Hopp til innhold

– Hadde ingen problemer med å parere beskyldningene

Eirik Jensen ble onsdag konfrontert med en rekke beskyldninger i et fem timer langt avhør med Spesialenheten. Jensens forsvarer hevder mistanken mot den korrupsjonssiktede politimannen svekkes for hvert spørsmål han svarer på.

Eirik Jensen

Eirik Jensen ble pågrepet mandag 24. februar og varetektsfengslet dagen etter. Forsvareren mener mistanken mot Jensen er svekket før Spesialenheten må ta stilling til videre varetektsfengsling.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Jens-Ove Hagen

Forsvarer Jens-Ove Hagen mener mistanken mot Jensen er svekket før Spesialenheten må ta stilling til videre varetektsfengsling.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Mandag 24. februar ble Jensen pågrepet i garasjeanlegget ved Politihuset på Grønland i Oslo. Dagen etter ble han varetektsfengslet i fire uker.

Etter dette har stadig flere opplysninger om Jensens angivelige medvirkning til Bærums-mannen Gjermund Cappelens narkosmugling kommet frem. Jensens forsvarer har flere ganger uttrykt frustrasjon over at Jensen ikke har fått mulighet til å imøtegå konkrete opplysninger.

Onsdag var Jensen inne til sitt fjerde avhør etter pågripelsen. Det omfattende avhøret skal ha vart i fem timer, og Jensen skal ha blitt konfrontert med flere nye opplysninger i saken.

– Han har blitt presentert med flere, konkrete beskyldninger, som han etter min oppfatning har parert på en utmerket måte, sier Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen til NRK.

Medieutspill tema i avhør

Hagen ønsker ikke å kommentere det konkrete innholdet i avhøret, men bekrefter at enkelte av utspillene Gjermund Cappelen og hans forsvarer Benedict de Vibe har kommet med i mediene har vært tema.

Etter at saken mot Jensen ble kjent har Cappelen via sin forsvarer blant annet hevdet at Jensen hjalp ham med å smugle store mengder hasj i en årrekke. Etter det NRK kjenner til skal den siktede 47-åringen ha forklart i avhør at han ga store pengesummer direkte til Jensen i hånda.

– Jeg er avskåret fra å kunne gå inn på konkrete detaljer, men han er i noen grad konfrontert med beskyldninger som man kjenner igjen fra Cappelen og hans forsvarers omtale i mediene, sier Hagen.

Hagen hevder saken til hans klient har blitt styrket etter det fem timer lange avhøret.

– Han har etter min oppfatning ingen problemer med å gi forklaringer på de beskyldningene som kommer frem, og parere dem. Jeg er også av den oppfatning av at dette gjør at mistanken mot ham svekkes, sier Hagen.

– Psykisk tortur

Investor Gjermund Cappelen

Bærumsmannen Gjermund Cappelen hevder Jensen hjalp ham med å smugle hasj i flere år, noe han via sin forsvarer ahr

Eirik Jensen har nå sittet flere uker i isolasjon. Hagen sier at hans klient tar saken tyngre og tyngre for hver dag som går. Dette til tross for Jensen skal være fornøyd med å få mulighet til å imøtegå korrupsjonspåstandene.

– Man skal ikke glemme at det å sitte isolert 24 timer i døgnet gjør noe med en person. Jeg har tidligere karakterisert dette som en anerkjente psykisk torturmetode, det er ikke noe jeg bare finner på selv, sier Hagen.

– Han er absolutt preget av dette, og har problemer med å holde tankene klare fordi det kverner rundt i hodet på ham hele døgnet.

– Svenske dokumenter i Jensens favør

Tidligere ble det klart at Spesialenheten for politisaker får overlevert svensk politis beslagsrapport fra en ransaking av Eirik Jensens småbruk i Värmland i Sverige. Hagen viser til at Jensen ved to anledninger har akseptert at dokumentene overleveres Spesialenheten. Første gang skal ha vært for 14 dager siden, ifølge Hagen.

– Vi vet utmerket godt hva som er beslaglagt, det fremgår av beslagslisten. Vi ønsker at dette ikke skap forsinke saken, sier forsvareren, som hevder at også disse beslagene vil tale i Jensens favør.

Tirsdag i neste uke går den inneværende fengslingsperioden ut og Spesialenheten for politisaker må da enten løslate den korrupsjonssiktede politimannen – eller fremstille ham i retten for en ny periode.

Ifølge Hagen er det ikke bestemt når det neste avhøret skal gjøres, men påpeker at Jensen ønsker å være konfrontert med alle beskyldninger før fengslingsfristen utløper - og at han mener mistanken mot hans klient er svekket.

Profilert

NRK kunne tirsdag fortelle at Asker og Bærum politidistrikt informerte Spesialenheten om sin mistanke mot Jensen allerede i desember. Ifølge politimester Ingrid Wirum dukket Jensens navn opp i etterforskningen av et omfattende narkotikanettverk, der hovedmannen antas å være investoren Gjermund Erik Cappelen.

Eirik Jensen har i lang tid vært en veldig betrodd tjenestemann i norsk politi. Blant annet har han vært en sentral aktør i politiets arbeid mot organisert kriminalitet.

Jensen ledet politiets satsing mot gjengkriminalitet og MC-krim.

I tilknytning til dette arbeidet ble han også profilert utad i media da politiet satset på et eget gjengprosjekt i Oslo politidistrikt. I forbindelse med prosjektet har polititoppen blant annet møtte media på pressekonferanser sammen med justisministeren.

NRK har vært i kontakt med Spesialenheten for politisaker, og bedt leder Jan Egil Presthus og etterforskningsleder Liv Øyen om en kommentar. Pressekontakt Eivind Grønstad opplyser til NRK at Spesialenheten ikke ønsker å kommentere dagens avhør.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ