KrF: Jehovas vitner må rydde opp

Partiet som selv legger et kristent verdisyn til grunn for sin politikk ber nå Jehovas vitner rydde opp i det interne regelverket som krever to vitner i overgrepssaker.

Dagrun Eriksen

Nestleder i Kristelig Folkeparti Dagrun Eriksen reagerer på at det interne regelverket til Jehovas vitner krever minst to vitner i overgrepssaker.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jehovas vitner bør virkelig gjennomgå regelverket med tanke på hvordan de best kan beskytte barn, sier nestleder i KrF, Dagrun Eriksen til NRK.no.

Hun reagerer på det interne regelverket til Jehovas vitner som krever minst to vitner i overgrepssaker som NRK.no har satt søkelyset på.

– Det går ikke an, det finnes ikke vitner i overgrepssaker. Jeg husker det var snakk om to vitner-regelen på starten av 90-tallet. Jeg blir veldig trist og overrasket over at det regelverket fortsatt gjelder. Jeg håper trossamfunnet forstår dette er et regelverk de ikke er tjent med, sier Eriksen.

Har du tips eller innspill til saker om Jehovas vitner? Kontakt våre journalister her.

– Gir signal om hva som er akseptabelt

– Jehovas vitner fremholder at dette er et regelverk, kun til internt bruk. Er det problematisk?

– Et godt internt regelverk er forebyggende og gir et signal om hva som er akseptert og ikke akseptert. Et godt regelverk gir også mer åpenhet. Det viktigste for barn som blir utsatt for overgrep er at det er mulighet for å si ifra, og at ledere i organisasjoner gjør alt de kan for å redusere konsekvensene for barna, sier hun.

– Hva vet norske politikere om lukkede trossamfunn?

– Norske politikere vet ikke så mye mer enn det som kommer frem i mediene. Det er ikke politikernes oppgave å være detaljorientert rundt dette. Det som er viktig er at trossamfunnene følger norsk lov.

LES OGSÅ: Kan være i strid med straffeloven

Eriksen har ikke tro på at trusler om å fjerne statsstøtten vil være et middel for å rydde opp.

– Det er viktig at det ikke er politikerne, men Jehovas vitner som må rydde opp. Det er viktig at media er med på å avdekke hva som skjer, slik som i denne saken. Denne opprydningen er tatt i flere organisasjoner og trosmiljøer, slik at man vet hvordan overgrep skal håndteres hvis det skjer.

– Det verste med regelverket at det kan gjøre at mennesker som har blitt utsatt for overgrep ikke får en ordentlig behandling og blir tatt på alvor, sier hun

– Overgrep dysses ned

Tidligere Jehovas vitne-ledere forteller til NRK.no at indrejustisen i trossamfunnet kan føre til at overgrep dysses ned.

LES OGSÅ: Jeg ble seksuelt misbrukt i Jehovas vitner

– Så lenge det hersker et hemmelighold og en lydighet vil et slikt miljø trekke til seg overgripere. Det vil være mulig for overgripere å utøve sine forbrytelser mer uhindret i slike miljøer, sier en kilde i Jehovas vitner som tidligere har vært en lederskikkelse i menigheten, en såkalt «eldste».

Han forteller at Jehovas vitner er opptatt av at menigheten holdes «ren», og at de derfor dysser ned overgrep.

Tom Frisvold i jehovas vitner

Tom Frisvold i Jehovas vitner.

Foto: Bjørn Mikkelsen / Enebakk avis

Pressetalsmann i Jehovas vitner i Norge, Tom Frisvold, avviser at overgrep dysses ned i Norge.

– Våre retningslinjer er klare og entydige. Anklager om seksuelle overgrep skal meldes til politiet umiddelbart, skriver Frisvold en i e-post til NRK.no.

LES: Hele tilsvaret fra Jehovas vitner

– Ingen handling uten to vitner

Den hemmelige "eldsteboken" i Jehovas vitner

Den hemmelige 'eldsteboken' i Jehovas vitner.

Foto: Skjermdump

NRK.no har fått tilgang til den hemmelige regelboken «eldsteboken». NRKs kilder beskrives boken som et oppslagsverk og en bibel for menighetens ledere.

Boken, som heter «Shepherd–The Flock of God» fra 2010, samt utfyllende tilleggsbrev legger blant annet føringer for hvordan man skal håndtere mistanker om overgrep internt i trossamfunnet:

  • Ingen handling kan foretas dersom det ikke er to eller tre vitner til en ugjerning
  • To ledere skal etterforske saken dersom en «ugjerning» ikke er etablert
  • Overgrepsanklager og informasjon om overgripere skal lagres i menighetens hemmelige arkiv
  • I overgrepssaker skal hovedkontoret kontaktes, men det står ingenting om å varsle politiet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger