Hopp til innhold

193 sendt hjem i skyggen av Amelie

Bare mens papirløse Maria Amelie satt på Trandum, ble rundt 70 mennesker sendt ut av Norge.

Mary (4)

Fire år gamle Mary får nå kun snakke med pappaen sin på telefon fra Nigeria.

Foto: Privat

I dagevis fulgte presse og støttespillere med og holdt vake utenfor transittmottaket på Trandum. Men faklene har ikke lyst opp hele bildet.

Fem til Russland

I løpet av årets to første uker ble 193 mennesker tvangsreturnert fra Norge. Fem av dem er sendt til Russland, landet som Maria Amelie, eller Madina Salamova som hun egentlig heter, frykter mest av alt.

Mange av dem som er returnert, har familie igjen i Norge, og flere av dem var barn.

– Det er blant annet en stor gruppe mennesker som er transportert tilbake til Irak. Her er det mange barnefamilier, og med barn som har vært veldig lenge i Norge, sier Ingrid Wirum, sjef i Politiets Utlendigsenhet.

Nederst i saken kan du se en fullstendig oversikt over hvilke land de 193 personene er sendt til i 2011.

Målet er at politiet skal uttransportere 4600 personer i løpet av året, på nivå med fjoråret. Per i dag ligger de foran skjema, og det kan ligge an til rekord. Amelie-saken er én av mange.

Mary (4)

Mary (4) har reagert med sinne og en «utrøstelig tristhet» etter at pappaen hennes ble sendt til Nigeria, forteller Marys mor.

Foto: Privat

– Naturligvis er hun ikke alene. Det er mange personer som er verre stilt enn henne, og det er et kjempeparadoks, sier statssekretær i justisdepartementet, Pål Lønseth.

To år uten pappa

I Trondheim sitter fire år gamle Mary og mamma Lise (28). Frem til november i fjor var familien komplett. Da bodde også pappa Jusus (31) sammen med dem.

For to år siden ble livet snudd på hodet for den lille familien.

– Utvisningsvedtaket fikk Jusus 20. april 2009 – på bursdagen min. Det var helt surrealistisk. Livet har vært helt uforståelig siden da. Jeg trodde menneskerettighetene hadde forrang i forhold til norsk lov. Men det kan virke som om innvandringspolitiske hensyn går foran hensynet til barna. Men vi må bare forholde oss til det. Dette er vår virkelighet, Jusus er utvist i to år, sier Lise til NRK.

Hun ønsker ikke å stå frem med fullt navn av hensyn til datteren.

Lise møtte nigerianske Jusus i Norge etter at han hadde vært på flukt siden han var 16. Sammen fikk de datteren Mary, som nå er fire år.

Nå er Jusus sendt tilbake til Nigeria, syv år etter at han kom til Norge, mens hans samboer og datter sitter igjen.

– Jeg er så ærlig jeg kan med datteren vår Mary. Hun er så lei seg, pappaen hennes er jo ikke her lenger. Jeg sier at det ikke er for alltid, og at pappa skal komme og bo sammen med oss igjen. Det må jeg jo håpe, for det har vi ingen garanti for, sier Lise.

«Utrøstelig tristhet»

Lise er blant dem som har opplevd at norske myndigheter har splittet familiene deres. Og lar småbarn vokse opp uten en av foreldrene tilstede.

– Jeg synes det er helt horribelt. Jeg skjønner at det er tøft for dem som behandler de mange tusen asylsøknadene hvert år, å tenke på alle enkeltpersonene som står bak søknadene. Men det er faktisk menneskeskjebner det er snakk om, det er ikke bare paragrafer, sier Lise.

Den eneste kontakten den nå fire år gamle datteren har med sin far er gjennom telefon.

– Vi ringer ikke hver dag lenger. 3 ganger i uken har vi redusert det til, for å skåne vår datter. Både pedagogen og mammaen i meg skriker at dette er feil, men fornuften forteller meg at det må bli slik. For nå har sinnet hennes fått selskap av en utrøstelig tristhet. Det er savn, sorg og en 4-åring som ikke har mulighet til å sette ord på alle de følelsene hun har inni seg, skriver Lise i et blogginnlegg.

Vekket midt på natten

Uken før Amelie ble hentet av fem politimenn utenfor Nansenskolen på Lillehammer, ble irakiske Diar Same Saleh og hans høygravide kjæreste vekket midt på natten.

– Klokka 4 på natten kom sju politimenn inn på soverommet og arresterte den gravide kona mi og datteren min. Jeg trodde ikke dette kunne skje i Norge, jeg er fortsatt i sjokk. Selv Saddam ville ikke gjort det på den måten, sier Saleh til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Diar Same Saleh

Diar Same Salehs gravide kone og hans fire år gamle datter ble tvangsretunert til Irak. – Selv ikke Saddam hentet kvinner og barn midt på natten, sier Saleh.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

24 timer senere satt kjæresten og datteren på flyet til Bagdad, der de fikk 200 dollar til en bussbillett som fraktet dem 800 kilometer lenger nord i landet.

– Jeg bønnfalt politimennene om å ta med meg også, men de nektet, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.

Faleh kom til Norge i 2002 og fikk opphold to år senere. Mens han bodde på Gol, møtte han henne han kaller kona si. De giftet seg aldri, men sammen fikk de i 2007 en datter. Litt senere samme år fikk kjæresten avslag på sin asylsøknad.

Hun er nå gravid i syvende måned. Hun rømte i sin tid fra Irak etter at familien hennes ble drept og onkelen ville gifte henne bort til en fetter, forteller Saleh. Det er denne familien hun nå er sendt tilbake til.

– Alt vi ønsket var å leve fredelig og være en familie. Datteren min snakker norsk og går i barnehagen her på Gjøvik. Nå gjemmer kona mi seg i Irak, og alt jeg vil er å reise ned til henne, sier Saleh, som frykter at han ikke får sett familien sin på to år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Diar Same Salehs datter Dima

Salehs datter Dima gikk i barnehage på Gjøvik.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Sendes ut daglig

Igjen i Norge sitter også Maria Amelie og venter på sin retur til Russland. Hennes advokat, Brynjulf Risnes sier vi aldri kan garantere at de 193 som allerede er sendt ut, ikke er utsatt for like dårlig skjønn som mange mener er tilfellet i Amelie-saken.

– Det Amelie-saken så helt åpenbart viser, er at det ikke bare er gjort feil i denne saken, men de hensynene som loven har bedt myndighetene å legge vekt på. Som hensyn til barn og hensynet til at man mister kontakten med hjemlandet legges altfor lite vekt på, sier Risnes.

Da Politiets Utlendingsenhet regnet ut hvor mange som var sendt ut i løpet av årets to første uker, kom de til 193 personer. Men også denne uken sendes det ut mennesker fra Norge. Tirsdag lettet et fly fra Gardermoen med rundt 15 nigerianere om bord, og i dag vil minst en person bli pågrepet og sendt tilbake. Dermed er over 200 mennesker sendt ut av Norge i løpet av årets 19 første dager.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dublin-avtalen går ut på at det første landet en asylsøker kommer til, er forpliktet til å behandle asylsøknaden. Gruppen «Dublin» er derfor asylsøkere som er returnert til det europeiske landet de først kom til.

Gruppen «Ikke asyl» er personer som har brutt norsk lov, for eksempel Utlendingsloven.

Les Radiodokumentarens møte med de papirløse:

AKTUELT NÅ