Hopp til innhold

Tok regjeringen på sengen med Utsira-krav

STORTINGET (NRK): Regjeringspartiene raser mot KrF og Venstre etter en hemmelig avtale om krav om full elektrifisering av Utsira-høyden

Nikolai Astrup

URYDDIG: Høyres Nikolai Astrup reagerer på at opposisjonens krav om Utsira ikke har blitt behandlet skikkelig i komiteen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg mener at Norges største industriprosjekt i moderne tid burde blitt behandlet i komiteen, og ikke i Stortingets vandrehall, sier andre nestleder i miljø- og energikomiteen på Stortinget, Høyres Nikolai Astrup.

Klokken 11 fredag var han vitne at opposisjonens medlemmer i komiteen la fram et samlet krav om full elektrifisering av Utsira-høyden. Ifølge opposisjonen må dette til dersom Norge skal nå de nasjonale målene om utslippskutt innen 2020.

Kravet bygger på at representantforslag fra SV, og Heikki Holmås varslet at han ville sprette minst én champagnekork i dag.

– Når olje- og energiministeren ikke har tatt grep for å nå Norges klimamål, så må Stortinget gjøre det. Nå er marsjordren gitt: Utsiraområdets kraftbehov skal dekkes med ren kraft fra land, sa han under pressekonferansen.

Høyre: – Uryddig prosess

Men regjeringspartiene deler ikke hans behov for å skåle i champagne. De reagerer kraftig på måten på måten opposisjonen har kommet fram til avtalen på.

Ifølge Astrup fikk ikke Frp og Høyre se utkastet til avtalen før en halv time før pressekonferansen.

– Vi har ikke hatt mulighet til å vurdere det før nå. Det synes jeg er uryddig, sier han til NRK.

Høyre-politikeren understreker at regjeringen hele tiden har hatt som mål at hele Utsira-området skal elektrifiseres.

Stridens kjerne har dreid seg om det skal være fra dag én eller ikke. Opposisjonen på Stortinget reagerte sterkt da Statoil i februar la fram en løsning der elektrisk kraft fra land kun skal forsyne oljefeltet Johan Sverdrup i første fase av Utsira-utbyggingen.

– Holder ikke avtalen

Energiminister Tord Lien fra Frp har ikke villet svare på om regjeringen ville presse oljeselskapene til å elektrifisere hele feltet med én gang, men nå har han altså fått klar beskjed fra stortingsflertallet.

– Vi registrer at det er et bredt politisk flertall som står bak kravet, og må naturligvis respektere det. Men jeg stiller meg undrende til prosessen, sier Frps energipolitiske talsmann, Oskar Grimstad.

Grimstad viser til formuleringen i samarbeidsavtalen mellom regjeringen og Venstre og KrF om at «samarbeidspartiene forplikter seg til å konsultere hverandre før de deltar i andre flertall som vil ha vesentlige budsjettmessige konsekvenser eller berører saker som er omtalt i denne avtalen».

– Jeg registrerer at det bryter med avtalen, sier Grimstad til NRK.

Også Astrup reagerer på at Venstre og KrF holdt regjeringspartiene utenfor prosessen. Det har pågått en lengre dialog mellom regjeringspartiene og sentrum om dette tema, men dette Astrup trodde de hadde mer tid på seg til å komme til enighet.

– Vi oppfattet at tidsrommet for den dialogen var komiteens behandling av saken. Så opplever vi altså at konklusjonen trekkes i vandrehallen, i stedet for i Stortingets dokumenter, sier Astrup.

– Skjer dette fordi Venstre og KrF opplever at de ikke er blitt hørt av dere?

– Vi har vært opptatt av å finne gode løsninger med våre samarbeidspartnere gjennom en komitébehandling, svarer Astrup.

Venstre og KrF avviser kritikken

Men ifølge komitéleder og Venstre-politiker Ola Elvestuen har verken Høyre eller Frp noen grunn til å være overrasket i dag.

– Dette er en diskusjon vi har hatt gjennom lengre tid. Vi har tatt det opp både direkte og i stortingssalen. Det er ingen tvil om at det har vært en uenighet her, og vi har brukt den posisjonen vi har til å få gjennom egen politikk, sier han til NRK.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sier de gjerne skulle inngått en avtale med Høyre og Frp om Utsira, men skylder på at regjeringen ikke har vært villig til å lytte.

– Men vi har dessverre ikke opplevd imøtekommelse fra de to partiene, sier han.

Ifølge Ropstad haster det nemlig å få til en løsning. Han peker på at det allerede er kommet bestillinger i tråd med den løsningen Statoil først la opp til.

– Derfor var det helt nødvendig at Stortinget sendte en tydelig beskjed om hva vi forventer og hva vi vil godkjenne når plan for utbygging og drift kommer til Stortinget neste år.

KrF avviser påstandene om avtalebrudd og uryddighet, og viser til at også regjeringspartiene har søkt støtte fra andre for å få flertall for sine saker.

– Regjeringen har fremmet et forslag om tigging, der de opplagt søker samarbeid med andre partier enn KrF og Venstre, fordi de vet at vi er mot. På samme måte går vi nå til Ap og andre opposisjonspartier for å oppnå den løsningen vi mener er nødvendig for å få ned klimagassutslippene.

– Men har dere gjort reelle forsøk på å snakke med Høyre og Frp om det samme?

– KrF har levert titalls med spørsmål og hatt flere møter der det ikke har vært noen tvil om hva vi mener. Når det ikke er blitt imøtegått siden konseptutvalget kom i februar, så har jeg ingen problemer med å inngå en avale med opposisjonen, sier KrF-politikeren.

AKTUELT NÅ