Hopp til innhold

– Det er et sjumilssteg bakover i mørket

– Borgarting lagmannsrett lever i sin egen boble – ikke i 2015. Slik reagerer Dyrevernalliansen etter at mannen som er dømt for å ha druknet hunden Lucas, får halvert straffen.

En spesiell rettssak startet i Moss Tingrett i dag. En hundeeier står tiltalt for å ha bundet fast hunden sin til et betongrør og druknet dyret i en innsjø.

ARKIV-VIDEO: Hunden Lucas ble funnet død under Krapfossbrua i Moss i fjor sommer. Ifølge dommen bandt mannen båndet til hunden fast i et betongrør han fant på stedet, før han kastet hunden seks meter ned i vannet

Mannen ble i tingretten dømt til fengsel i seks måneder, og både han og påtalemyndigheten anket.

Borgarting lagmannsrett har nå halvert straffen.

Det var Moss Avis som først skrev om saken. Mannen får heller ikke eie, holde eller bruke hund og andre husdyr de neste fem årene, ifølge Moss Avis. Denne delen av straffen har lagmannsretten opprettholdt.

Dyrevernalliansen mener at dommen er feil og bør ankes.

– Domstolen må ta innover seg at dette dreier seg om alvorlig kriminalitet. Det ser ut for oss som Borgarting lagmannsrett har den holdning at dette bare er en bagatell. Da lever de i sin egen boble og ikke i 2015, sier jurist Live Kleveland i Dyrevernalliansen til NRK.

Bundet fast i betongrør

Hunden Lucas ble drept av sin eier sommeren 2014 og ble funnet død den 20. juli i fjor under Krapfossbrua i Moss.

Ifølge dommen bandt mannen båndet til hunden fast i et betongrør han fant på stedet, før han kastet hunden seks meter ned i vannet.

Selv har mannen forklart at han hadde hørt at drukning var en human måte å dø på, og at han var redd for å påføre hunden unødige lidelser ved å drepe den på andre måter, som å slå den i hodet med en hammer.

– Gledelig

Lagmannsretten mener fire måneders fengsel er riktig straffenivå i saken, og sier at mannen skal ha reduksjon i straffen for å ha innrømmet forholdet.

Forsvarer Even Rønvik hadde fredag formiddag ikke fått diskutert dommen med sin klient, men sier at han er fornøyd med at straffen ble redusert.

– Synes resultatet er bra for min part. Han er domfelt og har erkjent straffskyld. påtalemyndigheten har anket om at seks måneder er for mild straff, min part mente det er for strengt og anket. Da viser utmålingen at han har nådd fram, sier Rønvik til NRK

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blomster Krapfoss bru

Funnet av en død hund ved Krapfossbrua i Moss førte til en stort engasjement i fjor sommer.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

– Gufs fra fortiden

Kleveland, som har jobbet med dyrs rettigheter i 15 år, mener lagmannsrettens dom er et gufs fra fortiden.

– Retten har nesten utelukkende tatt utgangspunkt i tidligere rettspraksis. Domstolene har ikke fulgt opp de klare føringer Stortinget og Riksadvokaten har gitt om høyere prioritering av dyremishandling. Domstolen har rett og slett ikke fulgt med i timen, sier Kleveland.

Strengeste straff etter dyrevelferdsloven er tre års fengsel.

Dyrevernalliansen vil vurdere å be Stortinget om å øke strafferammen for dyremishandling.

– Det skjærer meg i hjertet som jurist å si det. Men det er den eneste muligheten når domstolene nekter å følge klare linjer fra lovgiver. Det er et alvorlig problem, sier Kleveland.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger