Hopp til innhold

Blindern-vekteren løslatt

Blindern-vekteren som skjøt seg selv er løslatt fra varetekt til tross for politiets frykt for bevisforspillelse.

Utenfor fysikkbygningen

STOR POLITIAKSJON: Politiet sperret av store områder på Universitetet i Oslo etter at vekteren sa han var blitt skutt og det ble funnet en bombelignende gjenstand.

Foto: D. Laabak / Tipser.no

36-åringen er siktet for falsk forklaring, trusler, falsk nødmelding og falsk anmeldelse, og ble forrige fredag varetektsfengslet i en uke med brev- og besøkskontroll.

Politiet ba under dagens høring om fortsatt fengsling for vekteren i inntil en uke med brev- og besøkskontroll, men det gikk ikke retten med på.

– Det handler om et vitne som vekteren selv har brakt inn i saken. Vi mener han kan påvirke vitnet hvis han løslates, men retten så det ikke på samme måte, forteller politiadvokat Kari Kirkhorn til NRK.

Droppet anke

Kari Kirkhorn

Politiadvokat Kari Kirkhorn mener det er fare for bevisforspillelse nå som vekteren er løslatt.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Politiet selv har så langt ikke fått snakket med vitnet, som er jobbkamerat av den siktede. Aktoren anket derfor samtlige punkt i rettens kjennelse, og ba om at anken skulle ha oppsettende virkning. Heller ikke det gikk retten med på, og aktor trakk derfor anken.

– Da ble litt av poenget med anken borte hvis han fikk gå fri i påvente av ankebehandlingen, sier Kirkhorn.

Vekteren har erkjent straffskyld for falsk forklaring, falsk nødmelding og falsk anmeldelse. Og selv om han innrømmer at det var han som plasserte en falsk bombe på universitetsområdet på Blindern, erkjenner han ikke straffskyld for trusler.

Men politiet mener at utplasseringen av den falske bomben virker mer planlagt enn slik vekteren forsøker å fremstille det. Han har forklart at han handlet panisk og aldri mente å spre frykt.

– Vi tar nå rettens avgjørelse til etterretning og jobber videre med saken ut ifra det, sier Krikhorn.

– Helt korrekt kjennelse

Trygve Staff, forsvarar for den sikta 40-åringen

Mannens forsvarer Trygve Staff sier politiet ikke har tilbakevist hans klients forklaring.

Foto: Halvor Farsund Storvik / NRK

Mannens forsvarer Trygve Staff sier hans klients har forklart seg utførlig rundt situasjonen da den falske bomben ble utplassert, og mener at forklaringen ikke er tilbakevist av politiet.

– Kjennelsen i dag er etter mitt skjønn helt korrekt, og retten har riktig funnet at det ikke er noe fare for bevisforspillelse, sier han til NRK.

I forrige uke ble det klart at Nokas-vekteren avga falsk forklaring til politiet om skytingen og funnet av en falsk bombe på Blindern natt til onsdag.

Store politistyrker rykket ut for å undersøke det man først antok var et angrep på vekteren og en ekte bombetrussel.

Mannen har i ettertid erkjent at han ble såret da han selv avfyrte skudd med en startpistol mens han var på vakt, og plasserte den falske bomben på universitetsplassen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger