Laila Bertheussen i retten.
Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

Laila Bertheussen

Oppsummert

Laila Bertheussen er dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem hennes samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara. Anken førte ikke fram.

 • Retten har fått Bertheussen-melding

  Borgarting lagmannsrett har i dag mottatt skriftlig anketrekk fra Laila Anita Bertheussen. Ankeforhandling 2. og 3. desember vil dermed utgå, og ankesaken blir nå hevet i lagmannsretten, melder Borgarting i en pressemelding.

  Bertheussen meldte selv om avgjørelsen på Facebook i går.

 • Elden leste beslutningen Facebook

  Laila Bertheussens forsvarer John Christian Elden opplyser at han fikk vite på på Facebook at hans klient trekker anken over straffeutmålingen. Rettssaken skulle startet denne uka. Elden skriver i en SMS at han tar hennes beslutning til orientering.

 • Bertheussen trekker anken

  Laila Bertheussen har bestemt seg for å trekke anken sin over straffeutmålingen, skriver hun på Facebook.

  – Min anke over skyldsspørsmålet er avvist. Jeg har derfor bestemt meg for å trekke anken over straffeutmåling. Det er ikke meningsfullt å stille i en en rettssak som kun skal handle om straffen for noe jeg ikke har gjort. Så jeg tar straffen, skriver hun.

  I det samme innlegget utløser hun også en «dusør» på 100 000 kroner til den som kommer med tips som fører til oppklaring av en eller flere av hendelsene hun er dømt for.

  Dusøren gis også til den som kommer med en tilståelse som fører til oppklaring, skriver hun.

  Kort tid etter at hun la ut innlegget der hun annonserte nyheten, la hun ut et nytt bilde av ordet «justismord» skrevet med stor skrift.

  Bertheussen ble i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for angrep på demokratiet gjennom brannstiftelse, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem sin samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

  Ettersom Høyesterett i begynnelsen av november forkastet Bertheussens anke, var det kun en anke over straffeutmålingen som etter planen skulle behandles i lagmannsretten på torsdag.

 • Bertheussen-anken opp torsdag

  Borgarting lagmannsrett har satt av to dager når ankebehandlingen av straffesaken mot Laila Anita Bertheussen starter torsdag. Bertheussens forsvarer, advokat John Christian Elden, og statsadvokat Frederik Ranke regner likevel med at det vil holde med bare én dag i retten.

  – Påtalemyndigheten vil bruke omtrent 40 minutter på dokumentasjon og så gå rett på avslutningsprosedyre, sier Ranke til NTB.

  – Jeg tipper vi er ferdige mellom klokken 13 og 14. Det skal bare holdes prosedyrer, sier Elden.

  Ettersom det er Bertheussen som har anket dommen, vil det være Elden som holder sin prosedyre først. Deretter vil aktoratet svare på det forsvarerne hevder i sin prosedyre.

  Etter at Høyesterett i begynnelsen av november forkastet Bertheussens anke, er det kun straffeutmålingen som skal behandles i lagmannsretten. Det er ikke lagt opp at det vil bli ført noen vitner eller andre former for bevis for dommerne.

  (NTB)

 • Anken til Bertheussen forkastes

  Norges Høyesterett har forkastet Laila Bertheussens anke. Dermed er det kun straffutmålingen som behandles i lagmannsretten.

  – Ankeutvalget finner det enstemmig klart at anken ikke kan føre frem, står det i kjennelsen fra utvalget mandag ettermiddag.

  Laila Bertheussen ble i Oslo tingrett i januar dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for blant annet trusler mot sin egen samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

  – Saken gjelder mange tiltaleposter, men det er ikke omstridt at det er samme gjerningsperson som står bak alle handlingene i tiltalen, står det videre.

  I sommer avviste Borgarting lagmannsrett anken over skyldspørsmålet, men hun skal få behandlet straffeutmålingen på nytt i desember. Avgjørelsen om å nekte full ankebehandling ble anket til Høyesterett.

Frimerker fra Bertheussen-saken
Innholdet som lå her kan ikke vises.
Laila Bertheussen ble fredag dømt til ett år og åtte måneder i fengsel. Hun anket dommen på stedet.
John Christian Elden er Laila Bertheussens forsvarer. Han sier klienten er skuffet etter å ha blitt dømt til ett år og åtte måneder i fengsel.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no