Hopp til innhold

Krav om at Islands statsminister trekker seg

I dag blir Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson møtt med krav om at han skal trekke seg og skrive ut nyvalg etter «Panama Papers»-avsløringene. I mars konfronterte SVT ham med hans tilknytning til et selskap på De britiske Jomfruøyene. Da reiste han seg og gikk.

Islands statsminister avbryter intervjuet med SVT når han blir konfrontert med opplysninger om at han skal ha skjult opplysninger om investeringer i skatteparadiser.

Over 20.000 islendinger har allerede signert et opprop der de krever hans avgang, og det er varslet demonstrasjoner foran det islandske parlamentet, Alltinget, når politikerne møtes i dag.

I går kveld slapp nyhetsorganisasjoner over hele Europa nyheter basert på lekkasjer av dokumenter om hvordan statsledere, kongelige og milliardærer har gjemt penger i skatteparadiser.

Familiearv

I dokumentene kommer det frem at Gunnlaugsson i 2007 kjøpte et selskap som senere ble en av kreditorene etter bankkollapsen på øya, skriver Aftenposten.

I den omfattende dokumentlekkasjen «Panama Papers» kommer det fram at Gunnlaugsson kjøpte selskapet Wintris sammen med kona, Anna Sigurlaug Pálsdóttir.

Wintris var registrert på De britiske Jomfruøyene, og selskapet skulle brukes til å investere konas familiearv på 80 millioner norske kroner.

Nyttårsaften 2009 solgte Gunnlaugsson sin andel i selskapet til kona for én dollar, ifølge dokumentene Aftenposten gjengir innholdet i.

Laster Twitter-innhold

Forlater intervju

I et intervju med Sveriges Television (SVT) fra 11. mars i år drar han av seg mikrofonen og forlater rommet når journalisten spør om hans tilknytning til Wintris.

Innledningsvis snakker statsministeren om at det er viktig å gjenvinne tillit til regjeringen og det finansielle systemet etter krisen landet har vært igjennom.

Men da SVTs reporter spør om han selv har noen forbindelse til skatteparadiser, får statsministeren problemer med å svare.

– Jeg, vel. Vi ... De islandske selskapene jeg har jobbet for har hatt koblinger til postboksselskaper og til om med fagforbund. Men jeg har alltid betalt skatt for mine og familiens midler. Jeg har aldri gjemt unna midler, sier han.

Deretter slipper en islandsk reporter til for å stille detaljerte spørsmål om Gunnlaugsson og konas selskap på Jomfruøyene. Da får statsministeren nok, og forlater rommet.

Misnøye

I 2013 ble Gunnlaugsson valgt til statsminister på en bølge av misnøye mot utenlandske kreditorer. Wintris var én av dem, med millioner i krav mot de kollapsede islandske bankene. Det fortalte han aldri om, verken til velgerne eller andre folkevalgte på Island.

Opplysningene finnes i interne dokumenter lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca som den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har fått tilgang til.

Dokumentene er delt med International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ og over 100 andre medieorganisasjoner. Aftenposten er eneste norske mediehus med tilgang på lekkasjen.

Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson velger å forlate intervjuet når spørsmålene om hans egne økonomiske disposisjoner begynner å bli nærgående.

Se hele SVT-intervjuet med Gunnlaugsson.

SISTE NYTT

Siste nytt