Hopp til innhold

«Lucas-saken» anket til Høyesterett

Hundedrapssak anket til Høyesterett. – Vi er skuffet, sier den dømtes forsvarer.

En spesiell rettssak startet i Moss Tingrett i dag. En hundeeier står tiltalt for å ha bundet fast hunden sin til et betongrør og druknet dyret i en innsjø.

ARKIV-VIDEO: Hunden Lucas ble funnet død under Krapfossbrua i Moss i fjor sommer. Ifølge dommen bandt mannen båndet til hunden fast i et betongrør han fant på stedet, før han kastet hunden seks meter ned i vannet.

Tingretten dømte hundedrapsmannen til 6 måneders fengsel. Lagmannsretten halverte dommen.

Nå har påtalemyndigheten anket saken til Høyesterett.

– Skuffet

NRK.no har vært i kontakt med mannens forsvarer, Even Rønvik. De er misfornøyd med avgjørelsen om å anke.

– Min klient var fornøyd med dommen i Lagmannsretten, men var forberedt på at det kunne komme en anke. Sånn sett er dette en skuffende beskjed å få, sier mannens forsvarer, til NRK.no i dag.

Druknet hunden

Hunden Lucas ble drept av sin eier sommeren 2014 og ble funnet død den 20. juli i fjor under Krapfossbrua i Moss.

29-åringen skal ifølge dommen, ha bundet båndet til hunden fast i et betongrør han fant på stedet, før han kastet hunden seks meter ned i vannet.

Selv har mannen forklart at han hadde hørt at drukning var en human måte å dø på, og at han var redd for å påføre hunden unødige lidelser ved å drepe den på andre måter, som å slå den i hodet med en hammer.

– Han bør få over ett år

Jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen var blant dem som reagerte på lagmannsrettens halvering av straffen.

Nå er hun glad for at statsadvokaten har anket saken:

– Denne dommen vil skape presedens. Forutsatt at den kommer opp i Høyesterett, mener jeg det er sannsynlig at de vil være strengere enn lagmannsretten var. Min oppfatning er at fengselsstraffen bør økes til over et år. Dyrevelferdsloven opererer med en strafferamme på over ett år for grove lovbrudd, og denne saken er etter min mening nettopp det.


Får ikke eie dyr

Lagmannsretten mente fire måneders fengsel var riktig straffenivå i saken. Mannen fikk reduksjon i straffen for å ha innrømmet forholdet.

Det var Moss Avis som først skrev om saken. Mannen får heller ikke eie, holde eller bruke hund og andre husdyr de neste fem årene, ifølge Moss Avis. Denne delen av straffen har lagmannsretten opprettholdt.

Saken ble anket 10. oktober. Nå skal ankeutvalget avgjøre om den skal behandles i Høyesterett. Det har ikke lykkes NRK å få en kommentar fra påtelemyndigheten i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ