Hopp til innhold

Advarer Ap mot å vrake Bjørnar Skjæran

Arbeiderpartiet bør ikke kaste Bjørnar Skjæran som nestleder etter kun fire år i Ap-ledelsen, mener stortingsrepresentant Runar Sjåstad.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

GLAD I FISK: Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran bør få fortsette som nestleder i Arbeiderpartiet, mener partikollega Runar Sjåstad fra Finnmark.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Valgkomiteen skal ha en god forklaring hvis de går løs på Bjørnar, sier Sjåstad til NRK.

Stortingsrepresentanten fra Finnmark mener fiskeriministeren helt klart bør fortsette i Ap-ledelsen.

Runar Sjåstad, stortingsrepresentant for Ap

STØTTER SKJÆRAN: Stortingsrepresentant Runar Sjåstad fra Finnmark.

Foto: Mats Rønning / NRK

Han har gjort en god jobb som nestleder og er en klar og tydelig stemme fra Nord-Norge. I tillegg har han jo kun vært del av ledelsen i en kort periode.

Personlig mener jeg han bør få fornyet tillit og dette er også helt i tråd med Finnmark Arbeiderparti sitt standpunkt, fortsetter Sjåstad.

Hvordan vil du reagere hvis han likevel ikke blir innstilt av valgkomiteen?

Da vil jeg bli forundret og skuffet. Og jeg tror mange andre også vil reagere.

– Utenkelig

Fylkesleder Mona Nilsen i Skjærans hjemfylke Nordland er helt kategorisk når det kommer til spørsmål om geografisk sammensetning i Ap-toppen.

Det er helt utenkelig at ledelsen i Arbeiderpartiet ikke skulle ha en representant fra kysten eller nord for Dovre. Det vil partiorganisasjonen bare ikke akseptere, sier hun til NRK.

Stortingsrepresentant for Nordland Ap, Mona Nilsen.

Fylkesleder Mona Nilsen i Nordland Ap sier Bjørnar Skjæran er «grasrotas og arbeidsfolkets mann» i partiledelsen.

Foto: Malin Nygård Solberg / NRK

Nordland Ap har fremmet Skjærans kandidatur overfor valgkomiteen, og fylkeslederen beskriver ham som «en svært god representant for hele kysten, for distriktene og for Nord-Norge».

Han har god kunnskap om nærings- og arbeidslivet i hele landet, og er en samlende person som leder og håndterer flere krevende prosesser på en veldig god måte som fiskeri-og havminister, sier Nilsen og fortsetter:

Han er i tillegg en grasrotas og arbeidsfolkets mann, som gårdbruker og yrkessjåfør gjennom flere tiår.

Innspurt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik leder valgkomiteen i Arbeiderpartiet, som nå er i innspurten med arbeidet sitt. Målsettingen er å legge fram en helhetlig innstilling i god tid før Ap-landsmøtet starter 4. mai.

Etter det NRK forstår kan innstillingen bli lagt fram allerede mot slutten av denne uka, men det er også mulig at det først vil skje neste uke. Blir det enda senere enn dette, altså i selve landsmøteuka, har noe skjedd som gjør at den opprinnelige planen måtte forskyves.

Sentralstyremøte i Arbeiderpartiet

VIL FORTSETTE: Alle de tre i dagens øverste Ap-ledelse vil fortsette i vervene sine: Kjersti Stenseng, Jonas Gahr Støre og Bjørnar Skjæran.

Foto: Javad Parsa / NTB

Ambisjonen er å finne fram til en enstemmig innstilling, for slik å unngå en opprivende kampvotering under landsmøtet.

De tre som sitter i den valgte ledelsen i dag, har alle sagt at de ønsker å fortsette. Valgkomiteen må ta det helhetlige ansvaret, men det er også viktig å sikre en god forankring for den endelige innstillingen. Det er rom for fornyelse med en ekstra nestleder, og da vil hensynet til fornyelse kunne sikres uten å rokke med de som sitter der nå, sier Sjåstad.

Han ønsker altså at partileder Jonas Gahr Støre, nestleder Bjørnar Skjæran og partisekretær Kjersti Stenseng fortsetter, med den tilvekst som en ny nestleder utgjør.

Les også Kjersti Stenseng vil ha gjenvalg som Ap-topp

Kjersti Stenseng Ap Trondheim

Spent

Runar Sjåstad har som stortingsrepresentant møterett til styret i Finnmark Ap, men sier han personlig ikke blir holdt orientert om samtalene i valgkomiteen. Det har han heller ikke noe ønske om. For selv om fylkeslaget er representert med Sigurd Rafaelsen i valgkomiteen, er det ingen rapporteringsplikt til styret.

Valgkomiteen må få gjøre jobben sin. Jeg er spent på hva innstillingen blir og hva som blir utfallet på landsmøtet. Men det er jo viktig at ledelsen er bredt satt sammen med tanke på kjønn og geografi, selv om alle fylker ikke til enhver tid kan være representert i ledelsen, sier Sjåstad.

Han regner med at Rafaelsen, som på sett og vis representerer de tre nordligste fylkene i valgkomiteen, forankrer avgjørelsene med lederne i fylkespartiene. I tillegg til Mona Nilsen i Nordland, er Kristina Hansen fylkesleder i Finnmark og Nils-Ole Foshaug i Troms.

Kristina Hansen, Ap

UTENKELIG: Fylkesleder Kristina Hansen i Finnmark Ap støtter Bjørnar Skjæran som nestleder.

Foto: Lars Åke Andersen

Foshaug har så langt ikke besvart NRKs henvendelser i saken, mens Kristina Hansen i Finnmark skriver følgende i en tekstmelding:

– Finnmark Ap har spilt inn Bjørnar Skjæran som nestleder i partiet. Jeg støtter Nordland Aps syn om at det må være helt utenkelig at ledelsen i Arbeiderpartiet ikke skulle ha en representant fra kysten eller nord for Dovre.

Les også I villrede

Arbeiderpartiets landsstyremøte

Flere navn

Det er lite av substans som har lekket til mediene fra møtene i valgkomiteen, men på utsiden diskuteres en rekke navn til Aps nye ledelse.

For noen uker siden var tilbakemeldingen tydelig fra dem NRK snakket med: Den eneste endringen i toppledelsen ville bli Tonje Brenna som ny nestleder. De tre andre, Støre, Skjæran og Stenseng, ville komme til å fortsette, var budskapet.

Nå er flere av de samme kildene mer usikre. Spørsmålet de stiller seg, er om Kjersti Stenseng og Bjørnar Skjæran likevel kan bli byttet ut.

Tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik, som trakk seg fra vervet i fjor, er foreslått som nestleder fra hjemfylket Rogaland. I tillegg skal næringsminister Jan Christian Vestre ifølge TV 2 ha blitt spilt inn av AUF under valgkomiteens møter. NRK har ikke fått bekreftet dette selv.

I går kunne NRK og TV 2 fortelle at Tonje Brenna og Jan Christian Vestre får nøkkelroller under landsmøtet, som ledere for hver sin politiske redaksjonskomité. Men dette er ikke i seg selv noe signal om de to er på vei inn i den øverste ledelsen.

AKTUELT NÅ