Hopp til innhold

– Han kan bli helt frisk igjen

Psykolog Thore Langfeldt har behandlet Erik Andersen siden sommeren 2008, og sier det er sannsynlig at overgriperen kan bli helt frisk.

Thore Langfeldt sakkyndig i Lommemannsaken.

Psykolog Thore Langfeldt er sakkyndig i Lommemannsaken. Til venstre Erik Andersens forsvarer, Gunhild Lærum.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– Hvis Andersen gjør som mange andre gjør i denne type terapi, kan han være ganske sikker på at han ikke begår nye overgrep. Det vil tar lang tid, men jeg vil helle i den retningen å si at han kan bli frisk, sier psykolog og sexolog Thore Langfeldt til NRK.

I den såkalte "Lommemann-saken" i Follo tingrett i dag møtte sexolog Thore Langfeldt som sakkyndig vitne.

Forvaring

Hans forklaring kan få betydning for hvorvidt retten velger å idømme Andersen forvaring eller ikke. (Se fakta om forvaring)

Andersens forsvarer Gunhild Lærum var ved dagens slutt godt fornøyd med Langfeldts forklaring.

– Retten bør merke seg det Langfeldt sier om at ingen av de overgriperne som har fullført deres behandlingsopplegg har hatt tilbakefall. Det bør slå ut forhold til straffutmålingen, sier Lærum.

Erik Andersen har i løpet av sin tid i Ila fengsel deltatt i et behandlingsprogram hos Langfeldt. Langfeldt er nøye med å presisere at Andersen nærmest kun er i startfasen hva gjelder terapi.

Gunhild Lærum.

Forsvarer i lommemann-saken, Gunhild Lærum, var godt fornøyd etter Langfeldts forklaring.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Han forventer at Andersen fremdeles har mellom fire og seks års terapi foran seg.

Fraråder kastrering

Langfeldt kom i retten inn på dette med kjemisk kastrering av seksualovergripere.

– Det er forsøkt ulike tilnærmingsmåter i behandlingen av overgripere. Jeg tror ikke det er en god løsning med kastrering. En person trenger ikke ha ereksjon for å gjøre et seksuelt overgrep. Kastrering kan bidra til at en person føler et enormt raseri som igjen kan gjøre at han kan bli farlig, sier Langfeldt.

Dessuten, mener Langfeldt, et det ikke noe problem for en kastrert person å skaffe seg anabole sterodier og få potensen tilbake.

– Dessuten er vi avhengige av å ha kjemisk friske personer i behandlingsopplegget vårt, sier Langfeldt som driver tInstitutt for klinisk psykologi og terapi. Langfeldt behandler rundt 90 overgripere hver år.

Sår fra barndommen

– Andersen er i en positiv utvikling. Det at han erkjenner sin homofili eller bifilitet er en stor bragd i seg selv, sier Langfeldt.

Ifølge psykologen er det to til tre alvorlig situasjoner i barndommen som er har vært med på å skade ham og gjort at han ikke har utviklet en normal seksualitet.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

Rettstegning fra Lomme

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

– Det er mye som tyder på at han har hatt problemer med forholde seg til både kvinner og menn når gjelder seksulalitet, sier Langfeldt.

– Dårlige relasjoner i familien

Da rettssaken mot Andersen startet i november i fjor, forklarte han overgrepene mot unge gutter med personlige opplevelser og seksuelle overgrep begått mot ham i barndommen. Blant annet dette har vært tema i samtalene med Langfeldt.

– Andersen er fra en familie med dårlige relasjoner. Den er splittet også nå som søsknene er blitt voksne, forteller Langfeldt i retten.

Om bakgrunnen for hvorfor Andersen begynte å begå overgrep, svarer Langfeldt.

– Jeg tror det er mange ting. Det er den homofile tematikken, de traumene han har opplevd og relasjonsskadene fra barndommen, sier han.

Hjelp fra gutt ga kick

Ifølge psykologen kan den første episoden når det gjelder modusutvkling eller utvikling av fremgangsmåte spores i Andersens liv da han var 17 år.

– Han jobbet på bensinstasjon, og hadde jentekjæreste på det tidspunktet. Han var full av olje og søl og skulle låse opp en dør. Da spurte han en gutt om han kunne ta opp nøklene fra lomma hans, sier Langfeldt.

– Han kjente at det var spennende at gutten hentet disse nøklene. Det ga ham seksuelt kick. Utfra min vurdering kan dette ha vært noe som har startet et slags modus i hans liv, sier Langfeldt.

Men Langfeldt vil ikke tillegge denne episoden et overgrepsstempel.

– Det er først når det gjelder en episode i 1976 at jeg føler det er snakk om en overgrepssituajon, sier Langfeldt og referer til en hendelse i Hordaland da Andersen blottet seg for noen unge gutter.

– Puslete seksuelt sett

Langfeldt sier at dette med lomme er kjent fremgangsmåte. Han vil derfor heller ikke utelukke at folk kan ha blitt inspirert i perioder da saken har vært mye fremme i media.

– Andersens sak er likevel spesiell, synes jeg. Det er denne lommegreia som virker så puslete. Det er lite seksuell tilfredstillelse, kun seksuell spenning. Han kunne ha dyrket sin homofilitet eller bifilitet videre i en relasjon med en annen homofil voksen, sier Langfeldt.

Han forteller retten at han etter mange terapitimer klarte å hale ut av Andersen at han på midten av 80-tallet hadde positive seksuelle opplevelser med en mann.

– Han er en normalt oppegående mann. Derfor tror jeg den traumatiserte barndommen hans har spilt inn betraktelig, sier Langfeldt.

Maskuline homofile

Psykologen fortalte retten om sin erfaring med behandling av seksualforbrytere. I stor grad er menn som forgriper seg mot gutter homofile, ifølge Langfeldt er de maskuline homofile.

– Jeg har ikke funnet noen såkalte «feminine» homofile som har forgrepet seg på små gutter, sier Langfeldt.

Langfeldt putter Andersen i kategorien maskuline homofile.

– Det som kjennetegner maskuline homofile er at de ikke er blitt ertet for sin femininitet som unge. De har ikke blitt sett på som homofile av sine omgivelser, dermed har de også hatt problemer med å utvikle sin homofile identitet, sa Langfeldt.

– Maskuline homofile gutter er i en større risikogruppe for å utvikle seksuelle overgrep mot barn. Tusenvis av seksuelle overgrep mot barn kunne vært unngått hvis maskuline homofile menn hadde fått hjelp til å finne sin identitet, sier han.

AKTUELT NÅ