Hopp til innhold

– Retten må tro meg på at jeg aldri vil gjøre det igjen

Lommemann-siktede Erik Andersen sier han har kommet langt i behandlingen, men at han fortsatt har langt igjen.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken viser Erik Andersen.

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

– Jeg er skamfull over det jeg har gjort . Jeg har kommet et godt stykke på vei med behandlingen, og jeg kommer til å gå i terapi helt til terapeuten kaster meg ut, sa Andersen i retten i dag, og fikk dermed siste ord før det tas påskeferie.

De rettsoppnevnte sakkyndige i Lommemann-saken har gjennom hele dagen gitt retten sin forklaring basert på en 250 sider lang rapport.

Sakkyndige og forsvarer i Lommemann-saken.

Andersens forsvarer Gunhild Lærum sammen med de rettspykiatriske sakkyndige Henning Værøy og Pål Grøndahl.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

– Jeg har vist vilje og karakter kommet i retten hver eneste dag. Jeg føler likevel ikke at problematikken rundt hvorfor jeg har gjort som jeg har gjort er blitt tilstrekkelig tilsynegjort, sa Andersen som en kommentar til de sakkyndiges forklaring.

Han sikter med det til stress, depresjon og de fysiske plagene som astma og hodepine som han var rammet av i lange perioder.

– Lite følelsesnær

De sakkyndige og aktoratet på sin side mener Andersen fortrenger og bagatelliserer det seksuelle ved handlingene sine.

Som kliniker har jeg tenkt, hvor blir det av tårene? Frustrasjon er det eneste jeg har sett som følelse hos Erik Andersen.

Sakkyndig i Lommemann-saken, spesialistpsykolog Pål Grøndahl

– Jeg tror han har skjønt mye intellektuelt, men ikke fått med seg følelsene. Han har en lite følelsesnær beskrivelse av det. Andersen har så mange ord, men jeg har ennå ikke sett ham bli beveget av dem, sier den ene av de rettsoppnevnte sakkyndige, spesialistpsykolog Pål Grøndahl.

- Har ikke sett ham på bakrommet

Til det svarer Andersen at det er ikke så lett å skulle forklare seg i åpen rett om det de sakkyndige vil høre.

Andersens forsvarer Gunhild Lærum sier til NRK at hennes klient virkelig tar det innover seg og er lei seg for det han har gjort.

– Alle mennesker er ulike. Noen viser lett følelser og andre ikke. Disse sakkyndige har ikke sett hvordan Erik Andersen har reagert på bakrommet, sier Lærum.

De sakkyndige var ikke tilstede under eks-kona og datterens forklaring. Det svekker etter mitt syn forklaringen deres.

Erik Andersens forsvarer Gunhild Lærum

– Han må begynne med det seksuelle. Det er avgjørende at han tar tak i det i behandlingen. Han erkjenner ikke hva handlingene hans har gjort med guttene. Han bortforklarer det med å si slikt som at «gutter er vant til penis», sier Grøndahl.

Dobbeltliv

Aller parter i saken er enige om at det profesjonelle behandlingsopplegget for Andersen er godt dekket.

Men i spørsmål om det sosiale nettverket er tilstede, er forsvarer på den ene siden og aktoratet og de sakkyndige på den andre siden sterkt uenige.

Statsadvokat Per Egil Volledal

Statsadvokat Per Egil Volledal.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Han har jo levd et dobbeltliv. Det sosiale nettverket hans har ikke kjent ham i det hele tatt, sier aktor Per Egil Volledal.

– De har jo ikke visst om noen ting, hans tiltrekning mot eget kjønn og barn. Hva har de snakket om, hvor tett og hvor nære er disse relasjonene da?, spør Grøndahl seg.

– De sakkynidge sier at den personlige og sosiale biten ikke er så godt dekket, men det vet de jo ingenting om. De har jo ikke sittet og hørt på forklaringene fra familie, venner og kolleger. De kjenner ikke til det i det hele tatt, sier Lærum.

De sakkyndiges forklaring blir sentral når retten skal avgjøre hvorvidt Andersen skal idømmes forvaring eller ikke. Deres forklaring var siste post før retten tar påskeferie.

Rett over påske begynner sluttprosedyrene som er ventet å avsluttes rundt 13. april. Dom er ventet i mai eller juni.

AKTUELT NÅ