Hopp til innhold

Aktor mener Bertheussen endret forklaring om den første trusselnatten

OSLO TINGRETT (NRK): Laila Bertheussen sier hun trolig sovnet på sofaen etter at Wara hadde lagt seg da hærverket skjedde utenfor huset. Aktor mener hun har endret forklaring om hva hun selv merket av lyder den aktuelle natten.

Skannede dokumenter

VITNET PÅ NYTT: Laila Bertheussen forklarte seg tirsdag om den første trusselhendelsen ved boligen. Den skjedde 6. desember 2018.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Bertheussen forklarte seg i dag om den første hendelsen i tiltalen, da huset og bilen ble tagget ned med hakekors og «rasisit». Tanklokket på bilen var brutt opp, og en hyssing stakk ut.

I retten har Laila Bertheussen forklart at hun ble vekket av samboeren på morgenen 6. desember 2018. Ifølge Bertheussen ville Tor Mikkel Wara vise henne hærverket.

Bertheussen sa hun ikke var ordentlig våken, og svarte med «det der er ikke noe hakekors». Hun har også sagt at hun tenkte det var rampestreker, men forklarte i retten at hun fikk en panikkreaksjon og begynte å gråte.

Påtalemyndigheten mener det var Bertheussen selv som sto bak hærverket denne natten.

Bilen til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen ved huset på Røa i Oslo

HÆRVERK: Slik så bilen til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen ut på morgenen 6. desember 2018. Bilen sto på eiendommen deres på Røa i Oslo.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix

Aktor: – Motstrid

Bertheussen sa i retten at hun diskuterte med samboeren når hærverket hadde skjedd. Hun viste da til at samboeren skulle ha våknet rundt klokken fire på natten.

Ranke viste til at Wara i avhør skal ha tidfestet dette til en del tidligere. Han spurte hvordan Bertheussen kunne vite at samboeren våknet rundt klokken fire.

– Det var vel lyder, og han rørte på seg, eller sa noe. Om han rørte på seg, kan jeg ha sett på mobilen. Jeg vet ikke, svarte Bertheussen.

Aktor Frederik Ranke spilte av et avhør fra 18. desember 2018, der Bertheussen forklarte at hun hadde tatt sovemedisiner og var helt «slått ut» natt til 6. desember. Hun sa at hun ikke hadde noen observasjoner fra den natten.

– I avhøret sier du at du sover så tungt at huset kunnet rives uten at du våkner. Men 21 måneder etterpå sier du at du husker noe om klokken fire?, spurte Ranke.

– Det er ikke noe spesielt. Jeg tar normalt en innsovningstablett, men denne natten sov jeg tydeligvis ikke så godt som jeg trodde. Dere har jo alt av mine digitale spor, så dere ser jo det, svarte Bertheussen.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

Aktor: Nytt at hun mener hun merket noe

Netthistorikken til Bertheussen viser at hun gjorde en rekke søk på nettet etter Black Box og skuespillere i «Ways of Seeing» den natten.

Søkene pågikk fram til klokken 01.58, med et lite opphold. Bertheussen åpner for at hun kan ha sovnet på sofaen i denne perioden.

Også aktor Marit Formo presset Bertheussen om hvorfor hun ikke har nevnt noe om at samboeren våknet klokken fire i de første avhørene med politiet.

I retten tirsdag sa Bertheussen at hun mener hun nevnte det til noen av de første politimennene på stedet. Hun husket ikke hvem i politiet hun snakket med.

Forsvarer John Christian Elden viste til et avhør fra 2. april i fjor, etter at Bertheussen var siktet. Der sa hun at Wara hadde fortalt henne at han våknet i løpet av natten, kanskje rundt fire.

Statsadvokat Frederik Ranke er ikke enig i at hun har sagt det før.

– Vi mener at hun endret forklaring ved at hun for første gang i forrige uke sa at hun mener Wara våknet. Nå dempet hun det litt i dag, men vi mener det er nytt at hun sier hun merket at han våknet. Så er det riktig som Elden sier at hun i et av de senere avhørene at Wara måtte ha våknet mellom tre og fire, men hun begrunnet det ikke med at hun merket noe. Det nye er at hun mener hun merket noe. Selv om vi spilte av et avhør der hun sier at huset kan rives mens hun sover, sier Ranke til NRK.

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

FØRSTE HENDELSE: 6. desember 2018 var det tagget «RASISIT» på husveggen i tillegg til hakekors og rasist på bilen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Slet med å sove

Bertheussen trodde hun hadde slitt med å sove og trolig sovnet i sofaen.

Da aktor spurte om når hun sovnet og når hun ble vekket av Wara, viste hun gjentatte ganget til politiets bevis i saken.

Hun sier hun ikke husker om hun har fortalt politiet at hun ryddet klokken 2 eller 3 på natta.

– På de digitale tingene kan det se ut for meg som jeg har sovnet på sofaen foran TV-en, og så brukt internett. Så har jeg nok ryddet litt, jeg er veldig ryddig av meg, svarte Bertheussen.

– Du har sett på de digitale beslagene, og tror du beveget deg rundt fordi du skulle rydde? spurte Ranke.

– Det kan være logisk. Jeg gjorde en skrittelling her om dagen om hvor langt det er til vaskekjelleren og sånn, og det virket logisk, svarte Bertheussen.

Bertheussen åpnet rettsdagen med å fortelle om sin sykdomssituasjon. Hun sa hun har revmatisme, og at hun sliter med konsentrasjon og hukommelse.

Hun forklarte at den stressende situasjonen hun har vært i halvannet år påvirker dette.

Ranke spurte også om Bertheussen har en teori om hva som kan ha skjedd.

– Det er ikke min oppgave å finne ut hva som har skjedd. Det er det deres jobb å finne ut av, svarte Bertheussen.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

Hyssingen som var puttet inn i drivstofftanken var svidd i enden, og hadde rødfarge på seg. Det er ikke funnet fingeravtrykk eller DNA på hyssingen eller tanklokket.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

Fant DNA i lue

Etter Bertheussens forklaring vitnet politioverbetjent Marit Sahr Bergheim fra Oslo politidistrikt. Hun var en av de første på åstedet.

Bergheim forklarte seg blant annet om følgende funn:

  • Et fotspor i gresset i hagen som tilsvarer skostørrelse 40. Avtrykket ble ikke undersøkt nærmere.
  • En blå lue på gjerdet utenfor. Det ble sikret DNA-prøver. Disse viste en mannlig profil, men ga ingen treff.
  • Lakkprøver fra taggingen på huset og bilen.
  • Bensinlokket hadde ingen fingeravtrykk. Det lå på bakken, men det var ingen såkalte brytespor. Politiet vet ikke hvordan det har blitt åpnet.
  • Hyssingen i drivstofftanken hadde rødfarge på seg, og var brent i enden. Det var ingen DNA-funn på den.

Aktor trakk også fram at de hadde funnet en rød tusj bak en bok i bokhylla, som etter all sannsynlighet er en tusj av samme type/modell som den som ble brukt på huset og bilen.

Bertheussen sier hun vet hvorfor tusjen lå der. Hun gjorde også oppmerksom på at mange håndverkere gikk inn og ut av kjellerstua, og anslår at hun har mellom 200 og 400 tusjer i huset, til alle mulige hobbyformål.

Mener de fant riktig tusj

Senioringeniør Knut Endre Sjåstad fra Kripos vitnet om tusj-analyser.

Konklusjonen hans er at de mener å ha funnet tusjen som ble brukt på huset og bilen.

– Det er en viss sannsynlighetsovervekt for at det er den aktuelle tusjen som avsatt den streken. Grunnen til det er at det finnes utrolig mange andre tusjpenner som er forskjellig, sa Sjåstad.

– Altså sannsynlighetsovervekt for at den at tusjen som ble funnet bak bokhyllen ble benyttet? spurte aktor Ranke.

– Ja, svarte Sjåstad.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

Det ble funnet DNA på innsiden av en blå lue, men undersøkelsene var resultatløse.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken
Foto: Politiet/ Pst / NTB

Nekter straffskyld: – Jeg er fornærmet

Bertheussen vitnet også i forrige uke. Da rettssaken startet, ga hun sin frie forklaring.

Hun nekter som kjent straffskyld på alle samtlige tiltalepunkter.

– Jeg er fornærmet i denne saken, sa Bertheussen.

Etter at hun hadde fortalt om sin bakgrunn, og hvordan hun opplevde teaterstykket «Ways of seeing», kom spørsmålene fra aktor.

Da ble stemningen dårligere, mente NRKs kommentator Olav Rønneberg.

Bertheussen måtte forklare seg om både overvåkingskameraer ute av funksjon, lekkasjer til pressen og falske Facebook-profiler.

Bertheussen forklarte blant annet at de falske profilene ble brukt til å publisere negative kommentarer om Black Box Teater.

Aktoratet mener Bertheussen sto bak hærverk og trusler, og at motivet var at teateret eller dets sympatisører skulle få skylden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger