Hopp til innhold

– Verdens domangel er et dritstort problem

Mangel på toalett kan føre til at også denne dagen blir en skikkelig drittdag for milliarder av folk verden over.

Toaletter til illustrasjon

En indisk butikkarbeider viser splitter nye toaletter til kunder i en jernvarebutikk i India lørdag, dagen før den store do-dagen.

Foto: Narinder Nanu / AFP

– Vi må snakke mer om det, mener Kirkens Nødhjelp.

I Norge tar mange det for gitt å få gjøre fra seg i fred, og å kunne skylle ned med vann etterpå.

Søndag 19. november er den internasjonale do-dagen, holdt av FN for å vise hvilke problemer det kan skape at 2,4 milliarder mennesker mangler skikkelig doforhold.

– Verdens domangel er et dritstort problem som tar liv, sier generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland.

Toalett til illustrasjon

Bildet tatt 12. november i år viser en kvinne som tømmer ut søppel ved en rekke av toaletter ved et hardt prøvet strøk ved Cape Town.

Foto: Rodger Bosch / AFP

Hun tror det kan være lettere, også for statsledere, å snakke om mangel på mat og vann.

– Det å gå på do er av naturlige grunner et tema som vi ikke snakker så høyt om. Det må endres, for det står om liv, sier hun.

På do i et hull i bakken

Bistandsorganisasjonen er én av flere som jobber med å bygge toalett og latriner i flyktningleirer og landsbyer i flere land i verden. Her er deres liste for hva som kjennetegner en god do:

Ett av bærekraftsmålen landene i FN har blitt enige om å nå innen 2030, er å sørge for gode nok «sanitærhygiene og toalettforhold» til alle.

Det er bedring å spore etter år 2000. Men status er at 109 av de 123 landene med dårligst toalettforhold ikke er i rute med bedringer som gjør at de kan nå målet, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

WHO melder at flertallet av menneskene som mangler skikkelige doforhold tvinges til å gå på do i friluft, for eksempel i et hull i bakken. Domangel er mer utbredt på landsbygda enn i byene.

Smitte og sikkerhet

Helland i Kirkens Nødhjelp peker på to grunner til at toalettet kan bety forskjellen på liv eller død:

  • Forhindre smitte

– Hvert år blir det brukt milliarder av kroner på å behandle sykdommer som oppstår fordi man ikke har et trygt sted å gå på do. Mye av disse pengene kan vi altså spare om vi bygger toaletter, sier Helland, og peker på at det går verst utover de minste.

  • Sikkerhetsproblem

– Vi vet at flere, spesielt jenter og kvinner, har blitt overfalt mens de har vært på let etter et egnet sted å gå på do, sier Helland.

Toaletter til bruk som illustrasjon

Langt fra alle er så heldige at de har toaletter med rennende vann, lik de som selges i denne butikken i India. Bildet er tatt i forbindelse med verdens do-dag.

Foto: Narinder Nanu / AFP

AKTUELT NÅ