NRK Meny
Normal

Skal være enige om sanksjonslettelse for Iran

TEHERAN, IRAN (NRK): Iran og de seks internasjonale stormaktene er blitt enige om en foreløpig avtale om sanksjonslettelse for Teheran, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AP.

Iran og de seks internasjonale stormaktene skal ha blitt enige om en foreløpig avtale om sanksjonslettelse for Iran.

NRKs korrespondent Kristin Solberg betegner enigheten om sanksjonslettelse for Iran som et viktig skritt på veien mot en langsiktig avtale om Irans atomprogram. Det er imidlertid flere punkter som gjenstår før en avtale er på plass. – Det er viktig at begge sider kommer fra forhandlingene med æren og verdigheten i behold, sier hun.

Enigheten er et viktig skritt på veien mot en langsiktig avtale om Irans atomprogram, ettersom det har vært stor uenighet om hvilke sanksjoner som skal lettes, og når de skal lettes.

Foreløpig er enigheten ikke bekreftet fra offisielt hold, og dokumentet skal ennå ikke være signert, men ifølge diplomater har eksperter fra begge parter blitt enige om dokumentet.

Partene hadde opprinnelig satt seg som mål å bli enige om en langsiktig avtale innen 30. juni, men forhandlingene ble forlenget til tirsdag 7. juli.

Det er foreløpig flere punkter hvor det ennå er uenighet. Blant dem er punktet som gjelder inspeksjon av Irans atomanlegg og militære anlegg for å forsikre seg om at Iran overholder sin del av avtalen.

Slike inspeksjoner er viktige for stormaktene blant annet for å stilne kritikere til avtalen på hjemmebane, mens Iran, som hele tiden har hevdet at de har atomprogrammet til fredelige formål som energi, ønsker ikke å gi ubegrenset tilgang til de militære anleggene

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, det vil si USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia, som alle er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland.

I nær to år har partene hatt utallige møter, og nå er de inne i en ny sluttfase.

USAs utenriksminister John Kerry sitter ved et bord under forhandlingene om en atomavtale med Iran

USAs utenriksminister John Kerry sa fredag at partene gjør fremskritt i forhandlingene.

Foto: CARLOS BARRIA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt