Hopp til innhold

Hevder Cappelen har narkogjeld på 11 millioner kroner

Den siktede investoren Gjermund Cappelen, som sier han fikk hjelp av polititoppen Eirik Jensen til hasjsmugling, skylder millionbeløp til en narkotikaliga i Nederland og til kriminelle i Norge.

Gjermund Cappelen (innfelt) i avhør med Asker og Bærum politidistrikt

AVHØRT TORSDAG: NRK er gjort kjent med at den narkotikasiktede investoren Gjermund Cappelen har stor gjeld til kriminelle både i Nederland og i Norge. Torsdag ble han avhørt av politiet i Asker og Bærum politidistrikt. Her måtte han blant annet forklare seg om sin privatøkonomi.

Etter det NRK får opplyst av personer i det kriminelle miljøet har Gjermund Cappelen pådratt seg stor narkotikagjeld til en narkotikaliga i Nederland.

Han skal også skylde millionbeløp til kriminelle i Norge.

Investorens forsvarer Benedict de Vibe bekrefter NRKs opplysninger.

– Min klient har pådratt seg narkotikagjeld som har oppstått på grunn av politiets beslag av narkotika og penger i denne saken.

Cappelen har forklart i tidligere avhør at han fikk hjelp av polititoppen Eirik Jensen til å smugle «tonnevis» med hasj til Norge. Jensen er nå siktet for grov korrupsjon og sitter varetektsfengslet, men nekter all straffskyld.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Reell gjeld på 11 mill.

Forsvarer Gjermund Cappelen

BEKREFTER GJELD: Cappelens forsvarer Benedict de Vibe forteller til NRK at hans klient har pådratt seg narkotikagjeld etter at politiet beslagla store mengder narkotika og penger før jul i fjor.

Les også: Polititopp i Oslo siktet for grov korrupsjon

Les også: Forsvarer for narkosiktet: – Jensen hjalp min klient smugle hasj i en årrekke

Les også: Forsvarer: – Isolasjon er psykisk torturmiddel

I en pågående etterforskning av et narkotikanettverk i Asker og Bærum politidistrikt har politiet totalt beslaglagt rundt 500 kilo hasj og flere personer er siktet i saken. Cappelen har innrømmet befatning med 80–90 av disse kiloene. De samme kiloene har han ennå ikke betalt for til den nederlandske narkotikaligaen.

– Den reelle gjelden kan være rundt 11 millioner kroner. Det er fordelt på 5,5 millioner til leverandøren i Nederland, i tillegg skylder han 5,5 millioner kroner til de som ikke har mottatt narkotikaen de allerede har betalt for her i Norge. Men dette er ikke noe han bekymrer seg mye for nå, sier de Vibe.

Her kan du lese alt om korrupsjonssaken.

– Får ikke betalt

Eirik Jensen

SIKTET FOR GROV KORRUPSJON: Polititoppen Eirik Jensen (bildet) nekter for å ha mottatt penger fra Cappelen, men er foreløpig under etterforskning av Spesialenheten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Da Cappelen ble pågrepet i sitt hjem før jul beslagla politiet to millioner kroner i kontanter. I tillegg ble det beslaglagt 3,4 millioner kroner i en bil som sønnen hans skulle frakte til Nederland. Sønnen har erkjent forholdene og er siktet for grovt heleri.

Alle disse pengene var ment å gå til betaling for det nå beslaglagte partiet på 80–90 kilo hasj. Pengene som ble beslaglagt var forhåndsbetaling av kriminelle i Norge.

Etter at Cappelen ble pågrepet og varetektsfengslet får han ikke betalt pengene til narkotikaligaen i Nederland, eller de som har forhåndsbetalt for narkotikaen i Norge.

Torsdag ble han avhørt om sin privatøkonomi av politiet i Asker og Bærum politidistrikt.

– De han skylder penger vet de ikke får betalt når folk er arrestert. Men etter soningen blir han nok presentert for denne gjelden. Som sagt er ikke dette noe han behøver å tenke på nå, det er snakk om flere år frem i tid, sier de Vibe.

Etter det NRK er blitt fortalt er det utbredt praksis med narkotikaleveranser at leverandøren av et narkotikaparti selv er ansvarlig for partiet til det er overlevert til kjøper, eller en mellommann som kjøper går god for.

Når kjøper er i befatning med narkotikaen må han selv ta regningen dersom det skulle bli beslaglagt av politiet, eller på andre måter går tapt.

– Kan bli tystet på

Lysaker stasjon

FIKK PENGER: På en japansk restaurant ved Lysaker stasjon utenfor Oslo fikk Gjermund Cappelen overlevert i underkant av én million kroner i kontanter i fjor høst. Dette var ment som betaling for en del av en narkotikainnførsel til Norge fra Nederland.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Etter det NRK får opplyst, skal de beslaglagte pengene på 5,5 millioner kroner være penger som er forhåndsbetalt for narkotikaen som er beslaglagt. Dermed skylder Cappelen også penger til de som har betalt for narkotika de aldri har mottatt.

Cappelens forsvarer kan ikke utelukke at gjelden er enda større enn 11 millioner kroner, men slår også fast at hans klient ikke hadde noen gjeld før politiet beslagla partiet på 80–90 kilo hasj, i tillegg de 5,5 millioner kronene.

– Etter det jeg kjenner til har han hatt en ryddig økonomi, sier de Vibe.

Personer med kjennskap til det kriminelle miljøet, og personer i det kriminelle miljøet, har også fortalt NRK at det er lite trolig at Cappelen vil få problemer med narkogjelden så lenge han er varetektsfengslet eller soner en fengselsdom.

– Ikke overrasket over narkogjeld

Advokat Jens-Ove Hagen

IKKE OVERRASKET: Forsvarer for polititoppen Eirik Jensen er ikke overrasket over at Cappelen skylder kriminelle penger.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Advokat de Vibe forklarer det på følgende måte.

– På generelt grunnlag kan jeg si at det ikke er vanlig at folk som er fengslet får noen problemer med slik type gjeld. Problemene oppstår vanligvis etter soning. Hvis de som har utestående penger begynner pågangen tidligere, kan de risikere å bli tystet på, bli brakt inn i saken og straffeforfulgt. Derfor pleier det å være stille til folk er ferdig å sone.

Den siktede investoren fastholder at han har betalt penger til den korrupsjonssiktede polititoppen Jensen. Dette skal ha skjedd ved kontantbetaling.

Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen nekter for at det er hold i disse påstandene, men er ikke overrasket over at Cappelen er kommet i pengeknipe med kriminelle både i Nederland og i Norge.

– Ut ifra det som er kommet frem i media om hans narkotikavirksomhet er jeg ikke overrasket, men for oss er dette helt ukjent, sier Hagen til NRK.

Han benekter også at Jensen skal ha hjulpet Cappelen ut av økonomisk problemer tidligere.

AKTUELT NÅ