Hopp til innhold

Historisk avtale om Irans atomprogram

Iran og den såkalte 5+1-gruppen er enige om en avtale som begrenser Irans atomprogram i bytte mot lettelser i vestlige sanksjoner. Det hevder iranske og vestlige diplomatkilder.

Javad Zarif

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal det være enighet mellom Iran og de seks forhandlingspartnerne om en avtale. Her roper Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif til pressen under en pause i forhandlingene i går.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Alt det harde arbeidet har betalt seg. Vi har signert en avtale, sier en ikke navngitt iransk diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Også en vestlig diplomat bekrefter til nyhetsbyrået AP at partene har kommet til enighet.

Partene har sittet i intense forhandlinger de siste 18 dagene og brutt sine egne tidsfrister en rekke ganger. Nå tyder alt på at de er enige om en avtale.

Kompromiss

Iran og den såkalte 5+1-gruppen som består av USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland har forhandlet om en avtale som legger begrensninger på Irans atomprogram i bytte mot lette i de vestlige sanksjonene mot landet.

Den høytstående vestlige diplomatkilden som AP har snakket med, hevder at det har blitt inngått et kompromiss mellom partene.

Det innebærer blant annet en enighet om at inspektører fra Det internasjonale atombyrå (IAEA) kan søke om tilgang til alle anlegg de måtte ønske, også militære.

Mideast Iran Nuclear

Irans atomanlegg i Arak

Foto: Arash Khamoushi / Ap

Et stort skritt fra Irans side

Ifølge AP vil Iran imidlertid kunne utfordre forespørselen. Det skal nemlig opprettes et styre bestående av representanter fra Iran og de seks forhandlingspartnerne.

Dette styret skal behandle søknaden og til slutt avgjøre hvor vidt inspektørene får adgang eller ikke

Hvis dette viser seg å stemme vil det uansett være et stort skritt fra Irans side, ettersom de tidligere har nektet all innblanding fra IAEA.

Strid om våpenembargoen

Det har foreløpig ikke kommet detaljer om hvilke sanksjoner som de vestlige stormaktene har gått med på endre eller fjerne.

Ifølge Reuters skal partene være enige om at FNs våpenembargoen skal bestå i ytterligere fem år, mens missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

CNN rapporterte tidligere at spørsmålet om våpenembargoen som Iran er pålagt, ha vært en av de vanskeligste punktene å bli enige om.

Iran skal også ha gått med på at FNs sanksjoner kan gjenopprettes innen 65 dager om avtalen brytes, skriver Reuters.

Ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA vil Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini lese opp en felles kunngjøring etter et siste møte som skal starte klokken 10.30 norsk tid.

Den endelige avtalen må godkjennes av FNs sikkerhetsråd. Det vil mest sannsynlig skje i slutten av juli. Avtalen skal implementeres fra første halvdel av 2016.

En mer enn ti år lang prosess

I mer enn ti år har det blitt gjort forsøk på å stanse Irans kjernefysiske program av frykt for at landet skal utvikle atomvåpen. Iran på sin side har hele tiden hevdet at programmet kun har fredelige hensikter.

John Kerry og Mohammad Javad Zarif

USAs utenriksminister John Kerry og hans iranske kollega Mohammad Javad Zarif har hatt mange møter de siste to årene. Her i New York tidligere i år.

Foto: Jason DeCrow / Ap

I juni 2013 tok den mer moderate Hassan Rouhani over som president i Iran. Deretter gikk det bare tre måneder før han innledet samtaler med USAs president Barack Obama. Det var den første kontakten mellom de to landenes statsledere siden 1979.

I november 2013 inngikk Iran og 5+1-gruppen en midlertidig avtale om landets atomprogram. Deretter har det blitt gjort en rekke forsøk på å få til en permanent løsning, noe som ikke har lyktes før i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt