Hopp til innhold

– Kan svekke tilliten til finansnæringen

Finanstilsynet vil be om en redegjørelse fra berørte bankers styrer etter nye avsløringer om skatteparadis. – Kundearrangementer av den typen som nå har kommet fram, kan bidra til å svekke tilliten til berørte banker og til finansnæringen generelt.

Morten Baltzersen

– BANKER MÅ DRIVE FORSVARLIG: – Vi er opptatt av at norske banker driver forsvarlig og har god virksomhetsstyring, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersens.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det uttaler direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersens.

Han viser til at Finanstilsynet ikke er skattemyndighet, men at de er opptatt av at norske banker driver forsvarlig og har god virksomhetsstyring.

– Det innebærer blant annet at bankene opptrer i samsvar med norsk lovgivning og lokal lovgivning i virksomhet som drives i utlandet, påpeker Baltzersen.

– Ikke legge til rette for skatteunndragelser

Det norske finanstilsynet har tilsynsansvaret for norske bankkonsern, som også omfatter tilsyn med at konsernet har tilfredsstillende styring og kontroll med hele konsernets virksomhet.

– Norske banker skal ikke legge til rette for ulovlig virksomhet, som skatteunndragelser. Det gjelder også bankenes virksomhet som drives i datterselskaper eller filialer i andre land, understreker Baltzersen.

Laster Twitter-innhold

Ber om redegjørelse fra bankene

Finanstilsynet vil nå be om en redegjørelse fra berørte bankers styrer for de forhold som er kommet fram i oppslagene om det som blir kalt «Panama Papers.»

– Innenfor rammen av det europeiske tilsynssamarbeidet vil Finanstilsynet også ta opp saken med finanstilsynet i Luxemburg, som fører direkte tilsyn med virksomheten i norske bankers datterselskap i Luxemburg, varsler finanstilsynsdirektør Morten Baltzersens.

Norske banker skal ikke legge til rette for ulovlig virksomhet, som skatteunndragelser

Direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersens

Skatteetaten ber om innsyn

Skatteetaten har opprettet dialog med sikte på å få tilgang til dokumentene som er lekket fra et advokatfirma i Panama.

– Saker som dette viser hvor viktig det er å prioritere internasjonalt samarbeid, utveksling av opplysninger og felles innsats mot skatteunndragelser. Vi ser at økonomisk aktivitet over landegrenser og bruk av skatteparadis, øker risikoen for skatteunndragelser, sier skattedirektør Hans Christian Holte.

Det å ha penger og virksomhet i utlandet, er verken er forbudt eller kriminelt, påpeker han.

– Saker som dette demonstrerer hvilke utfordringer som ligger i hemmelighold og hvor viktig det er å etablere utveksling av opplysninger på tvers av landegrenser, sier Holte.

Laster Twitter-innhold

– Må en grundig gransking til

Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Norway

Leder i Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen

Foto: Johan B. Sættem

Leder i Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, sier det er positivt at det er satt i gang en prosess med å få på plass et register over egentlige eiere. Likevel mener hun dette arbeidet går for tregt.

Det må en grundig gransking til. Her har det sviktet i mange ledd

Leder i Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen

– Vi har jo et tilsynsorgan som skal ettergå finansnæringen. Her må Stortinget stille seg spørsmål om hvordan dette kunne skje på Finanstilsynets vakt. Det må en grundig gransking til. Her har det sviktet i mange ledd, sier Sigrid Klæboe Jacobsen til NRK.

Krav om at Islands statsminister trekker seg

Vil utestenge skatteparadis-aktører

Guro Slettemark i Transparency International

Guro Slettemark, generalsekretær ved Transparency

Foto: Knut Falch / Scanpix

Guro Slettemark, generalsekretær ved Transparencys kontor i Norge, utfordrer Regjeringen på at eiendomsavdelingen i Statens pensjonsfond Utland i Luxembourg selv benytter seg av skatteparadiser.

Dette mener Slettemark gir en svært dårlig signaleffekt dersom de ønsker å komme dette fenomenet til livs.

Hun foreslår også at Regjeringen bør vurdere å utestenge aktører som opererer i skatteparadis fra anbudsrunder.

Laster Twitter-innhold

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger