Bekymret for jomfruhinnen

Det er ikke vanlig å gjøre en gynekologisk undersøkelse på jenter som ikke har hatt samleie.

Jente (Illustrasjon)
Foto: ScanStockPhoto

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om en gynekologisk undersøkelse med spekulum før man har hatt sex for første gang, gjør at det går hull på jomfruhinnen?

Åse svarer

Et spekulum er et instrument, som regel laget av stål, som legen bruker for å se inn i skjeden. Vi pleier ikke å bruke spekulum på jenter som ikke har hatt sex nettopp på grunn av jomfruhinnen.

Vanligvis er det ikke nødvendig å gjøre en fullstendig gynekologisk undersøkelse før man har hatt samleie.

Dersom man vil utelukke at man har blitt smittet av klamydia etter sex uten inntrenging av penis i skjeden, det vil si at man fortsatt har jomfruhinnen intakt, kan man ta urinprøve eller pinneprøve uten undersøkelse med spekulum.

Dersom du har fått utført en undersøkelse med spekulum som jomfru ville du nok ha merket at jomfruhinnen revnet på grunn av smerter og blødning i forbindelse med undersøkelsen.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud-og kjønnssykdommer

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem?  Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)