NRK Meny
Normal

– Kom som lyn fra klar himmel

– Det var et kjempesjokk og kom helt uventet, sier Erik Andersens datter om dagen da faren ble arrestert for drøye to og et halvt år siden.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning fra Lommemann-saken

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

– Jeg husker jeg tenkte: Å, nei, dere tatt feil person, sier Erik Andersens 27 år gamle datter.

I Follo tingrett i dag avgir hun og Andersens eks-kone sine forklaringer i Lommemann-saken. Deler av eks-konas forklaring vil gå for lukkede dører.

Datteren bryter ut i gråt i starten og sier dette blir litt emosjonelt for henne. I løpet av stunden i vitneboksen veksler hun knapt blikk med faren som kun sitter få meter unna.

– Min far er en kjempekar. Jeg har nok vært en pappajente, og vi har alltid hatt et godt forhold. Jeg vil fortsette å ha kontakt med pappa når han kommer ut, sier hun.

Andersen er tiltalt for Andersen 66 overgrep mot unge gutter, syv av dem har han tilstått. I tillegg har han erkjent delvis straffskyld for ni forhold.

Eskortert til barnehagen av politiet

– Jeg husker veldig godt den dagen 11. januar i 2008. Jeg var på vei til barnehagen med min sønn, og hadde med meg min yngste datter på nesten ett år. Jeg satte meg i bilen, da kom to politibiler og parkerte helt inntil bilen min, sier datteren.

Hun forteller at politiet presenterte seg og insisterte på at de ville følge henne til barnehagen før hun ble med til politistasjonen.

– Jeg fikk ikke vite noen ting. Jeg tenkte er noen er drept, har noen dødd i en bilulykke, jeg ble veldig skremt, sier tobarnsmoren.

– Min far hadde gjort det aller verste

– Først på vei til politistasjonen fikk jeg vite noe. Det var et kjempesmell i fjeset fra første stund. Jeg fikk det inntrykket at det verste en mann kan gjøre mot barn, det hadde min far gjort, sier 27-åringen.

– Jeg følte meg arrestert den dagen. Jeg følte aldri jeg fikk noe valg, men måtte være der på politistasjonen hele dagen. Jeg var i sjokktilstand og husker ikke hvordan jeg klarte å komme meg hjem, sier hun.

Bilfamilie

Datteren tegnet et bilde av faren som den perfekte familiefar.

– Han var litt sånn «Moro-Per». Vennene mine og jeg syntes det var stas de gangene han kjørte fort opp bakken med den store bilen og vi fikk sitte på lasteplanet. Han hadde en parykk med langt hår og lagde seg en «kjempepiercing» av en nøkkelring som han hadde i øret, sier hun.

Hun forteller at hele familien var en glad i reise på bilturer. Hun minnes en fantastisk bilferie sammen med faren og noen av hennes venner da hun var yngre, og en far som ellers ofte var på farten alene.

– Pappa tok alltid noe med hjem, om han så bare hadde hatt en tur til Oslo, tok han med hjem noe rart til oss, forteller hun.

På spørsmål fra retten om hun ville hatt problemer med å la ham passe barnebarna, svarer hun:

– Nei, det ville ikke vært noe problem. Jeg ville latt ham passe barna mine. De har et godt forhold til morfaren sin, sier hun.

Håper han blir dømt

Datteren har hatt jevnlig kontakt med faren også etter at han kom på Ila.

Forsvarsadvokater i Lommemannsaken Gard Lier og Gunhild Lærum

Forsvarsadvokater i Lommemannsaken Gard Lier og Gunhild Lærum.

Foto: Lise Åserud

– Jeg opplever at han er blitt mye mer åpen om følelsene sine etter at han kom i fengsel. Vi har snakket mye om saken, sier datteren.

– Jeg har sagt til ham at jeg vil vite alt som har skjedd, og sagt at han må legge alle kortene på bordet. Men jeg håper ikke han blir dømt for noe han ikke har gjort, sier hun.

– Men håper du han blir dømt for det han har gjort, spør Andersens medforsvarer Gard Lier.

– Jeg vil at han skal bli dømt for det han har gjort. Selvfølgelig, sier 27-åringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger