Hopp til innhold

– Vanskelig å erstatte papirløse

Flere arbeidsgivere tror det blir vanskelige å erstatte flere tusen ulovlige innvandrere som nå har mistet skattekortene

Ulovlig ansatt og Thorbjørn Edvardsen i Østlandske Eiendomsservice

Daglig leder i Østlandske Eiendomsservice Thorbjørn Edvardsen (i bakgrunnen) sammen med en tidligere ansatt som jobbet og oppholdt seg ulovlig i Norge.

Foto: NRK

Thorbjørn Edvardsen, daglig leder i Østlandske Eiendomsservice

Daglig leder Thorbjørn Edvardsen i Østlandske Eiendomsservice frykter for rekrutteringen.

Foto: NRK

Renholdsfirmaet Østlandske Eiendomsservice har mistet en tredjedel av arbeidstakerne sine etter at Skatteetaten skjerpet rutinene for hvem som får skattekort og kan jobbe i Norge.

– Med den lave arbeidsledigheten vi har i dag er det svært vanskelig å rekruttere. Jeg tror ikke det er noen norske som vil vaske, sier daglig leder Thorbjørn Edvardsen til NRK.

I mange år har flere tusen mennesker uten lovlig opphold eller arbeidstillatelse jobbet og betalt skatt i Norge. Årsaken er at skattedirektoratet automatisk har sendt ut skattekort til mennesker med avslag på asylsøknaden.

Store utfordringer

Stein Johnsen, HSH Service

At så mange har mistet skattekortene skaper trøbbel for mange bedrifter, forteller Stein Johnsen i HSH Service.

Foto: NRK

Skatteetaten skjerpet rutinene for hvem som får skattekort og kan jobbe i Norge ved nyttår.

HSH Service råder nå sine medlemmer til å si opp eventuelle ansatte uten lovlig opphold eller arbeidstillatelse.

– Det betyr igjen at de som trenger renhold, eller arbeidskraft innen hotell og restaurant, står uten denne tjenesten, sier administrerende direktør Stein Johnsen til NRK.

Flere bedrifter får dermed store utfordringer med å få tak i ukvalifisert arbeidskraft på kort varsel, forteller Johnsen.

– Arbeidsmarkedet er ikke så dårlig

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet tror ikke det blir vanskelig å erstatte arbeidstakerne.

Foto: NRK

Statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet tror ikke det blir vanskelig for arbeidsgivere å få tak i folk til å gjøre jobbene:

– Nå er det ikke slik at det norske arbeidsmarkedet er så dårlig at man trenger å bruke ulovlig arbeidskraft for å fylle disse stillingene, sier Lønseth til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger