Hopp til innhold

– Dårlig for Norge men bra for resten av verden

Atomavtalen med Iran kommer til å gi mer olje og lavere oljepris. Det er dårlig nytt for en norsk oljeindustri som allerede sliter.

Torbjørn Kjus er oljeanalytiker i Dnb

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB sier atomavtalen med Iran legger ytterligere press på norsk oljerelatert industri.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– For verden er avtalen en gladsak, for Norge vil jeg si at det ikke er det.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DnB har sett oljeprisen tikke sakte men sikkert nedover etter at det ble klart at Iran og verdens stormakter har blitt enige om en atomavtale.

Årsaken er at avtalen åpner for at Iran kan selge olje internasjonalt. Det betyr mellom 600 og 800 000 flere fat olje på det internasjonale markedet neste år i forhold til i år. Det igjen betyr lavere oljepris, og det er dårlig nytt for den oljeavhengige økonomien i Norge.

Det gjør at dagens avtale er alt annet enn en gladsak for norsk økonomi og norsk oljeindustri.

Gladsak for mer enn 6 milliarder mennesker

For resten av verden er situasjonen en annen.

Thina Saltvedt

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier Oslo Børs vil reagere negativt på Iran-avtalen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Jo lavere oljepris jo bedre er det for resten av verden. De oljeeksporterende landene utgjør rundt 740 millioner mennesker. For disse er avtalen dårlig nytt. Resten av verden, som nyter godt av lavere oljepriser, utgjør mer enn 6,3 milliarder mennesker. Det er ni-gangern i forhold til oljeeksporterende land. Derfor er det en gladsak for verden, sier Kjus.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets er enig i at avtalen med Iran vil gjøre det tøffere for norsk oljeindustri fremover.

– For Norge betyr avtalen to ting; at norsk oljeindustri får økt konkurranse fra en billigere produsent, og nye muligheter for norske oljeselskaper og leverandørindustrien til å komme inn på det iranske markedet, sier Saltvedt.

Førstnevnte fordi Iran vil helle mer olje på et marked som allerede renner over, sistnevnte fordi oljeindustrien i Iran kan trenge norsk kompetanse for raskt å komme på beina.

Nytt fall i oljeprisen

Nyheten om atomavtalen fikk umiddelbare virkninger i markedet.

– Sannsynligvis vil dette gjøre at oljeprisen faller noe. Det har vi sett i morgentimene, men det har den også gjort siden første juli da den første forhandlingsfirsten gikk ut. Det betyr at det også kan få en negativ effekt på Oslo Børs. Halvparten av denne børsen er knyttet opp til energi, og mye er olje, så de pleier å reagere negativt når oljeprisen faller, sier Saltvedt.

Kjus mener endringene ville vært mer dramatiske, ved at oljeprisene hadde økt, dersom det ikke hadde blitt en avtale.

– Det ser ut som det er denne avtalen markedet responderer i dag, men jeg tror ikke vi får se en stor nedside i forhold til det vi ser nå. Avtalen var forventet, sier Kjus.

AKTUELT NÅ