Hopp til innhold

Vet du hvorfor vi feirer denne i dag?

Blant FNs mange merkedager, er kanskje denne mindre kjent. 19. november feirer vi den internasjonale toalettdagen.

Toalett
Foto: Odd Vegard Kandal

– Vi har ikke bakt ennå, men vi får svinge sammen noe etter hvert, sier avløpsekspertene Odd Alte Tveit og Roger Pedersen fra Trondheim bydrift som feirer den aktuelle merkedagen.

Milliarder mangler toalett

Bakgrunnen for at FN utpekte 19. november til verdens toalettdag, er at 2,5 milliarder mennesker mangler tilfredsstillende toalettforhold.

– En milliard mennesker har ikke tilgang til toalett i det hele tatt. Vi vet at for å skape god helse og utvikling i et samfunn, trenger man ikke bare vann, men også gode sanitære forhold, sier Odd Atle Tveit, produksjonssjef for vann og avløp i Trondheim bydrift.

Temaet for årets toalettdag er «likhet og verdighet» med søkelys på at kvinner og jenter har økt risiko for å bli utsatt for seksuelle overgrep når de gjør sitt fornødne ute i naturen. Målet er at de skal kunne tre av på naturens vegne på en verdig og trygg måte.

– Vi skal ha fokus på dagen i dag, bekrefter Tveit.

Tar det som en selvfølge

Odd Atle Tveit (t.v) og Roger Pedersen fra Trondheim bydrift

Odd Atle Tveit og Roger Pedersen med bowlingkulen de fant i avløpet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

De fleste i den vestlige verden tar toalettbesøkene med rennende vann og toalettpapir som en selvfølge, og bruker gjerne den populære innretningen til å bli kvitt mer enn bare kroppens etterlatenskaper.

Truser, mopper, våtservietter og sykkelslanger er noe av det som skaper trøbbel på sin vei gjennom kloakken.

– Det er ikke den ting vi ikke har funnet i avløpet. Det særeste jeg har funnet er denne bowlingkulen. Kulen var så tungfordøyelig for systemet at vi måtte ned for å plukke den opp sier Roger Pedersen.

Koser seg på do

Anne B. Ragde

Forfatter Anne B. Ragde trives på do.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Rommet med hjertet på døren er ikke bare brukt som søppelplass. Rommet er også populært til både avslapping og jobbvirksomhet. Forfatter Anne B. Ragde er en av dem som tydelig har uttrykt at hun trives på toalettet.

– Jeg er veldig glad i å sitte på do. Der har jeg radio, i tillegg til at jeg surfer og spiller Wordfeud, sa forfatteren til NRK. Hun innrømmet også at hun flere ganger har deltatt i radioprogrammet Kulturnytt på P2 mens hun satt på do.

Feirer helsegevinst

Toalettet er verd en feiring, mener representantene fra Trondheim bydrift som forholder seg til avanserte vann- og avløpssystem hele dagen. Det moderne avtredet har ført til bedre levestandard etter hvert som det ble innført i Europa.

Vannklosettet i moderne form ble patentert i 1775 og førte til en stor forbedring av helse- og miljøforhold i de store byene da systemet ble innført på slutten av 1800-tallet. Norge ble det vanlig med vannklosett i norske hus og leiligheter på begynnelsen av 1900-tallet.

Representantene fra Trondheim bydrift er stolte over å feire FNs internasjonale toalettdagen.

Hvem er det som skal bake i dag?

Det må nok bli sjefen, fastslår Roger Pedersen.