NRK Meny
Normal

Heltemottakelse i Teheran

Irans utenriksminister Mohammed Javed Zarif ble tatt imot som en helt da han ankom Teheran fredag morgen. Folk jubler over at tolv år med harde sanksjoner nå kan være over, etter at partene kom til enighet om en rammeavtale for Irans atomprogram.

Mohammad Javad Zarif

Irans utenriksminister Mohammed Javed Zarif fikk en heltemottakelse da han fredag morgen kom hjem til Teheran.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

Irans utenriksminister Mohammed Javed Zarif fikk en heltemottakelse da han fredag morgen kom hjem til Teheran. Folk strømmet til Mehrabad flyplass for å hylle ministerens suksess i Lausanne.

På turen gjennom hovedstadens gater stakk utenriksministeren hodet opp av takeluken på bilen og vinket, til stor jubel hos de fremmøtte.

Etter tolv år med knallharde sanksjoner fra EU og USA var lettelsen stor i Teheran torsdag kveld, da det ble klart at partene i Lausanne var kommet til enighet om en rammeavtale for Irans atomprogram.

Iran og de fem faste medlemmene i sikkerhetsrådet, samt Tyskland (5+1-gruppen) har forhandlet i åtte dager, og har nå et grunnlag for en fremtidig omfattende atomavtale som skal sluttføres 30. juni. FNs sikkerhetsråd skal gi sin tilslutning til den endelige avtalen.

Teheran

Gatene i den iranske hovedstaden var natt til fredag full av tutende biler og folk som viftet med iranske flagg, lykkelige over at 12 år med knallharde sanksjoner kan være over.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

Uten tilgang på livsviktige medisiner

Gatene i den iranske hovedstaden var natt til fredag fulle av tutende biler og folk som viftet med iranske flagg. I bytte mot at Iran underlegger sitt atomprogram streng internasjonal kontroll, skal sanksjonene mot landet lettes.

Sanksjonene har rammet økonomien til vanlige folk i Iran hardt. Det samme har følelsen av å være isolert fra omverdenen.

Landet har i praksis vært utestengt fra det globale banksystemet på grunn av de omfattende sanksjonene. Det har gjort det vanskelig å ta imot betaling for den iranske oljen som eksporteres. Uten hard vestlig valuta har farmasøytiske selskaper i Vesten kviet seg for å selge medisiner til Iran på kreditt. Livsviktige medisiner har med det ikke har vært å oppdrive hos apotekene, noe som har ført til enorme lidelser for folk med kroniske sykdommer og flere dødsfall.

Iran

Folk strømmet til Mehrabad flyplass i Teheran fredag morgen for å ønske utenriksministeren velkommen hjem.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

Må få partene til å signere

Men utenriksminister Zarif og resten av regjeringen har også en jobb å gjøre i de kommende månedene med å overbevise den konservative delen av befolkningen og regimet om at dette er en god avtale for Iran.

Partene har nå fram til 30. juni for å få til en endelig avtale og viktigst av alt, få den signert av alle forhandlingspartene.

USAs president Barack Obama var offensiv i sin tale torsdag kveld og mente at de hadde fått til et godt utgangspunkt for en avtale som vil hindre Iran i å utvikle teknologi som kan brukes til en atombombe.

Teheran

Full fest i Teheran natt til fredag, men Israel frykter avtalen truer deres eksistens.

Foto: Ebrahim Noroozi / Ap

Truer Israels eksistens

Ikke uventet tar Israels statsminister Benjamin Netanyahu sterk avstant fra avtalen, som han mener truer Israels eksistens. Netanyahu vant nylig valget i Israel med en valgkamp som i stor grad dreide seg om dette fiendebildet. Netanyahu har nå innkalt ministre og sikkerhetsrådgivere til et møte.

USAs president Barack Obama ringte Netanyahu torsdag kveld, men skal ikke ha lykkes i å berolige den israelske lederen.

Denne avtalen vil legitimere Irans atomprogram, styrke Irans økonomi og øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten og andre steder. Det vil øke risikoen for kjernefysisk spredning i regionen og for en forferdelig krig, heter det i en uttalelse fra Netanyahu.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt