Normal

– Kan ikke huske en lignende sak

Audun Lysbakkens høyre hånd, statssekretær Kirsti Bergstø, kan bli innkalt til åpen høring i Stortinget om tildelingen av penger til Jenteforsvaret.

Video Tidligere SU-leder Bergstø kan bli innkalt

Statssekretær Kirsti Bergstø spilte en sentral rolle da Jenteforsvaret, med utspring i SU, fikk tildelt penger.

– Vi kan innkalle hvem vi vil, jeg vil ikke si nå at vi skal gjøre det, men hvis det blir nødvendig kommer vi til å gjøre det, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg til NRK.

Sammen med resten av medlemmene i Kontroll- og konstitusjonskomiteen gikk han i dag inn for å forfølge saken der Lysbakken beskyldes for å bruke fellesskapets penger til å favorisere egne partifeller i SV.

Bergstø var sentral

Lysbakken har sagt at han tar på seg alt ansvar i saken.

Men de interne dokumentene fra Barne, -likestillings,- og inkluderingsdepartementet viser at tidligere SU-leder Bergstø spilte en svært sentral rolle da organisasjoner med tette SV-bånd fikk penger til selvforsvarskurs.

Det var Bergstø som lanserte ideen om at BLD burde støtte et prosjekt SUs tidligere nestleder ledet i Sør-Trøndelag.

Og det var Bergstø som overkjørte byråkratene som mente at Jenteforsvaret hadde for tette bånd til SV til å få penger.

– Har aldri opplevd lignende

– Statsråden er ansvarlig, men han har delegert til andre, og da kan det være naturlig å innkalle disse, mener Høyres Per-Kristian Foss.

Han sier til NRK.no at han ikke har vært borti en lignende sak i sine seks år i komiteen.

– Når Stortinget bevilger penger til åpne kurs, så skal de annonseres til alle, ikke til noen få. Det å misbruke Stortingets bevilgninger til partiformål er et grovt misbruk, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Høyres Per-Kristian Foss og Frps Øyvind Vaksdal

Høyres Per-Kristian Foss og Frps Øyvind Vaksdal og resten av Kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsker å opprette sak mot Audun Lysbakken.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Avviser selvforsvar som verving

I dag skriver Klassekampen at interne dokumenter fra da Bergstø var SU-leder i 2008 viser at selvforsvarskursene skulle brukes til verving.

Jenteforsvaret, som i dag er en egen organisasjon, har gjentatte ganger understreket at de i dag er politisk uavhengige.

En ringerunde NRK har foretatt til de fleste av skolene der Jenteforsvaret har holdt kurs, tyder på at om at organisasjonen holder ord.

Ingen av skolene NRK har snakket med opplevde at Jenteforsvaret brukte kursene til å snakke om politikk eller verve jenter til SU-medlemskap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger