Hopp til innhold

– Putins bestevenn kan skjule hans rikdommer

Bestevennen til Russlands president Vladimir Putin kan være stråmannen som skjuler milliardverdier, skriver den russiske nettavisen RBK. Men de detaljerte opplysningene kalles også for et medieangrep på den russiske lederen.

Vladimir Putin

PÅSTANDER: Opplysningene om at kretsen rundt president Vladimir Putin har tilegnet seg store verdier, blir omtalt i russiske medier.

Foto: MAXIM ZMEYEV / Reuters

En rekke internasjonale medier deltar i arbeidet med å avsløre internasjonale hemmelige finanstransaksjoner. I Norge er det Aftenposten som er eneste nyhetsmedium som deltar i avsløringene.

Det er lekkasjer fra et advokatfirma i Panama som har gjort dette mulig.

En rekke profilerte personer trekkes inn i avsløringene som handler om hemmelighold av finanstransaksjoner. Personer som blir omtalt som president Vladimir Putins nærmeste venner skal være blant dem som skjuler store pengebeløp, skriver The Guardian og flere andre medier som omtaler saken.

Russiske medier omtaler ikke saken

De russiske fjernsynskanalene omtaler ikke saken i det hele tatt, forteller NRKs korresponent i Moskva, Morten Jentoft.

– 80 % av befolkning ser på disse kanalene. Og det betyr at store deler av den russiske befolkningen er uvitende om det som foregår, firteller Jentoft.

Det vesle som har blitt formidlet om saken, har blitt fremstilt som et angrep fra vesten.

Putins bestevenn

Den russiske musikeren Sergej Roldugin er ifølge RBK president Putins beste venn. De ble kjent i ungdomstiden i byen som den gang het Leningrad, nå St. Petersburg.

Roldugin var også fadder da Putins eldste datter ble døpt.

Etter at Putin kom til makten i 1999, gikk det raskt framover med Roldugin.

Store rikdommer

Putins bestevenn står ifølge den russiske nettavisen oppført med en eierandel på 3,2 prosent i den russiske banken «Rossia».

Aftenposten skriver at det tilsvarte verdier for knappe tre milliarder kroner i 2014.

Roldugin har også vært sentral i en rekke andre selskap, blant annet innen reklame og ulike massemedier.

RBK stiller indirekte spørsmålet om Roldugin kan være stråmannen som president Putin stoler på i så stor grad at det er han som skjuler eventuelle hemmelige formuer for statslederen.

Vil ikke kommentere

Dmitrij Peskov

TAUS: President Putins talsmann Dmitrij Peskov i fortrolig samtale med sin sjef.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Den russiske presidentens talsmann, Dmitrij Peskov, sier til russiske medier at han ikke vil kommentere disse anklagene.

– Det har kommet en rekke forespørsler fra vestlige massemedier om denne saken, og alt tyder på at det nå kommer et angrep mot den russiske presidenten, sier Peskov.

Talsmannen mener at vestlige land og medier, og spesielt amerikanerne, har begynt sin propagandakrig foran parlamentsvalgene i Russland senere i år. Ifølge Peskov skal det senere være presidentvalg, og noen land skulle gjerne se at det blir et regimeskifte i Russland.

Amerikanske anklager

I januar sa den amerikanske visefinansministeren Adam Szubin at president Putin er korrupt. Han begrunnet det med at Putin har beriket sin nærmeste krets i svært stor grad ved å gi dem verdifulle statlige kontrakter.

I saken som rulles opp nå, påstås det også at en lang rekke personer rundt den russiske presidenten har blitt styrtrike på statlige kontrakter, lån og investeringer mens Putin har sittet ved makten.

Roldugin forsiktig

Den russiske avisa Novaja Gazeta fikk en kort kommentar fra Putins bestevenn, ifølge Aftenposten.

Han ble konfrontert med at han har postkasseselskaper som omsetter for milliarder av kroner i året.

– Jeg hadde forbindelser til slike forretninger for lenge siden, før perestrojka-tiden. Og så begynte det å vokse og slike ting skjedde, sa Roldugin.

Han sa også at dette er sensitive saker, og at han måtte ha tid til å vurdere det hele før han sier noe mer.

SISTE NYTT

Siste nytt