Hopp til innhold

– Dette er bare toppen av isfjellet

– Vi er overhodet ikke overrasket over disse avsløringene. Vi vet jo at bruken av skatteparadis er enormt populært. Denne avsløringen viser bare toppen av isfjellet, mener Sigrid Klæboe Jacobsen, leder i Tax Justice Network Norge.

Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Norway

– PUSLETE TILTAK: – Denne avsløringen viser hvor puslete de tiltakene norske politikere har satt i gang er i kampen mot skatteparadis, mener Sigrid Klæboe Jacobsen, leder i Tax Justice Network Norge.

Foto: Johan B. Sættem

Tidenes største lekkasje viser at kongelige, statsledere, milliardærer og kriminelle har gjemt unna milliarder i skatteparadiser.

– Det vi nå ser er et enormt omfang som dokumenterer at rike enkeltpersoner, høytstående politikere har skjult identiteten sin i skatteparadis, godt hjulpet av norsk bank. Etter vårt syn viser dette hvor mye som har sviktet i kampen mot skatteparadis, også i Norge, påpeker Sigrid Klæboe Jacobsen.

Krever rask opprydning

Tax Justice Network Norge er en allianse av 15 organisasjoner, blant andre Unio, Fagforbundet og Kirkens Nødhjelp, som alle er opptatt å avdekke skjulte eierskap.

– Det må en grundig gransking til. Her har det sviktet i mange ledd, sier Sigrid Klæboe Jacobsen til NRK.

Hun er kritisk til hvordan norske myndigheter jobber for å hindre at skattepenger forsvinner ut av landet.

I dag er det fortsatt fullt lovlig å investere anonymt i Norge og skjule sin identitet

Sigrid Klæboe Jacobsen, leder i Tax Justice Network Norge

– Denne avsløringen viser hvor puslete de tiltakene norske politikere har satt i gang i kampen mot skatteparadis er. Veldig mye mer må på plass. I dag er det fortsatt fullt lovlig å investere anonymt i Norge og skjule sin identitet. Dette må vi få ryddet opp i snarest, forventer lederen i Tax Justice Network Norge.

PANAMA-ASSETS-REVELATIONS

På kundelisten til det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca står blant annet 12 statsledere, over 100 andre politikere, 29 milliardærer og mer enn 200 nordmenn.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

Generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, sier mennesker i utviklingsland rammes hardest.

– Skatteunndragelser og kapitalflukt forsterker de økende økonomiske forskjellene i verden, påpeker hun.

Laster Twitter-innhold

NRK venter på reksjoner fra Finanstilsynet og Skattedirektoratet.

Møttes i hemmelighet

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Håkon Borud, utelukker ikke flere avsløringer.

Håkon Borud

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Håkon Borud

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Jeg vil ikke si noe om hva som kommer fremover. Det er elleve millioner dokumenter. Det er litt som å lete etter den berømte nålen i høystakken. Vi fortsetter å analysere og gjennomgå dokumenter, sier Borud til NRK.

Dokumentene kom først til Süddeutsche Zeitung, som forsto at materialet var altfor stort for avisa alene. På sensommeren i fjor møttes 100 journalister fra store deler av verden til et hemmelig møte.

Det er ikke nødvendigvis kriminelt å ha selskaper i skatteparadis

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Håkon Borud

– Vanskelig å finne pengestrømmene

– Det er ikke nødvendigvis kriminelt å ha selskaper i skatteparadis. Det kan være høyst legale formål for det, men det som er interessant er at avsløringen viser det indre liv i et advokatselskap som har spesialisert seg på å bygge selskapsstrukturer hvor det er vanskelig å finne pengestrømmene, sier nyhetsredaktøren.

Laster Twitter-innhold

Kan bli krav om nyvalg på Island

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson

Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Ifølge Borud er den største konsekvensen internasjonalt så langt avsløringen om at familien til statsministeren på Island har hatt et selskap i et skatteparadis.

– Dette er en politiker som ble valgt inn på en bølge av sinne og mistro mot utenlandske kreditorer etter finanskrisen på Island. Han vil i dag bli møtt med krav om nyvalg i alltinget. Om det vil skje gjenstår å se, sier Håkon Borud.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger