Hopp til innhold
Replikk

Vi trenger et forbud mot «jomfrusjekk»

Jeg forstår derfor ikke hvorfor Bent Høie mener at loven, slik som den er nå, er tilstrekkelig.

Bent Høie

Skribent Isra Zariat ber i denne replikken helseminister Bent Høie om å revurdere sitt syn på at det ikke er behov for et lovforbud mot jomfrusjekk.

Foto: NRK

Ifølge Den norske legeforeningen er jomfrutesting av mindreårige jenter et overgrep, og omsorgs- og helseminister Bent Høie er enig. Likevel mener Høie at et forbud ikke behøves, men jeg ønsker sterkt at helseministeren revurderer sitt svar.

Det finnes foreløpig ingen tydelig lovforbud mot jomfrusjekk utført i offentlig sektor.

Tirsdag skrev Høie en kronikk om hvordan han mener en slik kontrollsjekk av underlivet til pikebarn ikke er forsvarlig helsehjelp. Likevel mener han at et tydelig lovverk ikke er nødvendig.

«Jeg har spurt mine jurister. Svaret er dette: Vi har ulike lover og forskrifter som slår fast hva som skal prioriteres av helsehjelp i den norske helsetjenesten, og som slår fast at helsepersonell alltid skal gi faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp. Men det finnes ikke noe eksplisitt forbud mot denne typen undersøkelser. Det bør heller ikke være nødvendig. For slike undersøkelser strider mot alt den norske helsetjenesten er, og alt den norske helsetjenesten skal være. Det er ikke helsehjelp. Det er ikke forsvarlig. Det er ikke omsorgsfullt. Det er en krenkelse av unge norske jenter. Og jeg vil ikke ha noe av det,» skriver Bent Høie.

Det finnes foreløpig ingen tydelig lovforbud mot jomfrusjekk utført i offentlig sektor.

I lys av debatten har jeg fått vite at anonyme jenter oppsøker helsestasjoner nå. De er redde for å bli utsatt for en slik kontroll hos legen sin. Lege Marius Johansen fortalte til Tv2 at han vet at dette forekommer.

Helseministeren tror ikke det finnes mange tilfeller, men en lege som svarer på anonyme henvendelser på nett avslører at hun får spørsmål om dette ukentlig. Det er hårreisende!

Jeg forstår derfor ikke hvorfor Bent Høie mener at loven, slik som den er nå, er tilstrekkelig når vi nå får bevist at ikke alle har forstått seg på regelverket, og at det foreligger usikkerhet.

I Tyrkia var det flere jenter mellom 12 og 16 år som begikk selvmord etter en slik sjekk, men likevel syntes tyrkiske myndigheter at å forby jomfrukontroll var unødvendig.

- De skulle sikkert begå selvmord uansett, bortforklarte den tyrkiske barne- og likestillingsministeren.

Bent Høie lovet på tirsdag å gjøre mer i kampen mot selvmord. Et tydelig lovverk mot jomfrutesting av mindreårige i Norge vil være et godt tiltak.

Overgrep skal ikke finne sted på et legekontor, der skal man føle seg trygg.

Leger skal ikke utføre en slik sjekk på barn i Norge, men det gjøres likevel, og det finnes også leger som blir usikre i møte med problematikken. Et klart lovforbud vil fjerne enhver tvil, og også gjort det lettere for en lege å si nei i møte med slike tilfeller på sitt kontor.

Også norske leger ønsker selv et klart og tydelig regelverk, kom det frem nå nylig i en kronikk hos NRK.

Dette har forekommet bak lukkede dører i både Sverige, Danmark, og nå vet vi at det også skjer i Norge. Det samme viser også denne saken fra svensk tv4.

Jeg er informert om at debatten også kommer i Danmark om ikke lenge, så den norske omsorgs- og helseministeren kommer også til å få danske øyne rettet mot sin fremtidige handlingskraft i denne saken.

Lovendring i Norge kan kanskje føre til lovendring andre plasser i Skandinavia. Det finnes allerede et forbud i den kanadiske provinsen Québec.

Jeg er glad for Høies engasjement, men vi trenger et tydelig forbud. Overgrep skal ikke finne sted på et legekontor, der skal man føle seg trygg.

Kjære helseminister, liv står på spill.

FØLG DEBATTEN: Twitter og Facebook