Hopp til innhold

Informerte Spesialenheten om Jensen-saken tidlig i desember

SANDVIKA (NRK): Politiet i Asker og Bærum informerte Spesialenheten for politisaker om mistankene mot tidligere polititopp Eirik Jensen allerede i desember. Forsvarer Jens-Ove Hagen mener det er åpenbart at noen er ute etter å ta hans klient.

Politimesteren i Asker og Bærum om Jensen-mistanken

Politimester i Asker og Bærum politidistrikt Ingrid Wirum om Jensen-mistanken.

Eirik Jensen

Den tidligere polititoppen Eirik Jensen ble pågrepet 24. februar etter mistanker om korrupsjon.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Lysaker stasjon

På en restaurant ved Lysaker stasjon skal Cappelen ha fått overlevert én million kroner.

Foto: Oyvind Bye Skille / NRK
Ingrid Wirum

Politimester i Asker og Bærum politidistrikt sier at de hadde en lav grad av mistanke mot Eirik Jensen da de varslet Spesialenheten for politisaker.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Vi startet etterforskningen av narkotikanettverket sent på høsten i 2013 etter opplysninger som gjorde at vi ville se nærmere på det. Vi gikk inn med store ressurser for å avdekke et stort og organisert nettverk, sier politimester i Asker og Bærum politidistrikt Ingrid Wirum til NRK.

Hun bekrefter at politiet har gjort beslag av store mengder narkotika i saken, og at de har beslaglagt store pengebeløp.

– Lav grad av mistanke mot Jensen

Det var i denne etterforskningen at politiet fattet mistanke om at Eirik Jensen var involvert.

– Vi fikk informasjon gjennom vår etterforskning som gjorde at det var grunn til å vurdere om det kunne være mistanke mot en kollega for å kunne være involvert i straffbar virksomhet. Når vi får en slik mistanke er det standard prosedyre at vi tar kontakt med Spesialenheten som er rett instans. Vi tok kontakt med spesialenheten tidlig i desember, sier Wirum.

Ifølge Wirum ble også Riksadvokat Tor-Aksel Busch varslet om saken tidlig i desember.

– Det er viktig å understreke at vi kun hadde en lav grad av mistanke. Opplysningene vi hadde var ikke i nærheten av en slik karakter at det kunne gi grunn til å reise en tiltale, sier politimesteren.

– Flere opplysninger førte til mistanken

Jens-Ove Hagen

Eirik Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen mener det er åpenbart at noen er ute etter å ta hans klient.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Ifølge Wirum var det flere opplysninger som gjorde at Jensen ble mistenkt.

– Hvordan reagerte dere da dere fikk vite om mistanken?

– Vi syntes det var veldig trist, spesielt av hensyn til tjenestemannen det gjelder, men også trist av hensyn til politietaten. Vi er avhengige av tillit, sier politimesteren.

Wirum understreker at det er viktig at Spesialenheten får tid og rom til å etterforske saken på riktig måte.

– Vi får se hva etterforskningen bringer, selv om denne saken skulle bli henlagt så er ikke dette et nederlag.

Hun legger ikke skjul på at etterforskningen er krevende.

– Det er krevende at det er to saker som etterforskes av to ulike organer som griper inn i hverandre, sier hun.

– Åpenbart

Den korrupsjonssiktede politimannen har hele tiden hardnakket hevdet sin uksyld gjennom sin forsvarer, Jens-Ove Hagen. Hagen sier til NRK at det overrasker ham at politimester Wirum velger å kommentere forhold som er under etterforskning av et annet, eksternt etterforskningsorgan utenfor politietaten.

– Dette omhandler også forhold utenfor hennes distrikt, sier Hagen. De nye opplysningene vil jeg presisere at jeg ikke kan kommentere. De baserer seg på taushetsbelagt dokumenter, som er klausulerte for min klient, sier Hagen.

Det har tidligere vært spekulert i at kilder i det kriminelle miljøet har vært ute etter å lure Eirik Jensen inn i et komplott, noe blant andre Dagbladet har omtalt.

Forsvarer Hagen påpeker at klausuleringen av dokumenter hindrer ham i å gå detaljert inn på temaet. Til NRK sier han likevel følgende:

– Men at det er noen, for meg helt uvisst hvilke personer, som er ute etter å ta min klient, det virker nokså åpenbart.

Narkogjeld i Nederland

Politiet har beslaglagt rundt 500 kilo hasj, og totalt seks personer har vært siktet i saken. Hovedmannen antas å være investoren Gjermund Erik Cappelen. Han har innrømmet befatning med 80–90 av kiloene med hasj.

I tillegg ble det beslaglagt 3,4 millioner kroner i en bil som sønnen hans har opplyst at han skulle frakte til Nederland. Sønnen har erkjent forholdene og er siktet for simpelt heleri.

Etter det NRK får opplyst av personer i det kriminelle miljøet har Gjermund Cappelen pådratt seg stor narkotikagjeld til en narkotikaliga i Nederland.

Han skal også skylde millionbeløp til kriminelle i Norge.

Investorens forsvarer Benedict de Vibe bekrefter NRKs opplysninger.

– Min klient har pådratt seg narkotikagjeld som har oppstått på grunn av politiets beslag av narkotika og penger i denne saken, sa de Vibe til NRK i forrige uke.

20 tonn hasj til Norge

I avhør har Cappelen opplyst at han har vært delaktig i smugling av 20 tonn hasj til Norge, noe han hevder at den tidligere polititoppen Eirik Jensen hjalp han med. Da Cappelen ble pågrepet i sitt hjem før jul beslagla politiet to millioner kroner i kontanter.

Jensen er nå siktet for grov korrupsjon og sitter varetektsfengslet, men nekter all straffskyld.

Eirik Jensen har i lang tid vært en veldig betrodd tjenestemann i norsk politi. Blant annet har han vært en sentral aktør i politiets arbeid mot organisert kriminalitet.

Jensen ledet politiets satsing mot gjengkriminalitet og MC-krim.

I tilknytning til dette arbeidet ble han også profilert utad i media da politiet satset på et eget gjengprosjekt i Oslo politidistrikt. I forbindelse med prosjektet har polititoppen blant annet møtte media på pressekonferanser sammen med justisministeren.

AKTUELT NÅ