– I en verden med for lite mat er det helt forkastelig

Senterpartiet mener det er galskap at butikkene selger kjøtt på billigsalg, og krever en storstilt holdningsendring. Fremskrittspartiet mener dagens ordning fungerer godt.

Matinspektører tester kjøtt i Besançon, Frankrike

Mange matbutikker dumper prisen på kjøtt for så å gå i tap, og i noen perioder selges utvalgte kjøttprodukter til under innkjøpspris. Bildet er fra et supermarked i Besançon, Frankrike.

Foto: SEBASTIEN BOZON / Afp

– Det blir for galt når du kjøper ribbe til 19,90 og bruker det til dyrefôr. Det ødelegger statusen til varene. Og i en verden med for lite mat er det helt forkastelig, sier Heidi Greni, stortingspolitiker i Senterpartiet.

Heidi Greni

Heidi Greni sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget for Senterpartiet.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Hun reagerer sterkt på at butikkene dumper prisene på kjøtt som lokkemiddel til kundene for så å selge kjøttet med tap.

Sjefen for Bunnprisbutikkene sier til NRK at de føler seg tvunget til å selge kjøttet på billigsalg og lar andre varer subsidiere inntektstapet. Senterpartiet mener det er uholdbart.

– Alternativet er kjøttdumping

Rødt kjøtt er i tillegg årlig subsidiert gjennom statsbudsjettet.

Oskar Grimstad

Oskar Grimstad, miljø- og klimapolitisk talsperson i Frp.

Foto: Terje Reite / NRK

Oskar Grimstad, klima- og miljøpolitisk talsperson i Frp, ser ingen uheldige sider ved å subsidiere kjøtt.

Jeg syntes det er viktig at folk får billig og godt kjøtt. Alternativet er å dumpe det i utlandet. Forbrukerne er skattebetalere som har vært med på subsidiere bonden og slik får en betaling tilbake, sier Grimstad.

Han understreker at butikkene totalt sett tjener på å selge kjøtt med tap.

Fjernet 3 for 2

Greni i Senterpartiet mener både forbrukerne og butikkjedene må være mer oppmerksomme på kjøttdumpingen, og viser til 3 for 2-tilbudene som butikkene etter hvert forstod at førte til mer matkasting. Sammen tok butikkene grep om å gå vekk fra ordningen.

– Butikkene klarer ofte å løse utfordringer om de sammen blir enige om det, sier Greni.

Grimstad i Frp rister på hodet over Senterpartiet. Han frykter et prispoliti som går inn i butikkene og detaljstyrer varer og priser.

– Folket vet selv hvilke varer som gode og sunne, og trenger ikke bli fortalt hva de skal spise. Det er hinsides alle fornuft når Senterpartiet vil tilrettelegge og styre folkets matvaner. Det blir helt meningsløst, sier Grimstad.

– Kjøtt ut av proporsjoner

Miljøpartiet de Grønne foreslår i sitt alternative budsjett å dempe kjøttbruket, gjennom å fjerne moms på frukt, grønt og økologisk mat, og heve momsen på kjøttvarer som ikke er økologiske.

Og i likhet med Sp mener MDG det er nødvendig med en storstilt holdningsendring.

– Forbrukerens holdninger er nøkkelen for å få ned kjøttforbruket, og det påvirkes både av reklame, kultur og politiske virkemidler, sier Lan Marie Nguyen Berg, MDGs førstekandidat i Oslo.

Hun viser til FN som er tydelig på at økende kjøttforbruk i vestlige land er en av de store klimagasskildene og en stor trussel mot natur og global matforsyning, og mot folkehelsa i land med høyt kjøttforbruk, som Norge.

– Dette er et symptom på at vårt forhold til kjøtt i Norge har kommet helt ut av proporsjoner. Kjøttdumping, som dette i realiteten er, undergraver både matprodusentene, miljøet og folkehelsa, sier Berg.

Lan Marie Nguyen Berg

Lan Marie Nguyen Berg, førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Oslo.

Foto: CF-Wesenberg

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger