Hopp til innhold

– Ingen mer human asylpolitikk

SV-leder Kristin Halvorsen sier det var Norges behov for arbeidskraft, og ikke hjertevarme, som har styrt prosessen som har ført til at regjeringen endrer reglene for arbeidsinnvandring.

Video SV-press på regelendring

SV-leder Kristin Halvorsen hadde håpet Amelie-saken skulle føre til en mer human asyl- og flyktningpolitikk, men slik ble det ikke, sier hun.

– Det er nok mange som har hatt forhåpninger om at man nå skulle se en mer human og menneskelig asyl- og flyktningpolitikk, deriblant jeg, men det er det altså ikke flertall for, sa Kristin Halvorsen i Politisk kvarter i dag.

I dag offentliggjorde regjeringen at den endrer reglene for arbeidsinnvandring. Brudd på utlendingsloven fra asylsøkere skal ikke være til hinder for å få behandlet søknad om arbeidstillatelse.

– Overrasket over streng asylpolitikk

I Maria Amelies tilfelle betyr det at hun må ut av Norge, men kan søke om arbeidstillatelse så snart hun har pass eller andre nødvendige indentifikasjonspapirer i orden.

– Hun har fått avslag på sine søknader om asyl. Dermed skal hun, som alle andre som får avslag, returneres til det landet hun kommer fra. Avhengig av at hun får de nødvendige papirene, kan hun deretter søke om arbeidstillatelse og komme tilbake til Norge, sier SV-leder Kristin Halvorsen.

SV har jobbet hardt for at Maria Amelie skulle få bli i Norge, og at man skulle kunne finne en løsning uten at hun måtte ut av landet.

– Men her er det ikke hjertevarme, men Norges behov for arbeidskraft som har styrt beslutningen?

– Det er helt riktig. Jeg tror veldig mange egentlig har blitt ganske overrasket over hvor streng asyl- og flyktningpolitikk Norge faktisk har, sier Halvorsen.

Løsning for de mest ressurssterke?

Dette kan velgerne takke seg selv for, mener hun.

– Den saken ble avklart ved valget, da 80 prosent av velgerne stemte på partier som vil ha en streng asyl- og flyktningpolitikk. Det er ikke endret med denne saken, sier Halvorsen.

Det gjenstår fremdeles arbeid med finjussen, og det er ikke klart hvilke kriterier som skal avgjøre hvilke personer som skal omfattes av regelendringen.

– De nærmere avgrensningene må vi komme tilbake til, sier SV-lederen.

– Så her har man funnet en løsning for de aller mest ressurssterke papirløse?

Det er arbeidsinnvandringssporet som er fulgt i denne saken, ikke spørsmålet om asyl- og flyktningpolitikk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon for Maria Amelie i Oslo

SV-leder Kristin Halvorsen kaller engasjementet for Maria Amelie-saken for en «nasjonal mobilisering». Her fra en demonstrasjon utenfor Justisdepartementet i Oslo.

Foto: Helge Carlsen / NRK

SV-fall på meningsmåling

Til tross for SV kamp i regjeringen for å bruke Amelie-saken som brekkjern for en mer human asyl- og flyktningpolitikk - og til tross for det Kristin Halvorsen kaller «nasjonal mobilisering» omkring denne saken - gjenspeiles ikke støtten til SVs politikk på meningsmålingene.

SV får bare 4,5 prosent oppslutning på Sentios siste måling. Det er et fall på 1,5 prosentpoeng, og den laveste oppslutningen for partiet siden Sentio startet sine meningsmålinger.

Målingen er tatt opp i perioden fra dagen da Maria Amelie ble pågrepet til mandag denne uken, skriver Dagens Næringsliv.

– Alle vet nå at SV ønsker en mykere politikk på asyl- og flyktningområdet, men det er likevel ikke sånn at velgerne flokker seg rundt oss for å få til det. SV kan ikke ordne opp hvis mange har stemt på en annen politikk, sier Halvorsen.

Samtidig som SV faller, går Arbeiderpartiet frem 1,9 prosentpoeng til 28,8 prosent på den samme målingen.

SV-lederen skal i dag møte partiets landsstyre. Samtidig har SV-veteran Stein Ørnhøi tatt til orde for at SV må vurdere sin regjeringsdeltagelse hvis man ikke får endret reglene rundt asylpolitikken.

Rolf Reikvam, tidligere stortingsrepresentant for SV, har sagt at SV kanskje har nådd smertegrensen.

– Hva svarer du dem som tar til orde for at SV ikke hører hjemme i en regjering som fører en så hard asylpolitikk?

– At i det øyeblikket et rødgrønt flertall og et regjeringssamarbeid mellom Ap, SV og Sp går i oppløsning, står Arbeiderpartiet fritt til å søke flertall for den politikken de måtte ønske, med Høyre i det ene øyeblikket og Frp i det andre. Det blir ikke noe mer human asylpolitikk av det, svarer Halvorsen.

AKTUELT NÅ