Hopp til innhold

Selger kjøtt med tap

– Kjøttsalget går i minus, forteller Bunnpris-sjef Christian Lykke. En av dagligvarebutikkenes viktigste lokkevarer er kjøtt på billigsalg. Nå ber Fremtiden i våre hender om forbud mot å selge mat med tap.

Kjøtt

Hver sommer har kjedene tilbud på sommerkoteletter. Hva som er prisen fra leverandør er hemmelig, men ofte selges de til lave priser som ikke fører til fortjeneste.

Foto: Jayme Halbritter / Scanpix/AP

Rødt kjøtt er en vare som allerede er kraftig subsidiert over statsbudsjettet. I tillegg bruker butikkene billig kjøtt som lokkevare og lar andre matvarer subsidiere kjøtt som selges med tap.

Christian Lykke

Christian Lykke føler seg tvunget til å selge kjøtt billig, fordi alle andre dagligvarekjedene bruker kjøtt som lokkevare.

Foto: Morten Andersen / NRK

– I snitt går vi i minus på kjøtt, sier sjef i Bunnpris-kjeden, Christian Lykke.

Lykke sier kjeden i snitt har 15 prosent fortjeneste på kjøtt, mens driftskostnadene i snitt ligger på 21 prosent – altså går kjøtt som varegruppe i minus. I noen perioder selges utvalgte kjøttprodukter til under innkjøpspris.

Ser du noen uheldige sider ved at kjøtt er kunstig billig?

– Vi ønsker ikke denne situasjonen. Bunnpris skulle gjerne solgt ribba litt dyrere, av respekt for maten, men det er ikke så enkelt å bryte ut av det. Den første som bryter ut av det vil tape penger, sier Lykke.

– Kjøttproduksjon og kjøttforbruk er forholdsvis miljøutfordrende for å si det mildt, sier Lykke. Og ifølge Lykke har alle dagligvarekjedene dårlig inntjening på kjøtt.

Når Bunnpris selger kjøtt med tap setter de opp prisene på andre varer, blant annet potetgull og godteri.

Vil ha forbud mot å selge kjøtt med tap

Arild Hermstad i Framtiden i våre hender

– Kjøtt har en uforsvarlig lav pris, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender

Foto: Meek, Tore / Scanpix

En effektiv løsning, vil være et forbud mot salg av mat med tap. Det finnes allerede i Belgia, Frankrike, Luxembourg, Spania og Portugal, som har forbud, sier Arild Hermstad, leder i Fremtiden i våre hender.

– Hvis man hadde betalt den reelle prisen, så hadde kjøttkonsumet gått ned. Det hadde vært bra for miljøet og for folkehelsa, mener Hermstad.

Frankrike og Irland er blant landene som forbyr å selge mat med tap. Det har gitt skjulte rabatter og høyere inntjening for kjedene og maten blir dyrere. Er ikke det problem?

– Man må finne virkemidler mot utilsiktede konsekvenser. Kjøtt har i dag en uforsvarlig lav pris, sier Hermstad.

Også Bondelaget mener at det ikke skal være lov å ha lokkepriser på mat.

Advarer mot forbud

Selv om Bunnpris-sjefen erkjenner at billig kjøtt ikke er uproblematisk, advarer han mot et forbud. Muligheten til å selge billige kampanjevarer, gjør at den lille kjeden klarer seg i kampen mot de tre store kjedene.

– Det skaper en dynamikk i konkurransen. Da kan mindre aktører som oss konkurrere mot de store, selv med dårligere innkjøpsvilkår, sier Lykke.

Et forbud mot å selge mat med tap møter også motstand i Norgesgruppen, landets største matvarekjede, for også de bruker kjøtt som lokkevare.

– Det er riktig av vi i enkelte perioder selger kjøttprodukter med tap. For kundene våre er kjøtt en viktig varegruppe, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk i Norgesgruppen.

Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk i Norgesgruppen.

– Det er lønnsomt å selge kjøtt med tap fordi det trekker kunder, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk i Norgesgruppen.

Foto: Norgesgruppen

– I sum er det lønnsomt å selge kjøtt med tap fordi det trekker kunder, sier Gultvedt.

Norgesgruppen er også skeptiske til et enhver regulering av prisene og Gultvedt mener kundene vil tape på et forbud.

AKTUELT NÅ