I fjor høst gikk debatten om hvorvidt norske leger skal ha lov til å gjøre en såkalt jomfrusjekk av unge kvinner.
Sjekken går ut på å se etter om den såkalte jomfruhinna i kvinners skjede er intakt eller ikke.
Erik Bolstad, sjefredaktør i Store norske leksikon. Han mener å se et skille mellom yngre og eldre leger når det kommer til hva man bør kalle den omdiskuterte lille delen av kvinnekroppen.
Foto: Margrete Konstad / NRKMen undersøkelsen er ulovlig. Det slo helsedepartementet fast i september i fjor, og skrev at «jomfruhinna er ingen hinne».
Etter denne debatten bestemte Store norske leksikon seg for å bytte ut ordet.
– Ordet er upresist og har i tillegg uheldige konnotasjoner til at det skal gå an å teste om noen er jomfru, sier Erik Bolstad, sjefredaktør i Store norske leksikon.
Han ba professoren bak leksikon-artikkelen om jomfruhinna, Per Holck, om å beskrive jomfruhinna under tittelen «skjedekrans».
Endringa ble gjort, men professoren sier til NRK søndag at han egentlig var uenig i at ordet måtte byttes ut.
– Jeg synes begrepet jomfruhinne er såpass innarbeida i befolkninga, at jeg mente det måtte få bli. Men jeg gav meg på det, sier Holck.
Han sier han vil fortsette å bruke ordet jomfruhinne i undervisning av studenter i anatomi ved Universitetet i Oslo.
- Les innlegget som starta debatten: Rystende jomfrusjekk
- Les også: Store norske leksikon bytter ut ordet «indianer»
Professor: – Det skal lite til før man tar seg nær
Ifølge endringsloggen på artiklene i Store norske leksikon, ble skjedekrans bytta ut med jomfruhinne i oktober i år.
Et søk på ordet jomfruhinne gir fortsatt treff i leksikonet, men hovedartikkelen som beskriver folden i skjeden har altså fått ny tittel.
Professor Per Holck underviser i anatomi ved Universitetet i Oslo.
Foto: Elin Martinsen / NRK– Personlig kjenner jeg ikke ordet skjedekrans i det hele tatt. Etter femti år som lege, sier Holck, som tviler på behovet for å bytte ut ordet.
– Det var vel det at noen kunne ta seg nær av det. Det skal jo så lite til før man tar seg nær av både det ene og det andre i dag, sier Holck.
Samtidig som jomfruhinna ble bytta ut, ble også Holck bedt om å ta med i beskrivelsen, av det gamle begrepet, at jomfruhinna ikke kan vise om noen er jomfru.
– Det sa jeg meg enig i å legge til, for man kan ikke se på jomfruhinna om noen er jomfru, sier han.
– Men hvorfor vil du beholde ordet, selv om hinna faktisk ikke er noen test for om noen er jomfru?
– Fordi det er et godt innarbeida ord. I medisinen bruker vi ordet «hymen», og vi bruker også ordet jomfruhinne. Jeg har spurt mine studenter om de vet hva ordet skjedekrans er, men det gjorde de ikke, sier han.
- Les også: Vurderte å operere inn «ny» jomfruhinne
- Les også: Ytring: Myten om jomfruhinna
Redaktør: – Et generasjonsskille i legestanden
Leksikon-redaktør Bolstad svarer til NRK at han mener å se et skille mellom yngre og eldre leger når det kommer til hva man bør kalle den omdiskuterte lille delen av kvinnekroppen.
– Skjedekransen er ikke ei hinne. Ingen kan se på en kvinnes underliv om hun er jomfru eller ikke. Det er satt spørsmålstegn ved eksistensen av hinna, derfor ba vi om en ny beskrivelse, sier Bolstad.
- Les også: Spørsmål stilt til NRK for ti år siden