NRK Meny
Normal

Bekymret for jomfruhinnen

Det er ikke vanlig å gjøre en gynekologisk undersøkelse på jenter som ikke har hatt samleie.

Jente (Illustrasjon)
Foto: ScanStockPhoto

 

 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om en gynekologisk undersøkelse med spekulum før man har hatt sex for første gang, gjør at det går hull på jomfruhinnen?

Åse svarer

Et spekulum er et instrument, som regel laget av stål, som legen bruker for å se inn i skjeden. Vi pleier ikke å bruke spekulum på jenter som ikke har hatt sex nettopp på grunn av jomfruhinnen.

Vanligvis er det ikke nødvendig å gjøre en fullstendig gynekologisk undersøkelse før man har hatt samleie.

Dersom man vil utelukke at man har blitt smittet av klamydia etter sex uten inntrenging av penis i skjeden, det vil si at man fortsatt har jomfruhinnen intakt, kan man ta urinprøve eller pinneprøve uten undersøkelse med spekulum.

Dersom du har fått utført en undersøkelse med spekulum som jomfru ville du nok ha merket at jomfruhinnen revnet på grunn av smerter og blødning i forbindelse med undersøkelsen.

Håper dette ga deg svar på det du lurte på!

Vennlig hilsen
Åse Haugstvedt
Spesialist i hud-og kjønnssykdommer

 

 

 

 

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.