandberg mener det er uheldig at Venstre og Krf har gått bak ryggen på regjeringspartiene i Utsira-saken

OPPRØRT: Per Sandberg sier det kom som en bombe på regjeringen at Venstre og KrF inngikk en avtale med resten av opposisjonen om elektrifisering av Utsira. Se Politisk kvarter med programleder Per Arne Bjerke.

– Innimellom får man et inntrykk av at Venstre og KrF opererer som om de sitter i regjering alene.

I Politisk kvarter på NRK P2 torsdag morgen gikk Sandberg knallhardt ut mot KrF og Venstre.

Han reagerer sterkt på at Høyre/Frp-regjeringens støttepartier før helgen gikk sammen med opposisjonen og påla regjeringen og Statoil å bygge ut Utsira i Nordsjøen med strøm allerede i oppstartsfasen. Høyre og Frp reagerte på prosessen og mente KrF og Venstre nærmest gikk bak ryggen deres.

– Det kom som en bombe

Nå sier Sandberg rett ut at Venstre og KrF brøt samarbeidsavtalen mellom de fire partiene.

– Det kom som en bombe på oss alle sammen, sier Sandberg.

Han vedgår det var godt kjent hva Venstre og KrF mente om elektrifisering, men fastholder likevel at avtalen mellom opposisjonspartiene kom brått på.

– Den kom uten at KrF og Venstre overhodet hadde konsultert med oss, sier Sandberg.

Det er punktet som sier at «samarbeidspartiene forplikter seg til å konsultere hverandre før de deltar i andre flertall som vil ha vesentlige budsjettmessige konsekvenser eller berører saker som er omtalt i denne avtalen» Sandberg hevder KrF og Venstre har ignorert.

Venstre og KrF har tidligere stilt seg uforstående til kritikken fra regjeringspartiene, og sa til NRK fredag at de har gått mange runder med Høyre og Frp om elektrifisering.

Men Per Sandberg står på sitt.

– Ut fra min tolkning er jeg ikke i tvil om at dette punktet i avtalen er brutt, sier han.

Mindre lyst på regjeringssamarbeid

Avtalen inneholder også en formulering om at Venstre og KrF på et senere tidspunkt kan gå inn i regjering. Men nå er Sandberg mindre sikker på om han har lyst til at det skal skje.

– Det var min intensjon i fjor høst, nå i dag er jeg litt i tvil. Jeg ser at de sår splid i stedet for å finne måter å samarbeide på.

– Betyr det at Erna Solberg ikke bør gjøre noen nye forsøk på å få disse to partiene med i regjering?

– Det åpner for det i plattformen og avtalen, så det er ikke det jeg sier. Men hvis de skal fortsette på denne måten også hvis de går inn i regjering, så skjønner alle sammen at det vil føre til slitasje.

Ifølge Sandberg må han allerede bruke mye tid på å reise rundt til partiets tillitsvalgte for å slukke branner etter utspill fra KrF og Venstre.

– Jeg må fortelle hva det er som egentlig skjer. Vi bruker masse energi og ressurser på å tilbakevise saker som KrF og Venstre påstår å ha eierskap til og få gjennomslag for, sier Sandberg.

– Mister tillit

Ifølge nestlederen sliter dette på forholdet mellom Frp og sentrumspartiene.

– Det fører til slitasje. Vi har bare holdt på i seks måneder. Vi mister tillit til disse partiene når vi ikke vet hvordan de går fram, sier Sandberg.

Dette er ikke første gang Sandberg langer ut mot KrF og Venstre.

I et intervju med NRK etter hundre dager i regjering ba han støttepartiene innse at Frp har «betydelig større oppslutning» enn dem.

– Jeg synes rett og slett at KrF og Venstre har tatt til seg altfor mye makt gjennom å gjøre et veldig godt budsjett fra regjeringen litt dårligere, sa han til NRK den gang.

Omkamp om avgifter

Det var særlig avgiftsøkningen på mineralolje som smertet for Frp. Avgiftshoppet førte blant annet til at bygg- og anleggsbransje må betale avgift for veibruk, nærmere bestemt 81 øre mer for literen.

Nå varsler Sandberg omkamp i framtidige budsjetter.

– Når det gjelder mineraloljeavgiften har det vært sterke reaksjoner i vårt parti. Jeg tror nok vi får nye runder på det, sier han torsdag.

– Forventer du at Venstre og KrF mer eller mindre skal støtte regjeringens budsjetter når det kommer til Stortinget?

– Nei, jeg har full respekt for at Venstre og KrF har politiske saker som de er meget opptatt av. Men det kan ikke være sånn at de skal tilbakevise politikk fra Frp for å få gjennomslag for sin politikk. Da må de heller legger fram krav om egen politikk, i stedet for å reversere god politikk fra regjeringen.

Avviser Sandbergs beskyldninger

Både Venstre og KrF tar avstand fra Sandbergs påstand om at de brøt samarbeidsavtalen da de inngikk en avtale med opposisjonen om elektrifisering av Utsira.

– KrF har et godt samarbeid med regjeringspartiene. De har vært kjent med at elektrifisering på Utsirahøyden er en av våre viktigste miljøsaker. Det har vært jevnlige konsultasjoner om denne saken med de involverte statsråder og stortingsfraksjonen fra og med første kontaktmøte i november, sier KrFs partileder Knut Arild Hareide.

– Jeg vil avvise at dette er brudd på samarbeidsavtalen og registrerer at Per Sandberg sier at dette er hans egen tolkning av avtalen. Venstres fremste klimakrav har vært elektrifisering av Utsira-høyden fordi det er avgjørende for å forhindre utslipp og for å nå klimamålene i klimaforliket. Dette har vært kommunisert tidlig og tydelig til regjeringspartiene i stortingssalen, i møter med dem og i media, sier Venstres nestleder Terje Breivik

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger