Hopp til innhold

Jensen: – Disse tapene har smertet mest

Frp-leder Siv Jensen lovet at hun skal være ærlig om både politiske tap og seire. Nå avslører hun hvilke nederlag som har gjort mest vondt.

Dette har smertet Frp mest

VONDT: Økt mineraloljeavgift som rammer bygg- og anleggsbransjen, ingen oljeutvinning i Lofoten og bompengepolitikken har kostet Siv Jensen mest i regjering.

Foto: NTB Scanpix

I seks måneder har Frp vært et regjeringsparti. I helgen samles de til landsmøte på Gardermoen. Da partileder og finansminister Siv Jensen gjester Politisk kvarter på NRK P2 fredag morgen, sa hun at hun forventet å møte et parti som både er stolt av hva de har fått til, og sulten på mer gjennomslag.

– Jeg tror jeg kommer til å få litt spark i leggen, for de er utålmodige og venter på at vi skal levere enda mer.

Se hele intervjuet med Siv Jensen her:

Siv Jensen direkte i Politisk Kvarter fra Frps landsmøte.

VIDEO: Før landsmøtet startet, gjester Siv Jensen Politisk kvarter. Programleder Astrid Randen.

Allerede før regjeringsforhandlingene advarte Siv Jensen partifellene på at det ville bli ubehagelig å inngå kompromisser. Nå ramser hun opp hva som har smertet mest for Frp i mindretallsregjeringen med Høyre:

  • Ingen konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja.
  • Økt mineraloljeavgift.
  • Bompengepolitikken.

– De var ikke særlig stas nok en gang å utsette konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja, vi drev en hard valgkamp på det spørsmålet, men dessverre så ble det slik. Vi erkjenner også at vi gjerne skulle sett en bompengepolitikk som så litt annerledes ut enn den vi nå regjerer på (...) Så er det litt ubehagelig at stortingsflertallet økte mineraloljeavgiften, det ønsket ikke regjeringen å gjøre, sier hun til Politisk kvarter.

Vondt for Frp å øke avgifter

Og kjeften har ikke latt vente på seg.

Da samarbeidsavtalen med KrF og Venstre ble kjent, la ikke Frps fylkeslag i nord skjul på at de var skuffet over Lofoten-fredning. På Fremskrittspartiets egne Facebook-sider har det også flagret med kritikk over at Frp-nestleder og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen anslår at det kommer 90 nye bomstasjoner innen utgangen av 2017.

Budsjettkompromisset med KrF og Venstre om å øke grunnavgiften på mineralolje førte også til kraftige protester fra egne rekker. Forslaget innebærer blant annet at bygg- og anleggsbransje må betale avgift for veibruk, nærmere bestemt 81 øre mer for literen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Facebook Frp

STERKE REAKSJONER: Velgerne er ikke redde for å bruke Fremskrittspartiets Facebook-side til å kritisere partiet de stemte på. Her er noen skjermdumper fra da Frp hadde sittet hundre dager i regjering.

Foto: Skjermdump fra Frps Facebook-side

Tross nederlagene er Siv Jensen mest opptatt av å få fram at hun er stolt av hva partiet har fått til i regjering. Hun trekker fram at regjeringen har fjernet arveavgiften og fått til mye på samferdselsfeltet, som et eget veiselskap og et investeringsfond.

– Jeg synes vi har fått til veldig mye allerede, men det er typisk for Frp-sjelen å være utålmodig, sier hun.

– Tybring-Gjedde har misforstått

Jensen regner også avtalen om asyl- og innvandringspolitikken, som regjeringen og KrF og Venstre forhandlet fram etter jul, som en seier for partiet.

Det er ikke alle i Frp enige i.

Christian Tybring-Gjedde

KRITISK: Som eneste Frp-representant stemte Tybring-Gjedde mot asyl- og innvandringsavtalen Høyre/Frp-regjeringen forhandlet fram med støttepartiene KrF og Venstre.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde ba om å bli fristilt fra alle saker om innvandring, men fikk nei. Nå har han varslet at han ikke vil uttale seg om innvandringspolitikk mer, og han holder seg hjemme fra landsmøtet.

Ifølge Jensen har Tybring-Gjedde rett og slett misforstått.

– Denne avtalen innebærer en betydelig innstramning i asyl- og innvandringspolitikken, som kommer til å utgjøre en merkbar forskjell, sier hun.

– Så har vi også sagt at dette ikke er en uttømmende avtale, hvilket betyr at regjeringen står fritt til å fremme nye forslag på områder som denne avtalen ikke regulerer.

Vil være venner med KrF og Venstre

Men Christian Tybring-Gjedde er ikke den eneste i Frp som frykter at KrF og Venstre kan få et altfor stort gjennomslag når det kommer til innvandringspolitikken.

I et intervju med Adresseavisen tirsdag, sa nestleder Per Sandberg at Frp kan gå til partier som Arbeiderpartiet for ytterligere innstramninger på asylfeltet dersom Venstre og KrF setter seg på bakbeina.

Sandberg sa videre at det ikke er Fremskrittspartiets oppgave å være venner med KrF og Venstre.

– Da kjører vi landet i grøfta, sa nestlederen.

Da Siv Jensen ble konfrontert med Sandbergs uttalelser fredag morgen, svarte hun slik:

– Vi har en god samarbeidsavtale med KrF og Venstre, og jeg har lyst til å understreke at denne legger hele grunnlaget for at Frp sitter i regjering. Høyre/Frp-regjeringen har ikke flertall på Stortinget.

– Er det viktig for deg å være venner med KrF og Venstre?

– Jeg mener at det er helt avgjørende at vi har et godt og avklart forhold til KrF og Venstre, all den tid det er de som sikrer at vi har en mindretallsregjering som kan levere Frp-politikk hver eneste dag, sier Jensen.

Men Jensen avviser ikke at Fremskrittspartiet kan søke flertall hos andre partier, dersom samarbeidspartiene nekter å gi sin støtte.

– I avtalen står det at vi først skal søke støtte hos KrF og Venstre. Hvis vi ikke lykkes med det, står regjeringen fritt til å henvende seg til andre partiet på Stortinget. Et slik eksempel er jo tiggeforbudet, der Senterpartiet har sagt at de vil samarbeide med regjeringen om dette, sier hun.

Jonas Gahr Støre

NEI: Frp-nestleder Per Sandberg fikk en kald skulder av Jonas Gahr Støre da han holdt sin tale i Salangen i Troms.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Støre viser sitt sanne ansikt

Når det gjelder innvandringspolitikken har imidlertid Jonas Gahr Støre allerede varslet at Frp og Sandberg kan glemme å komme til Arbeiderpartiet for innstramninger.

– Kom ikke til Arbeiderpartiet om du vil gjennomføre Fremskrittspartiets innvandringspolitikk. Det er feil adresse. Posten returneres. Vi har andre verdier. Andre planer for Norge, sa Støre under sin 1. mai-tale torsdag.

Til det sier Jensen:

– Her viser han sitt sanne ansikt. Gjennom åtte år i regjering har Arbeiderpartiet snakket veldig mye om å stramme inn, men det gjorde det aldri. Nå vil de heller ikke bidra til en strengere og mer rettferdig asyl- og innvandringspolitikk i opposisjon. Det viser det jeg alltid har ment om Arbeiderpartiet, nemlig at de står for en liberal politikk på dette området.

AKTUELT NÅ