NRK Meny
Normal

– Når sånt skjer ødelegges vekternes pålitelighet

– Hvis man er effektiv kan man bli vekter på én måned, forteller Leonarda Jupa, kursadministrator i Sikkerhetsakademiet.

Fysikkbygningen Blindern

FALSK FORKLARING: Store politistryker rykket ut til Blindern i Oslo da en Nokas-vekter varslet om at han hadde blitt beskutt natt til onsdag. Nå er vekteren siktet for falsk forklaring.

Foto: D. Laabak / Tipser.no

Jupa ble svært overrasket da det ble klart at en Nokas-vekter skal ha skutt mot seg selv og plassert ut en falsk bombe på Blindern natt til i går.

– Når sånt skjer ødelegges vekternes pålitelighet, sier hun.

Sikkerhetsakademiet er en av flere norske aktører som tilbyr vekterutdanning.

Jupa, som selv har bakgrunn som vekter, understerker at hendelser som den i går er svært sjeldne i bransjen.

Ådne Mauritzen, Nokas

Ådne Mauritzen, kommunikasjonsansvarlig i Nokas.

Foto: NOKAS

Kommunikasjonsansvarlig i Nokas, Ådne Mauritzen, sier til NRK at det kan være «noe på det personlige plan» som har uttløst vekterens handlinger.

– Vi har ikke hatt grunn til å mistro vekteren, sier Mauritzen.

– Enkeltstående tilfelle

Jarle Ramskjær, markeds- og kommunikasjonsdirektør i Securitas, tror ikke at folk vil miste tilliten til vektere på grunn av hendelsen på Blindern.

– Det er selvsagt en uheldig sak, men vi betrakter dette som et enkeltstående tilfelle. Bransjen har blitt veldig profesjonalisert de siste 10-15 årene. Vi opplever at publikum har høy tillit til oss, og respekterer og anerkjenner den jobben vi gjør hver dag.

Ramskjær erkjenner imidlertid at man ikke kan sikre seg fullt og helt mot slike hendelser.

– Den beste måten å sikre seg på, er å gi en grundig utdanning og trening til dem som skal utføre yrket, og følge dem tett opp. I tillegg har vi andre kontrollinstanser som bidrar til å sikre kvalitet i bransjen, for eksempel politiet.

Kan bli vekter på én måned

For å bli vekter i Norge må man gjennom et tredelt kurs, i tråd med vaktvirksomhetsforskriften. Skolene som tilbyr kurs, som Sikkerhetsakademiet og Securitasskolen, må være godkjent av Politidirektoratet.

– Loven krever 15 timer teori på trinn én, 30 timer praksis på trinn to og 50 timer teori på trinn tre, opplyser Leonarda Jupa i Sikkerhetsakademiet.

– Hvis man er effektiv, kan man bli vekter på én måned, forteller hun.

Det er også mulig å bli vekter gjennom å ta fagbrev i sikkerhetsfag på videregående skole, etterfulgt av to års praksis.

Gjennomfører ikke helsesjekk

– Etterspørselen etter vektere blir bare større og større. Tilbakemeldingen fra våre kursdeltagere er at de kommer seg ut i jobb raskt, sier Jupa.

Vandelen til de kurspåmeldte sjekkes ikke før de får plass på utdanningen, opplyser hun. Først når vekterne søker jobb, må de fremvise politiattest.

Jarle Ramskjær i Securitas sier at de kontinuerlig jobber med å være grundige i rekrutteringen av personer som skal jobbe som vektere. I tillegg vandselssjekkes de ansatte hvert år.

Det gjennomføres imidlertid ikke noen helsesjekk av vekterne i Securitas.

– Vi stiller selvsagt høye krav til at lederne er tett på og følger opp medarbeiderne sine. Jeg er trygg på at vi har gode folk som er godt skikket til jobben sin, sier Ramskjær.

Må gjennom personlighetstester

Ådne Mauritzen i Nokas sier at det er for tidlig å fastslå om hendelsen natt til onsdag vil få konsekvenser for selskapets rutiner.

– Vi stiller en rekke krav til alle våre vektere, blant annet utfører vi en bakgrunnssjekk med referansesjekk, og personen gjennomgår personlighetstester. I tillegg må vekterne som jobber hos oss ha plettfri vandel, sier Mauritzen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger