NRK Meny
Normal

I dag kommer dokumentene

Audun Lysbakken legger i dag fram flere e-poster i den såkalte selvforsvarssaken. Dokumentene kan avgjøre hans framtid som statsråd.

Video Lysbakken om hva som skal sender til kontrollkomiteen

Lysbakken møter pressen klokken 13.30 mandag. Følg pressekonferansen her.

I morges sendte Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken ut en kort pressemelding der han lover å sende over materialet til Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomité i ettermiddag.

Les alt om saken her

Brøt reglene

De ønsker å se Lysbakken i kortene etter avsløringer om regelbrudd da to organisasjoner med tette SV-bånd fikk penger til å arrangere selvforsvarskurs.

Også tidligere har Lysbakken bedyret at all dokumentasjon er lagt fram for offentligheten. Men da avsløringer i Dagbladet viste at det ikke stemte, varslet han en grundigere gjennomgang.

Skyldte på kvalitetssikring

Lysbakken har hentet inn eksterne eksperter, og ifølge departementet skulle dokumentene legges fram fredag.

Men det skjedde ikke.

Ifølge departementet skyldtes forsinkelsen at kvalitetssikringen tok mer tid enn planlagt.

Spekulasjoner

Men forsinkelsen ga også blod på tann til de som spekulerer i at Lysbakken har flere svin på skogen.

Et sentralt spørsmål er hva statsråden visste, når.

Lysbakken har hele tiden hevdet at han er ansvarlig for tildelingen. Men samtidig nekter han å svare på om han var direkte involvert i beslutningene.

All dokumentasjon som hittil er offentliggjort peker på at statssekretær Kirsti Bergstø var pådriveren for tildelingen. Det var hun som overkjørte byråkratene, og det var hun som bestemte at pengene skulle deles ut uten anbudsrunde.

Jens bestemmer

Derfor er det politisk interessant dersom de nye dokumentene som legges fram i dag viser at Lysbakken også var delaktig i disse beslutningene.

Les også: – Kan ikke huske en lignende sak

– Så langt synes jeg det er ubesvarte spørsmål på alle områder, særlig rundt hvor aktiv Lysbakken selv har vært i prosessen, og hva han har visst helt i den siste fasen, som han til nå ikke har villet si noe om. Det vil han måtte si noe om når høringen i Stortinget kommer, sa NRKs politiske kommentator Magnus Takvam i helga.

Høyres Per-Kristian Foss har tidligere åpnet for å reise mistillitsforslag mot Lysbakken, men i en flertallsregjering er det i realiteten statsministeren som avgjør statsrådens framtid.

NRK.no følger saken

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger