Aktor mener Bertheussen ville legge skylden på teaterstykke

OSLO TINGRETT (NRK): Aktoratet mener Laila Bertheussen ville ramme teaterstykket «Ways of Seeing» ved at det skulle fremstå som teateret eller sympatisører sto bak trusler. Bertheussen nekter straffskyld.

Laila Bertheussen i retten.

NEKTER STRAFFSKYLD: Laila Bertheussen svarte nei på skyldspørsmålet da rettssaken startet. Tor Mikkel Wara følger saken på raden bak henne.

Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

Bertheussen møter i dag i Oslo tingrett, tiltalt for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet.

Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven.

– Vår anførsel er at det var tiltaltes hensikt å få det til å virke som om noen i, eller som sympatiserte med «Ways of Seeing», stod bak handlingene, sa statsadvokat Marit Formo i sitt innledningsforedrag,

Det er første gang aktoratet sier dette så direkte.

Tidligere har de uttalt at handlingene skulle fremstå som om de var gjort av noen som mente Wara-paret var «rasister og/eller nazister».

 • Følg rettssaken direkte her:

– Følte seg krenket

– Forholdene har etter vår oppfatning å gjøre med dette teaterstykket, som gikk i slutten av november 2018. Det blir en del bevis om dette, fordi påtalemyndigheten anfører at det var teaterstykket og enkelte andre hendelser i etterkant som var tiltaltes motiv og det som drev henne til å utføre handlingene i tiltalen, sier Formo.

Tiltalte kjøpte billetter og var til stede på en forestilling 24. november 2018.

– Tiltalte og venninnen filmet deler av forestillingen med mobiltelefoner, og det oppsto en situasjon som gjorde at tiltalte og venninnen gikk underveis i forestillingen. Det er ubestridt at tiltalte følte seg krenket fordi huset ble filmet. Det var flere som reagerte negativt på stykket, og det ble gjenstand for debatt i aviser og sosiale medier, sier Formo.

Regissør Pia Maria Roll Jessen har tidligere fortalt at Laila Bertheussen filmet «aggresivt» under forestillingen deres og ødela den. Nå mener aktoratet at det var teaterstykket og enkelte andre hendelser i etterkant som var Bertheussens motiv og det som drev justisministerens samboer til å utføre handlingene hun står tiltalt for. De mener blant annet at hun har tent på egen bil og sendt trusselbrev til sin samboer, i et forsøk på å få det til å se ut som at det er teateret eller sympatisører som har utført handlingene.

Regissør Pia Maria Roll Jessen har tidligere fortalt at Laila Bertheussen filmet «aggresivt» under forestillingen deres og ødela den. Nå mener aktoratet at det var teaterstykket og enkelte andre hendelser i etterkant som var Bertheussens motiv og det som drev justisministerens samboer til å utføre handlingene hun står tiltalt for. De mener blant annet at hun har tent på egen bil og sendt trusselbrev til sin samboer, i et forsøk på å få det til å se ut som at det er teateret eller sympatisører som har utført handlingene.

Svarte nei på 15 tiltaleposter

Det er en rekke trusselhendelser som retten skal gå gjennom, og saken ble innledet med at aktor leste opp den omfattende tiltalen og dommeren spurte Bertheussen om hun erkjente skyld.

– Nei, svarte Bertheussen 15 ganger.

(Se tidslinke over alle trusselhendelsene nederst i artikkelen)

Av og til ristet hun på hodet og så på samboeren som sitter på raden bak.

Hun står oppreist hele tiden av medisinske grunner.

Bertheussen har med seg en veske med et sitat fra politiadvokat Thomas Blom, som går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld.

Laila Bertheussen har med seg en veske med et sitat,

BUDSKAP: Vesken til Laila Bertheussen i rettssal 250.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Kvart over 8 kom paret til Oslo tingrett og ble fulgt av en rekke pressefolk. Bertheussen var iført svart munnbind, og ved siden av henne gikk den tidligere justisministeren. Begge var tause da journalister spurte om en kommentar.

– Han skal forklare seg i neste uke, så han gir ikke noen uttalelser nå, sier Waras bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs.

Bertheussen har på seg beige bukser og en rustrød genser over en hvit skjorte. Tidligere justisminister Wara er iført mørk dress.

Han sitter på raden bak sammen med bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs.

I tillegg til pressefolk er det noen få publikummere på plass. Det er også folk fra teaterstykket «Ways of seeing» i sal 250.

Bertheussen leverte en anmeldelse mot teateret, men denne ble henlagt. Flere av trusselhendelsene er knyttet til teateret. Blant annet i form av sitater en skuespiller ga til Morgenbladet.

Bertheussen-saken

FØLGER SAKEN FRA START: Tor Mikkel Wara og bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs før rettssaken mot Laila Anita Bertheussen. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rettssaken mot Bertheussen er berammet frem til 13. november, og hun må trolig forklare seg minst sju ganger underveis. Grunnen er at aktoratet vil gå gjennom hendelsene og bevisene kronologisk.

Fant urin på brev

Aktoratet varsler en rekke vitner om de tekniske undersøkelsene i saken.

På to av trusselbrevene har politiet oppdaget urin, forklarte Formo i retten. Det ene av dem var sendt til Wara.

– Teksten på konvolutten, undersøkelser viser at den er skrevet med sjablong. Brevet var påført et brennmerke, teksten satt sammen av flere papirutklipp, blant annet fra intervjuet med Hanan Benammar fra «Ways of Seeing». Brevet hadde også henvisninger til nyoppsettingen på Human festival i januar. Tekniske undersøkelser i ettertid har vist at det var urin på brevet, sier Formo.

Postbudet som skulle levere brevet satte det i sammenheng med brevet levert 17. januar, og varslet politiet fremfor å levere det i postkassen. Det ble sikret og undersøkt av politiet.

– Nesten tilsvarende brev var adressert til Tybring-Gjedde. Også på dette brevet ble det funnet urin i ettertid. Ingvild Smines Tybring-Gjedde mottok brevet da hun tok inn posten 5. februar 2019. PST og politi ble varslet. PST reiste samme dag til bopel, hentet brevet og snakket med ekteparet, sier Formo.

En skriftgransker skal forklare seg om skrift på konvolutter og brev sammenlignet med skriften til tiltalte.

Formo sier ett av trusselbreven er spesielt sentralt. Her har noen skrevet for hånd i store bokstaver:

«JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME VI VENTER PÅ DERE».

Det var Wara som fant arket i postkassen hjemme.

Ikke mistenkt før 10. mars 2019

Påtalemyndigheten mener Bertheussen har stått bak flere trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde, tagget ned sitt eget hus og forsøkt å tenne på Waras bil.

Laila Bertheussen er tiltalt for trusler mot samboer og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og Frp-ekteparet Tybring-Gjedde. Ingvil Smines Tybring-Gjedde fortalte NRK at hun synes situasjonen er krevende da hun ankom rettssakens første dag.

PÅ VEI TIL RETTEN; Laila Bertheussen er tiltalt for trusler mot samboer og tidligere justisminister Tor Mikkel Wara og Frp-ekteparet Tybring-Gjedde. Ingvil Smines Tybring-Gjedde fortalte NRK at hun synes situasjonen er krevende da hun ankom rettssakens første dag.

Politiet rykket ut til parets bolig i Oslo ved flere anledninger, to ganger med bombegruppa. Det ble også iverksatt omfattende sikkerhetstiltak rundt justisministeren.

Da saken startet, gikk statsadvokat Marit Formo gjennom alle hendelsene.

– Mistanken om at tiltalte kunne være gjerningsperson kom kort tid etter hendelsen med brannen i bilen 10. mars 2019. Forut for det tidspunktet var det ingen mistanke overhodet om at hun var involvert i hendelsene, sier Formo.

Brannen ble startet med rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. Det var også ripet inn «RASIST» på bakskjermen.

– Wara var på utenlandsreise i denne perioden. Han dro fra ministermøte i Brussel til Liverpool i England, der han møtte kamerater for å se fotball. Tiltalte var alene i boligen natt til 9. mars og natt til 10. mars, sier Formo.

Brannen ble oppdaget cirka 01.40 på natten, av en taxi som passerte huset.

Både sjåfør og passasjer så at det brant i bilen. De stoppet og forsøkte å slukke brannen ved å kaste snø inn i bilen. Da politiet kom til stedet, ble det søkt etter uvedkommende inne i huset og på eiendommen, sier Formo.

Påtalemyndigheten mener ingen andre kunne kommet inn på eiendommen og startet denne brannen.

– Ytterdøren hadde smekklås med kode. Det er et tema om utenforstående kunne ha kommet seg inn på eiendommen og startet brannen, uten å ha bli fanget opp av sikkerhetssystemene eller kameraene som var i drift på det tidspunktet, sier Formo.

Bertheussen ble siktet 14. mars 2019. Senere samme måned fikk hun status som mistenkt i de øvrige sakene.

Hun ble ikke formelt siktet for de andre forholdene før PST sendte forslag om tiltale til statsadvokaten 20. september 2019.

Wara gikk av som justisminister da samboeren ble siktet i saken. Han skal etter planen vitne 17. september. Det er satt av en hel dag til forklaringen hans.

Bertheussen-saken

AKTORATET: Aktor Frederik Ranke og statsadvokat Marit Formo under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen som har startet i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Kontaktet Elden, Dagbladet og NRK

Etter siktelsen har det kommet flere brev og gjenstander til advokat Elden, Dagbladet og NRK.

– Etter 10. mars og pågripelsen 14. mars har det etter det påtalemyndigheten er kjent med ikke skjedd nye forhold mot Wara eller huset. Det har imidlertid kommet fem ulike forsendelser til advokat Elden, fra noen som hevder å stå bak hendelsene. Den eller de samme har også kontaktet journalister i Dagbladet og NRK, sier Formo.

Avsenderen hevder at de hadde avlyttet huset til Wara.

– Det er påtalemyndighetens oppfatning at det er gjerningspersonen som står bak de fem forsendelsene til Elden og journalistene. Det kommer opplysninger som bare gjerningspersonen kjenner til. Vår anførsel er at det er tiltalte eller noen i kontakt med tiltalte som står bak forsendelsene, sier hun.

Forsendelsene til advokat Elden inneholdt blant annet Dymo-strimler med tekst, en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt og i en annen forsendelse bilnøkkelen til Wara.

I en tredje forsendelse til Elden kom det et hvitt pulver.

Advokatkontoret ble evakuert, men stoffet viste seg å være ufarlig.

Bertheussens forsvarer John Christian Elden har lagt vekt på at hun var i utlandet da noen av forsendelsene ble postlagt.

Påtalemyndigheten er ikke uenig i dette.

– Vi mener det er mulig at tiltalte kan ha hatt hjelp til å sende forsendelsene. Men det er ikke anført at vedkommende hadde kjennskap til innholdet, eller betydningen av dette. Det er ikke avdekket medhjelpere i andre forhold, sier Formo.

Rettssaken er berammet frem til 13. november.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

 • 21. november 2018
  Premiere på Ways of Seeing

  Teaterstykket Ways of Seeing har premiere på Black Box teater i Oslo. Teateret skriver om stykket at skaperne har «kartlagt nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I stykket vises fasaden til huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara og samboeren Laila Bertheussen. Det vises også video av det som hevdes å være huset til Frp-ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (daværende samfunssikkerhetsminister) og Christian Tybring-Gjedde. Sistnevnte skriver på Facebook dagen etter at teateret «legitimerer sitt hat mot nordmenn» gjennom forestillingen.

  Dette vises av Tor Mikkel Waras bolig i «Ways of Seeing»
  Foto: Privat
 • 24. november 2018
  Bertheussen filmer stykket

  Laila Bertheussen og en bekjent ser Ways of Seeing på Black Box. Berheussen blir filmet mens hun selv står og filmer stykket. Noen dager etter stykket er regissør Pia Maria Roll Jessen på Dagsnytt 18. Hun sier Bertheussen filmet aggressivt, på en måte som gjorde det vanskelig å gjennomføre oppsetningen. Bertheussen har benektet dette i retten. Hun sier hun stod under forestillingen, fordi helseplager gjør det ubehagelig å sitte.

 • 1. desember 2018
  Bertheussen raser i kronikk

  Bertheussen skriver kronikk i VG med tittelen «De kaller det kunst, jeg kaller det en grov invasjon av mitt privatliv». I kronikken skriver Bertheussen at hun etter Dagsnytt 18-seansen ikke lenger har noe annet valg enn å gå ut i offentligheten med sin fortelling.

 • 6. desember 2018
  Tagging og forsøk på bilbrann

  Justisministerens hus og bil ble tagget ned med hakekors og beskyldninger om rasisme. Bilen ble også forsøkt tent på. Dette ble oppdaget av Wara på morgenen. Påtalemyndigheten mener Bertheussen skrev «rasisit» med rød tusj og spraymaling på huset, tegnet hakekors og skrev rasist på familiens bil, brøt opp bensinlokket, la inn hyssing og tente på.

  Hærverk hos Tor Mikkel Wara
  Foto: Jørn Tveter / NRK
 • 17. januar 2019
  Trusselbrev

  Påtalemyndigheten mener Bertheussen i forkant av 17. januar skrev et trusselbrev og sendte det i posten til seg selv om justisministeren. «Trekk ANMELDELSE neste gang får VI det til», skrev hun i brevet ifølge tiltalen. Brevet settes i sammenheng med at Bertheussen 19. desember 2018 politianmeldte flere personer i teaterstykket «Ways of Seeing» for blant annet hensynsløs atferd. Anmeldelsen blir senere henlagt, en avgjørelse som opprinnelig endres av statsadvokaten. Senere henlegges saken på nytt.

  Trusselbrev sendt til Wara/Bertheussens bolig, sendt kort forut for 17. januar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 17. januar 2019
  Brann i søppelspann

  Politi og brannvesenet rykket ut til justisministerens bolig etter brann i et søppelspann. Påtalemyndigheten mener Bertheussen startet brannen i søppeldunken med papiravfall med rødsprit og åpen ild. Wara ble varslet på Gardermoen.

  Brann i søppelkasse
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • 29. januar 2019
  Nye trusselbrev

  Den 29. januar skal Bertheussen ha sendt et nytt trusselbrev til seg selv og samboeren, ifølge tiltalen. Teksten i brevet, som delvis bestod av utklipp av et Morgenbladet-intervju med Ways of Seeing-skuespiller Hannam Bennammar, var: «Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26.02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller et hyggelig samfunn? HA HA HA». Datoen viser ifølge tiltalen til at Ways of Seeing skulle nyoppsettes 26. februar. I ettertid har det vist seg at brevet var påført urin.

  Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.
  Foto: POLITIET / Scanpix
 • 5. februar 2019
  Trusselbrev til Tybring-Gjedde

  Et brev som er nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen 29. januar, mottas av stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

 • 11. februar
  Brennbar væske under parets bil

  11. februar mener påtalemyndigheten at hun festet lange remser med tøy til flere plastflasker inneholdende bensin bak på samboerparets bil. det ble oppdaget av politiet som holdt vakt ved boligen da hun kom hjem.

  Isklar-flasker med bensin festet under Wara/Bertheussens bil i februar 2019
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 2. mars 2019
  Trusselbrev

  Politiets bombegruppe rykket ut til justisministerens hus, etter at et brev som ble oppfattet som truende ble funnet i postkassen. «JÆVELA RASISTER VI VENTET PÅ DERE. DU OG DEN FEIGE FRP HORA TURTE IKKE KOMME. VI VENTER PÅ DERE», sto det i brevet ifølge tiltalen. Det skal ha vært Tor Mikkel Wara som fant brevet i postkassen. I bunn av postkassen ble det også funnet hvitt pulver.

  Trusselbrev sendt til Tor Mikkel Waras adresse
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
 • 10. mars 2019
  Bilbrann

  10. mars klokken 01.30-tiden på natta mener påtalemyndigheten at Bertheussen startet en brann i bagasjerommet på familiens bil. Det ble brukt rødsprit, opptenningsposer og åpen ild. det ble ripet inn «RASIST» på bakskjermen. Brannen ble oppdaget og slukket av forbipasserende. Wara ble varslet i utlandet.

  Politiet holder oppsyn med boligen til justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • 14. mars 2019
  Samboer siktet

  PST sikter og pågriper samboeren til justisminister Tor Mikkel Wara for å ha tent på bilen. Hun er foreløpig ikke siktet for de andre hendelsene, og blir ikke varetektsfengslet. Tor Mikkel Wara tar permisjon fra stillingen som justisminister.

 • 28. mars 2019
  Mistenkes for alle trusselhendelsene

  PST mistenker Laila Anita Bertheussen, Waras samboer, for å stå bak samtlige trusselhendelser mot justisministeren. Hun har tidligere kun vært siktet for en hendelse. Tor Mikkel Wara går av som Justisminister, og sier at familien trenger ham mer enn regjeringen gjør. Bertheussen nekter straffskyld.

 • 14. mai
  Elden mottar første konvolutt

  To måneder etter pågripelsen mottar Elden en boblekonvolutt med tekst og en nødhammer i en brødpose med hyssing rundt. Elden varsler PST. Kripos slår fast at pakken sannsynligvis ble postet 30. april, i en periode Wara og Bertheussen var på ferie.

  Den første pakken som ble sendt til Eldens kontor etter at Bertheussen ble pågrepet
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • Våren/ sommeren 2019
  E-poster til journalister

  Journalister i Dagbladet og NRK mottar e-poster fra påståtte gjerningspersoner. I e-postene skriver avsenderne at de har avlyttet huset til Wara og Bertheussen siden januar samme år. I kontakt med Dagbladet ga avsenderen informasjon om brevet Elden mottok noen uker tidligere, ifølge påtalemyndigheten.

 • 25. juni 2019
  Avviser klage

  Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises teatrets klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

 • 25. juli 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Elden varsler PST om en ny forsendelse. En boblekonvolutt inneholder plastremser med tekst, samt bilnøkkelen til en Ford S-Max. Dette er bilen som ble satt i brann i mars samme år. Avsenderne hevder at de har oppholdt seg i huset til Wara, ifølge aktor Marit Formo.

  Bilnøkkel i Bertheussen-saken, sendt i brev til Elden
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 13. september 2019
  Ny forsendelse til Elden

  Påskrift «Fun burn fra Mars 8». I pakken lå det tre glassbiter. Trolig poststemplet 10. september, ifølge Kripos. Avsenderen gjentar at Bertheussen ikke står bak trusselhendelsene.

  Glassbiter i forsendelse til Elden ifm. Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 23. januar 2020
  Bertheussen tiltalt for åtte tilfeller

  Laila Anita Bertheussen tiltales for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Hun er også tiltalt for trusler, falsk anklage og brudd på brann- og eksplosjonsvernloven. Bakgrunnen er hendelsen ved egen bolig, samt brevene til samboeren Tor Mikkel Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld i saken, og mener at det noen andre som står bak truslene.

  TybringGjedde
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • 6. august 2020
  Nytt brev til Elden

  Elden varsler PST om et nytt brev, elleve måneder etter det forrige. Det maskinskrevne brevet er poststemplet i Sverige 3. august. I brevet står at Bertheussen ikke står bak truslene. Avsender hevder å ha vært i huset flere ganger, og kan koden på ytterdøren.

 • 13. august 2020
  Siste brev til Elden

  Politiets bombegruppe rykker ut til Advokatfirmaet Eldens kontorer i Oslo etter varsel om et brev med pulver adressert til advokat John Christian Elden. Brevet førte til full utrykning og evakuering av Eldens kontorer. Pulveret viser seg å være av samme type som i en tidligere forsendelse, fra legemiddelet Nozinan. Brevet ble poststemplet i Sverige 10. august.

  Hvitt pulver fra den siste forsendelsen til advokatkontoret Elden i Bertheussen-saken
  Foto: Politiet/ Pst / NTB scanpix
 • 8. september 2020
  Rettssaken starter

  Rettssaken mot Laila Bertheussen starter i Oslo tingrett. Bertheussen nekter straffskyld på alle punkter. Samboer Tor Mikkel Wara er i retten for å støtte samboeren. Wara skal også vitne i saken. Bertheussen har med seg en veske i retten, med et sitat hennes forsvarer har fått fra PSTs politiadvokat Thomas Blom. Sitatet går ut på at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise skyld i saken.

  Skannede dokumenter
  Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger