Aktor mener Bertheussen endret forklaring om den første trusselnatten

OSLO TINGRETT (NRK): Laila Bertheussen sier hun trolig sovnet på sofaen etter at Wara hadde lagt seg da hærverket skjedde utenfor huset. Aktor mener hun har endret forklaring om hva hun selv merket av lyder den aktuelle natten.

Skannede dokumenter

VITNET PÅ NYTT: Laila Bertheussen forklarte seg tirsdag om den første trusselhendelsen ved boligen. Den skjedde 6. desember 2018.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Bertheussen forklarte seg i dag om den første hendelsen i tiltalen, da huset og bilen ble tagget ned med hakekors og «rasisit». Tanklokket på bilen var brutt opp, og en hyssing stakk ut.

I retten har Laila Bertheussen forklart at hun ble vekket av samboeren på morgenen 6. desember 2018. Ifølge Bertheussen ville Tor Mikkel Wara vise henne hærverket.

Bertheussen sa hun ikke var ordentlig våken, og svarte med «det der er ikke noe hakekors». Hun har også sagt at hun tenkte det var rampestreker, men forklarte i retten at hun fikk en panikkreaksjon og begynte å gråte.

Påtalemyndigheten mener det var Bertheussen selv som sto bak hærverket denne natten.

Bilen til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen ved huset på Røa i Oslo

HÆRVERK: Slik så bilen til Tor Mikkel Wara og samboer Laila Bertheussen ut på morgenen 6. desember 2018. Bilen sto på eiendommen deres på Røa i Oslo.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix

Aktor: – Motstrid

Bertheussen sa i retten at hun diskuterte med samboeren når hærverket hadde skjedd. Hun viste da til at samboeren skulle ha våknet rundt klokken fire på natten.

Ranke viste til at Wara i avhør skal ha tidfestet dette til en del tidligere. Han spurte hvordan Bertheussen kunne vite at samboeren våknet rundt klokken fire.

– Det var vel lyder, og han rørte på seg, eller sa noe. Om han rørte på seg, kan jeg ha sett på mobilen. Jeg vet ikke, svarte Bertheussen.

Aktor Frederik Ranke spilte av et avhør fra 18. desember 2018, der Bertheussen forklarte at hun hadde tatt sovemedisiner og var helt «slått ut» natt til 6. desember. Hun sa at hun ikke hadde noen observasjoner fra den natten.

– I avhøret sier du at du sover så tungt at huset kunnet rives uten at du våkner. Men 21 måneder etterpå sier du at du husker noe om klokken fire?, spurte Ranke.

– Det er ikke noe spesielt. Jeg tar normalt en innsovningstablett, men denne natten sov jeg tydeligvis ikke så godt som jeg trodde. Dere har jo alt av mine digitale spor, så dere ser jo det, svarte Bertheussen.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

Aktor: Nytt at hun mener hun merket noe

Netthistorikken til Bertheussen viser at hun gjorde en rekke søk på nettet etter Black Box og skuespillere i «Ways of Seeing» den natten.

Søkene pågikk fram til klokken 01.58, med et lite opphold. Bertheussen åpner for at hun kan ha sovnet på sofaen i denne perioden.

Også aktor Marit Formo presset Bertheussen om hvorfor hun ikke har nevnt noe om at samboeren våknet klokken fire i de første avhørene med politiet.

I retten tirsdag sa Bertheussen at hun mener hun nevnte det til noen av de første politimennene på stedet. Hun husket ikke hvem i politiet hun snakket med.

Forsvarer John Christian Elden viste til et avhør fra 2. april i fjor, etter at Bertheussen var siktet. Der sa hun at Wara hadde fortalt henne at han våknet i løpet av natten, kanskje rundt fire.

Statsadvokat Frederik Ranke er ikke enig i at hun har sagt det før.

– Vi mener at hun endret forklaring ved at hun for første gang i forrige uke sa at hun mener Wara våknet. Nå dempet hun det litt i dag, men vi mener det er nytt at hun sier hun merket at han våknet. Så er det riktig som Elden sier at hun i et av de senere avhørene at Wara måtte ha våknet mellom tre og fire, men hun begrunnet det ikke med at hun merket noe. Det nye er at hun mener hun merket noe. Selv om vi spilte av et avhør der hun sier at huset kan rives mens hun sover, sier Ranke til NRK.

En hvit vegg med RASISIT skrevet med store, røde bokstaver på.

FØRSTE HENDELSE: 6. desember 2018 var det tagget «RASISIT» på husveggen i tillegg til hakekors og rasist på bilen.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Slet med å sove

Bertheussen trodde hun hadde slitt med å sove og trolig sovnet i sofaen.

Da aktor spurte om når hun sovnet og når hun ble vekket av Wara, viste hun gjentatte ganget til politiets bevis i saken.

Hun sier hun ikke husker om hun har fortalt politiet at hun ryddet klokken 2 eller 3 på natta.

– På de digitale tingene kan det se ut for meg som jeg har sovnet på sofaen foran TV-en, og så brukt internett. Så har jeg nok ryddet litt, jeg er veldig ryddig av meg, svarte Bertheussen.

– Du har sett på de digitale beslagene, og tror du beveget deg rundt fordi du skulle rydde? spurte Ranke.

– Det kan være logisk. Jeg gjorde en skrittelling her om dagen om hvor langt det er til vaskekjelleren og sånn, og det virket logisk, svarte Bertheussen.

Bertheussen åpnet rettsdagen med å fortelle om sin sykdomssituasjon. Hun sa hun har revmatisme, og at hun sliter med konsentrasjon og hukommelse.

Hun forklarte at den stressende situasjonen hun har vært i halvannet år påvirker dette.

Ranke spurte også om Bertheussen har en teori om hva som kan ha skjedd.

– Det er ikke min oppgave å finne ut hva som har skjedd. Det er det deres jobb å finne ut av, svarte Bertheussen.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

Hyssingen som var puttet inn i drivstofftanken var svidd i enden, og hadde rødfarge på seg. Det er ikke funnet fingeravtrykk eller DNA på hyssingen eller tanklokket.

Foto: Politiet/ Pst / NTB

Fant DNA i lue

Etter Bertheussens forklaring vitnet politioverbetjent Marit Sahr Bergheim fra Oslo politidistrikt. Hun var en av de første på åstedet.

Bergheim forklarte seg blant annet om følgende funn:

 • Et fotspor i gresset i hagen som tilsvarer skostørrelse 40. Avtrykket ble ikke undersøkt nærmere.
 • En blå lue på gjerdet utenfor. Det ble sikret DNA-prøver. Disse viste en mannlig profil, men ga ingen treff.
 • Lakkprøver fra taggingen på huset og bilen.
 • Bensinlokket hadde ingen fingeravtrykk. Det lå på bakken, men det var ingen såkalte brytespor. Politiet vet ikke hvordan det har blitt åpnet.
 • Hyssingen i drivstofftanken hadde rødfarge på seg, og var brent i enden. Det var ingen DNA-funn på den.

Aktor trakk også fram at de hadde funnet en rød tusj bak en bok i bokhylla, som etter all sannsynlighet er en tusj av samme type/modell som den som ble brukt på huset og bilen.

Bertheussen sier hun vet hvorfor tusjen lå der. Hun gjorde også oppmerksom på at mange håndverkere gikk inn og ut av kjellerstua, og anslår at hun har mellom 200 og 400 tusjer i huset, til alle mulige hobbyformål.

Mener de fant riktig tusj

Senioringeniør Knut Endre Sjåstad fra Kripos vitnet om tusj-analyser.

Konklusjonen hans er at de mener å ha funnet tusjen som ble brukt på huset og bilen.

– Det er en viss sannsynlighetsovervekt for at det er den aktuelle tusjen som avsatt den streken. Grunnen til det er at det finnes utrolig mange andre tusjpenner som er forskjellig, sa Sjåstad.

– Altså sannsynlighetsovervekt for at den at tusjen som ble funnet bak bokhyllen ble benyttet? spurte aktor Ranke.

– Ja, svarte Sjåstad.

Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken

Det ble funnet DNA på innsiden av en blå lue, men undersøkelsene var resultatløse.

Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
Bilder fra bevisoppgaven i Bertheussen-saken
Foto: Politiet/ Pst / NTB

Nekter straffskyld: – Jeg er fornærmet

Bertheussen vitnet også i forrige uke. Da rettssaken startet, ga hun sin frie forklaring.

Hun nekter som kjent straffskyld på alle samtlige tiltalepunkter.

– Jeg er fornærmet i denne saken, sa Bertheussen.

Etter at hun hadde fortalt om sin bakgrunn, og hvordan hun opplevde teaterstykket «Ways of seeing», kom spørsmålene fra aktor.

Da ble stemningen dårligere, mente NRKs kommentator Olav Rønneberg.

Bertheussen måtte forklare seg om både overvåkingskameraer ute av funksjon, lekkasjer til pressen og falske Facebook-profiler.

Bertheussen forklarte blant annet at de falske profilene ble brukt til å publisere negative kommentarer om Black Box Teater.

Aktoratet mener Bertheussen sto bak hærverk og trusler, og at motivet var at teateret eller dets sympatisører skulle få skylden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger