Hopp til innhold

– Jehovas vitner kaller inn tenåringsjenter til sexavhør

«Fikk du orgasme»? «Var det analsex?» Det måtte 15 år gamle jenter svare på fra ledere i Jehovas vitner, forteller de. – Et psykisk overgrep, mener psykolog.

En anonym kvinne forteller om sex-avhør i Jehovas vitner

En anonym kvinne forteller om sexavhør i Jehovas vitner. – Det var en fæl situasjon, sier hun.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

NRK.no har i en serie saker satt søkelyset på Jehovas vitners indre justis, som ifølge kilder med lang fartstid og sentrale verv fører til at overgrep dysses ned. Deres egen domstol, «Det dømmende utvalg» håndhever regelverket.

En kvinne i 20-årene forteller hvordan hun i detalj måtte beskrive sexdetaljer til tre eldre menn i menigheten da hun var 15 år gammel.

– Det holdt ikke å si at vi hadde hatt oralsex. Jeg måtte i detalj beskrive at jeg sugde han, at jeg tok hånden min på penisen hans og at han slikket meg. Jeg følte meg som verdens mest syndige menneske, sier kvinnen med skjelvende stemme.

NRK.no har snakket med flere uavhengige kilder som beskriver den samme fremgangsmåten ledere i Jehovas vitner bruker for å avgjøre hvor stor synd en ung kvinne har begått fordi hun har hatt sex før ekteskap.

– Avhørt av tre eldre menn

Kvinnen er fortsatt med i Jehovas vitner og stiller derfor anonymt i frykt for å bli utstøtt.

Anklagen mot henne var umoral. Hun hadde eksperimentert seksuelt med kjæresten sin, og hadde selv varslet lederne i menighet som følge av skamfølelsen.

–Jeg møtte alene opp i menighetslokalet, «Rikets sal». Her møtte jeg tre menn mellom 50 og 60 år. Alle tre var venner av familien, og en av dem var en jeg ofte traff privat.

I en halvsirkel rundt henne skulle de komme til bunns i hva som hadde skjedd mellom den 15 år gamle jenta og kjæresten hennes.

De seksuelle handlingene måtte beskrives i detalj.

Spørsmålene var blant annet: «Var det penetrering?», «Hadde de hatt analsex?»

LES OGSÅ: – Jeg ble seksuelt misbrukt av en leder i Jehovas vitner

Ifølge kvinnen så de tre mennene alvorlig på saken. De bladde frem i bibelen for å vise hva det sto om sex utenfor ekteskapet.

– Fryktet utstøtelse

– Jeg måtte selv lese bibelteksten. Etter en stund måtte jeg ut på gangen, mens de avgjorde straffen min. De fortalte at det jeg hadde gjort var grunn nok til å bli utstøtt.

Hun forteller at hun satt på gangen i rundt 15 minutter.

– Jeg fryktet at jeg ville bli utstøtt. Jeg følte skam, og tenkte at jeg hadde skuffet Jehova. Jeg var ikke en sann tjener.

Etter hvert fikk kvinnen slippe inn til de eldste igjen, forteller hun.

– Jeg fikk noe som heter privat refs. Jeg fikk ikke svare på spørsmål under bokstudiet, lese på møter eller holde taler på tre måneder. Jeg måtte også få veiledning.

– Hvordan var det å treffe igjen de eldste som avhørte deg?

– Det var rart å snakke med dem i ettertid. De visste om mange intime detaljer. De har taushetsplikt, men mange følger den ikke.

Bo: Jeg ble misbrukt: (artikkelen fortsetter)

Bo Juel Jensen sier at han ble holdt sperret inne mens overgrepene pågikk.

Bo Juel Jensen forteller om overgrep da han vokste opp i Jehovas vitner.

Kvinne: – Brukte mange år på å bearbeide utspørringen

En kvinne i 40-årene forteller at lederne i menigheten stilte detaljerte spørsmål om sexlivet hennes da hun ble innkalt for umoral.

– Jeg var 15 år gammel, da jeg ble kalt inn til Jehovas vitners egen form for domstol, «Det dømmende utvalg», anklaget for umoral.

– De spurte hvor mange jeg hadde ligget med. De ville vite om jeg hadde fått orgasme og hvilken sexstilling vi hadde brukt. Det var ydmykende.
Hun måtte ofte møte de tre mennene under møter i menigheten.

– Hvorfor ville de ha så detaljerte beskrivelser?

– De ønsket å kartlegge hvor syndig jeg var og hvor mye jeg angret. De kunne vært fedrene mine alle tre. Jeg brukte flere år på å bearbeide utspørringen, sier kvinnen.

Hun lovet mennene ikke å «bedrive mer umoral».

– Jeg følte alltid masse skam, så jeg ville tilbake til menigheten for å slippe unna skammen.

Kvinnen forteller at de i menigheten lærte om hor og umoral, mens at sex ikke var et tema.

– Jeg skjønte først etter mange år hvor ydmykende det var å sitte der og svare på disse spørsmålene.

Ekspert: – Blir et sjokk for vedkommende

Ifølge den danske psykologen Tue Toft er gravingen i sexdetaljer hos unge kvinner en form for psykisk overgrep. Toft har jobbet mye opp mot tidligere Jehovas vitner i Danmark.

Tue Toft

Psykolog Tue Toft mener gravingen i sexdetaljer er et psykisk overgrep.

Foto: Psykologhuset Odense

– I den alderen har man begynt å eksperimentere seksuelt, men knapt sortert tankene og følelsene rundt det i sitt eget hode ennå. Så skal man bli utspurt av en leder om dette, en autoritet som kan virke skremmende. Man kjenner personen fra menigheten, denne personen har makt over vedkommende i kraft av sin posisjon i miljøet, sier han.

Han mener at lederne i Jehovas vitner, de eldste, gir seg selv rett til å spørre en ung kvinne ut om ting hun ikke er rede til å snakke om.

– Det blir et sjokk for vedkommende. Resultatet blir at man sitter igjen med skam og skyldfølelse, man lurer på om man formulerte seg riktig, tenker at de så skremmende ut, hva gjør jeg nå.

Han mener fremgangsmåten fører til skamfølelse for dem som blir utsatt for utspørringen.

– Man sitter igjen og føler frykt og skam, fordi man blir fortalt at det er slik de verdslige tenker, og slik skal ikke vi tenke. Alt omkring seksualitet i vår verden er for Jehovas vitner innhyllet i skyld og skam, sier Toft.


– Krenker Jehova

Den hemmelige "eldsteboken" i Jehovas vitner

Den hemmelige regelboken 'eldsteboken'.

Foto: Skjermdump

Ifølge en hemmelig regelbok i Jehovas vitner som NRK har fått tilgang til, står det at løs adferd og sex utenfor ekteskap er en ugjerning som krever en juridisk avgjørelse. Sex utenfor ekteskap er grunn til å bli utstøtt.

Jehovas vitner skiller mellom det de kaller «porneia» og sex. Porneia innebærer berøring av kjønnsorganer, oralsex og analsex mellom ugifte. «Porneia» innebærer ikke vaginal penetrering eller orgasme, ifølge boka.

Videre står det at i alle saker som involverer «porneia» er det opp til den juridiske komiteen å vurdere fakta i hvert enkelt tilfelle.

Løssluppen adferd reflekterer i en lite respektfull holdning, hensynsløshet, og det er en alvorlig krenkelse av Jehova, heter det videre.

Jehovas vitner: – Skal unngå nærgående spørsmål

Ifølge pressetalsmann i Jehovas vitner, Tom Frisvold, er Jehovas vitner tydelig på at det ikke skal stilles for nærgående spørsmål.

– Er det nødvendig å spørre om kvinner fikk orgasme og om hun ble penetrert?

Tom Frisvold i jehovas vitner

Tom Frisvold er pressetalsmann Jehovas vitner.

Foto: Bjørn Mikkelsen / Enebakk avis

– Boken er svært tydelig på at man skal unngå spørsmål som er for nærgående og private når man skal ta stilling til om en person har begått handlinger som har betydning for om han eller hun kan fortsette å være medlem av menigheten.

– Har du forståelse for at kvinner finner det ubehagelig at tre menn stiller spørsmål om dette?

– Hvis noen har følt ubehag i slike situasjoner så er det beklagelig.

– En kvinne forteller at da hun skulle inn til et avhør etter anklager om umoral måtte hun spørres ut av tre menn hun kjente godt. Er dette praksis?

– Hvis et medlem av menigheten, kvinne eller mann, kommer i en situasjon som gjør det nødvendig å vurdere om vedkommende kan fortsette å være medlem av menigheten, vil dette avgjøres ved at personen har et avklarende møte med tre av menighetens tilsynsmenn.

AKTUELT NÅ